L'IVA afegeix més problemes als ajuntaments
Els ajuntaments comencen a calcular el que hauran de pagar de més per la pujada de l'impost
Això dificultarà complir amb les previsions pressupostàries, reduir altres despeses i negociar preus
El Consell de Ministres haurà de concretar avui moltes de les mesures anunciades dimecres pel president del govern de l'Estat, Mariano Rajoy. Els ajuntaments rebran bona part de les conseqüències, amb l'amenaça de reducció del nombre de municipis i regidors sobre la taula. Però aquest no és l'únic problema. Al contrari, el maldecap més immediat serà l'augment de l'IVA del 18 al 21%, que es podria fer efectiu ja a partir de la setmana que ve.
A l'espera que es confirmi el calendari, les administracions locals ja han començat a fer números. I l'augment impositiu afectarà directament les previsions pressupostàries. En moltes ocasions, obligarà a retallar serveis o retardar projectes previstos per aquest any. Malgrat tot, alguns alcaldes veuen la supressió de la paga de Nadal als funcionaris com un punt que ajudarà a no desequilibrar tant els números. Però segons l'alcalde de Torroella de Montgrí Jordi Cordón, “no ens en podem refiar, perquè potser ens tornaran a posar la condició que aquests diners vagin íntegrament a reduir l'endeutament”.
En tot cas, entre els alcaldes hi ha discrepàncies sobre la idoneïtat d'augmentar l'IVA en unes circumstàncies com les actual, independentment dels problemes que ocasionarà. Per exemple, Carles Pàramo, de Roses, el defineix com a “inevitable” i Santi Vila, de Figueres, diu: “No penso fer un atac frontal perquè calen reformes, però calen mesures de calat i amb un ampli consens.” Joan Alfons Albó, de Sant Feliu de Guíxols, creu que el govern s'hauria d'haver esperat a l'octubre, “perquè si no el sector turístic tindrà molts maldecaps”. D'altres s'hi oposen directament, com ara Carles Puigdemont, de Girona, que creu que “estan errant completament el tret i és un greu error de càlcul”. Estanis Puig, de l'Escala, opina que “en comptes de perseguir el frau fiscal carreguen la mala gestió de la bombolla immobiliària sobre la classe treballadora”, i Fermí Santamaria, de Llagostera, ho defineix com “un increment que afectarà els serveis dels ajuntaments i que no podrem repercutir”.
Solucions i mesures
Les previsions que fan ara mateix els alcaldes situen l'impacte de l'augment de l'IVA en desenes de milers d'euros. Per exemple, 130.000 a Calonge, 180.000 a Palafrugell i 200.000 euros a l'Escala. Davant d'aquesta patacada en els pressupostos, molts avisen que hauran de deixar pendents alguns projectes, i que intentaran que això no repercuteixi ni en l'augment d'altres taxes ni en retallades de serveis.
A Figueres, Santi Vila intentarà que siguin les empreses proveïdores les que assumeixin l'augment de l'impost. A l'Escala compten treure'ls dels ajustaments salarials que s'hauran d'aplicar als funcionaris, i l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Òscar Aparicio, afirma: “Haurem de mirar de renegociar i buscar preus més competitius amb els proveïdors.” Juli Fernández, de Palafrugell, espera obtenir els recursos reduint altres despeses; a Sant Feliu de Guíxols utilitzaran una reserva econòmica prevista per si es donava aquest cas; a Olot, Josep Maria Corominas admet que afectarà alguns contractes, i a Salt, Jaume Torramadé anuncia: “No podrem fer determinades coses.” A Torroella de Montgrí, Jordi Cordón ja ha demanat als principals proveïdors, com ara del servei d'escombraries i d'uns treballs a l'Espai Ter, que s'afanyin a presentar les factures aquesta mateixa setmana per poder aplicar-hi un 18%.
En general, la sensació dels alcaldes és d'esgotament davant les mesures que contínuament s'estan imposant, i de falta de reconeixement del paper del món local. Enric Bagué, de Cassà, assegura: “És una bestiesa, perquè lluitem buscant recursos per fer coses i ara ens trobem això”, i Jordi Soler, de Calonge, creu: “Com sempre, acabarem rebent i pagant les conseqüències, quan durant molt de temps hem fet els deures.” Tot això a l'espera que, avui, es coneguin els detalls.
ELS ALCALDES GIRONINS VALOREN L'IMPACTE DE L'AUGMENT DE L'IVA
Un impacte inicial de 200.000 euros a la Diputació
La Diputació de Girona també resultarà afectada per l'augment de l'IVA, i des d'ahir mateix es va començar a calcular quin impacte pot tenir això en els pressupostos d'aquest any. Segons una primera estimació que ahir van fer els tècnics de l'ens, l'impacte econòmic dels temes més immediats pujaran a uns 200.000 euros. El president de la Diputació, Jaume Torramadé, va explicar ahir que aquest sobrecost en l'impost s'haurà d'assumir retirant altres partides que s'haurien deixat obertes i aprofitant decalatges que hi ha en el pressupost. El que va garantir Torramadé és que no es reduiran les ajudes als ajuntaments, i que l'augment de despeses no repercutirà en les partides dirigides als municipis: “Això ho podem garantir”, ha assegurat el president de la Diputació. De fet, i segons Torramadé, “teníem previst un petit marge de decalatge en el pressupost pel que pogués passar, i destinarem aquests diners a pagar l'augment de l'IVA”. En tot cas, encara s'està a l'espera que l'Estat especifiqui a partir de quan s'aplicarà, i de conèixer també la lletra petita de l'acord que avui hauria de prendre el Consell de Ministres en aquest tema. Segons les mesures anunciades per Rajoy, s'apuntava també cap a una reducció del nombre de regidors i ajuntaments, i a un enfortiment de les diputacions com a proveïdors de serveis als municipis. Torramadé ja va assegurar ahir que no estava d'acord amb moltes de les mesures.