Política

ROSER BAGUÉ

ALCALDESSA DE LA TALLADA D'EMPORDÀ (IDLT-PM)

“S'ha de preguntar i escoltar”

“Pensar que l'alcaldessa ja pensarà per tots és un error”

“Fer d'alcaldessa amb amor ocupa 24 hores”

Prudent.
Transmet la idea que l'obligació del gestor és estar al servei del contribuent amb la màxima empatia possible i, sobretot, amb la consciència molt clara que el diner públic s'ha d'administrar com si fos propi. Però sobretot el que transmet és l'orgull d'haver ajudat a formar un teixit sociocultural al poble, que el converteix en un municipi intensament actiu culturalment.

Han estat molt cautelosos durant el 2011.

No vam fer cap inversió ni vam gastar. Ens devien diners del 2009 i el 2010 i, per tant, nosaltres el PUOSC del 2011 no el vam traspassar al 2012.

El panorama, però, els ha canviat aquest febrer.

Sí, hem cobrat i ara serem capaços de fer aquesta inversió [la transformació a fons del municipi a partir del projecte Viure al Poble] després d'haver-la estudiat molt. Ho hem mirat molt cautelosament, volem justificar fase per fase i demanar els diners justos per fer cada part.

Amb la filosofia d'esperar a cobrar per iniciar un nou tram.

Exactament. Per anar fent tenim fins a final del 2013 i, anant bé, ho cobrarem el 2014.

Inverteixen sense apujar impostos.
Podem anar subsistint amb molta cura. És producte de la prudència amb què fem les coses.
Rajoy apuja el 10% l'IBI.
Si ens obliga ho farem; si ens ho recomana ja ho farem l'any vinent.

La política municipal s'ha de fer amb escalfor.

Penso que sí. Sent alcaldessa estàs pendent de tothom 24 hores, i no només pel que fa a gestions econòmiques sinó també socials, personals. Tinc el telèfon sempre obert, set dies a la setmana. Fer d'alcaldessa amb amor ocupa 24 hores.

La gestió amb amor és exportable a altres administracions.

És necessària l'empatia. En la política actual quedem massa lluny de la realitat i no sabem res de l'afectat. Per saber-ne hi has de parlar, has de donar confiança perquè les persones es puguin explicar i deixar la porta oberta. Si no et pots equivocar. Pensar que l'alcaldessa ja pensarà per tots és un error. Cal saber rectificar. S'ha de preguntar i escoltar.

Ser menys paternalista.

Ni paternalista, ni dictador.

Més enllà del projecte Viure al Poble, quines necessitats té la Tallada?

Ens hauria agradat tenir llar d'infants, però de moment no ha estat possible. Ho tenim al pensament, però mentre l'economia no canviï no es pot fer. No podem assumir ni la despesa de construcció ni la de manteniment.

Fer la deixalleria va ser una bona decisió?

Va ser una gran idea. Les persones hi van en el moment del dia que els ve de gust. Funciona amb una targeta que els permet anar-hi a l'hora que els sigui més còmode.

Més reciclatge, menys cost de recollida.
Exactament. Es pot vendre el ferro –si no ens el roben– i això ajuda. Ens ve just per cobrir. Podem tirar de moment.

Com es mou culturalment un municipi dispers, amb quatre nuclis?

En un poble de 470 habitants tenim un nivell d'activitats que molts altres pobles no tenen. I això és gràcies a la participació de tothom. Funcionem gràcies a diverses comissions. Tenim un programa de tot l'any que elaborem conjuntament totes les comissions a finals de gener. Aquestes comissions formen part de l'associació Camatorta (Canet, Marenyà, Tor i la Tallada). Hi ha una moguda importantíssima d'un percentatge molt elevat de veïns i veïnes que ho fan possible. Fem dues revistes, cinema, casal...

Fer poble no és, doncs, només tenir un bar, un lloc de trobada.
La cohesió social es crea amb les festes, les trobades. En això hem treballat molt fort en els últims cinc anys. Hem apostat fort i hem invertit diners en l'àrea de Cultura. Era la més fluixa. Hi havia set d'activitats al poble. En fem tantes que tothom troba un lloc per assistir. Estem intentant preparar una fira per Sant Galderic de productes de la terra de l'Empordà.

Han insistit també en els serveis socials.

Ara depenem del Consell Comarcal del Baix Empordà. Disposem d'una assistenta social que ve cada quinze dies a fer el servei i estem molt atents a qualsevol necessitat. Transport sanitari a Palamós compartit amb Verges, Jafre, Parlavà i Ultramort.

k

L'entrevista completa al web www.elpuntavui.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.