Política

L'esquerra francesa s'imposa amb claredat a les legislatives

Els partits progressistes guanyen de més de deu punts la dreta parlamentària

La projecció d'escons indica que el president Hollande obtindrà majoria còmode al Parlament i no dependrà dels comunistes

Preludi de tomb històric. La primera volta de les eleccions legislatives que es va celebrar ahir a França comença a dibuixar una majoria d'esquerres a l'arc parlamentari per primer cop en una dècada. Encapçalats per la formació socialista de François Hollande, que segons les primeres estimacions va obtenir prop del 35% dels vots, el conjunt de forces progressistes de l'hemicicle ha guanyat de més de deu punts la dreta republicana que lidera la Unió per un Moviment Popular. En total, l'esquerra tanca la primera volta recollint prop del 47% de les paperetes, quan fa cinc anys només en va obtenir el 35,5%.

A l'altra banda de l'eix ideològic, la dreta liderada per la UMP i acompanyada pels centristes del MoDem i altres forces minoritàries, ha tingut una davallada notable respecte de fa cinc anys. Enguany voreja el 38% dels vots, quan al 2007 en va registrar un 45,5%. L'únic consol per la UMP és que ha empatat amb el Partit Socialista, però la dada és enganyosa si s'atén la competència que tenen uns i altres a esquerra i dreta i als resultats que van treure el 2007. Els socialistes guanyen deu punts, i els conservadors en perden gairebé cinc. Amb aquestes xifres com a primer indici, en la configuració parlamentària que es definirà a la segona volta de diumenge vinent s'insinua una majoria sostenible de l'esquerra, cosa que permetrà que l'executiu que encapçala François Hollande governi amb comoditat.

D'acord amb les projeccions en escons que ofereixen els resultats de la primera volta, el Partit Socialista i els ecologistes, que han signat una aliança electoral, obtindran com a mínim 293 seients de l'Assemblée Nationale i superaran la barrera de 289 que marca la majoria absoluta. Si es compleix aquest escenari, el govern d'Hollande s'haurà salvat d'un dels seus principals temors: necessitar el suport parlamentari dels comunistes del Front de Gauche de Jean-Luc Mélenchon.

Puja el Front National

Els resultats també confirmen la puixança del Front National de Marine Le Pen com a tercera força política francesa. Les xifres de la ultradreta són excel·lents, i s'apropen al 14% en primera volta, quan fa cinc anys van quedar en un 4,4%. Tanmateix, la traducció en escons d'aquest resultat s'estima entre 0 i 3 seients a l'Assemblée Nationale.

Pel sistema electoral de dues voltes, és molt difícil que un candidat d'ultradreta pugui guanyar un rival de qualsevol altra partit a la segona volta. I més encara quan ahir el líder de la UMP, Jean François Copé, va descartar cap mena d'aliança amb els candidats lepenistes. L'abstenció es va enfilar fins al 40,3%, el registre més alt en una primera volta.

LA XIFRA

59,97%
és la participació
en aquesta primera volta de les legislatives, la més baixa de la història.

Aquí guanya tothom

Més enllà de les xifres llastimoses de participació, que no arriben al 60%, els resultats d'anit a les legislatives franceses deixen tots els grans partits satisfets. A la ultradreta, el Front Nationale ha sumat més de deu punts els resultats respecte de fa cinc anys i, tot i que no obtindrà més de tres diputats, es consolida com a tercera força política. En el cas de la UMP, perdran entre cinquanta i cent diputats dels 320 que tenien, però poden celebrar que no s'han complert els pitjors pronòstics que donarien una majoria de tres cinquenes parts a l'esquerra, cosa que els habilitaria per reformes constitucionals que haurien deixat el llegat de Sarkozy en un record llunyà. I a la seu socialista, tenen motius per felicitar-se d'una eventual majoria absoluta en solitari que els permetrà governar sense suports d'altres partits. Amb aquesta victòria, s'anuncia un lustre d'hegemonia socialista a França, ja que també dominen el Senat, l'Elisi, i la majoria de grans ciutats i regions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.