Política

FERRAN CIVIT

PORTAVEU DE CONCA DE BARBERÀ PER LA INDEPENDÈNCIA

“Caminem cap a un destí possible”

AVANÇANT · “Fa vint anys, als independentistes ens veien com uns grillats. I ara veus la independència a tocar, perquè molta gent s'hi suma” MOTIVACIÓ · “No hi ha arguments per romandre a Espanya, però sí per ser-hi un poble germà”

Perfil
Nascut fa 34 anys a l'Espluga, sempre ha estat molt actiu a les entitats locals. Llicenciat en periodisme (UPF), història (UB) i antropologia (URV), treballava fins fa poc al gabinet de comunicació d'Afers Estrangers del govern. Té dos postgraus i ara estudia dos màsters, perquè és a l'atur.

La Conca de Barberà per la Independència, la territorial de l'ANC, es va constituir diumenge passat a Montblanc. La presentació va ser un èxit i s'hi van adherir 80 ciutadans d'una comarca amb un fort teixit associatiu.

L'assemblea comarcal ha sorgit dels qui van participar a les consultes?

Sí, però també hi ha gent que no hi va participar. Les consultes van permetre que molts sortissin de l'armari. Abans coneixies persones vinculades a partits, però la resta estaven amagats a casa i només el cercle més íntim sabia que eren independentistes.

En un poble és més difícil significar-se políticament?

Depèn. L'espai públic és molt reduït i algú ho podria malinterpretar. Tots sabem el que va passar unes dècades enrere, quan la confrontació política va deixar un reguerall de sang. Aquí hi ha gent a qui encara li costa implicar-se. Alhora, conèixer la gent permet saber fins on arribarà cadascú. Alguns no ho faran públicament, però els encarregues coses: des del jubilat que reparteix cartes, perquè el metge li ha recomanat per al cor... fins a pintar rètols en un garatge.

S'està perdent la por a la independència?

Totalment. Les enquestes marquen aquesta tendència, que ja és majoritària. Anem caminant cap un destí que es veu possible. No hi ha arguments per romandre a Espanya, però sí per ser-ne un poble germà. La gent que conserva a la memòria el 1939 ja veu clarament que estem dins l'OTAN i la UE, i que hi ha empreses multinacionals espanyoles que cotitzen a la borsa de Nova York... No poden sortir els tancs per aturar un moviment pacífic i democràtic. Curiosament, les regles internacionals del joc les va muntar Javier Solana per a Kosova i Montenegro, i assenyalen que hi ha d'haver un 55% de participació. I a Escòcia ja tenen data.

Veus a prop el referèndum?

Tant de bo fos demà. Vint anys enrere, als independentistes ens veien com uns grillats. I ara veus la independència a tocar, perquè molta gent s'hi suma, fins i tot persones nascudes a fora. Casualitats; avui he rebut una felicitació d'una persona nascuda a Madrid a qui li ha agradat molt el nostre missatge i vol col·laborar-hi. Ho tenim a tocar. Molts posen la data del 2014. Seria 300 anys després de perdre la nostra sobirania, però és difícil dir-ho.

L'ANC és sols una eina d'agitació o té un objectiu polític més enllà?

És un instrument més, com ho va ser l'Assemblea de Catalunya per portar la democràcia. Tots els instruments són benvinguts i imprescindibles. És l'articulació de base de la societat catalana, però també tenim l'Associació de Municipis per la independència i els grans partits, que hi estan perdent la por.

Després del 10 de març, què?

Els qui surtin escollits articularan la manera de desenvolupar l'estratègia. L'objectiu és crear assemblees a totes les comarques, municipis i districtes. La Conca hi aporta experiència en mobilitzacions i una societat molt implicada. El 1976, la Marxa per la Llibertat va intentar confluir a Poblet, i la policia va impedir-ho a Montblanc. Ens agradaria que la pròxima arribés al seu destí, on reposen part dels símbols de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.