Reus destapa les irregularitats al seu hòlding
Una auditoria a les empreses municipals d'Innova detecta pagaments arbitraris a càrrecs i il·legalitats administratives
Després d'un any a l'ull de l'huracà, el govern municipal de Reus (CiU i el PP) va intentar ahir posar sobre la taula les ombres de la gestió d'Innova, l'hòlding d'empreses municipals que ha generat en els darrers mesos diverses denúncies per presumpta corrupció i, fins i tot, ha provocat la doble dimissió de Josep Prat, primer com a director general de l'hòlding, i després com a president de l'Institut Català de la Salut (ICS). Una auditoria encarregada a l'empresa Faura-Casas dóna evidències ara de l'existència de “presumptes irregularitats i il·legalitats administratives i comptables” entre els anys 2009 i 2011 (amb el govern socialista), segons va detallar l'alcalde, Carles Pellicer (CiU). El document fa evidents les “debilitats” del control intern de l'hòlding, que segons el batlle s'havia convertit en un “monstre al qual ja no es podia trobar el cap o la cua”.
El llarg llistat recull casos puntuals que ja s'havien fet públics, com ara el cobrament de factures sense justificar, però també l'existència d'altres pràctiques irregulars molt més esteses. És el cas del pagament de complements variables a diversos càrrecs sense que existeixi un criteri comprovable, o la contractació a dit de personal. El mateix Josep Prat va cobrar el 30% del seu sou els anys 2009 i 2011 sense que existís una justificació d'aquests plusos.
Moltes de les empreses municipals feien compres o contractaven serveis sense els preceptius concursos públics, una pràctica que s'afegeix a la renovació ininterrompuda de contractes, alguns des dels anys noranta, sense obrir tampoc un nou concurs. En aquest sentit, l'empresa Reus Transport Públic SA es va gastar prop de 900.000 euros a adquirir tres autobusos sense haver fet el concurs a què l'obliga la llei.
La complexa enginyeria d'Innova també es reflecteix en procediments financers dubtosos, com el fet que s'empressin empreses de l'hòlding per avalar crèdits d'altres companyies municipals.
LA XIFRA
La documentació, a la fiscalia i el Tribunal de Comptes
Per l'alcalde de Reus, la pu-blicació, ahir, de l'auditoria
és el pas definitiu per “tan-car la carpeta” de l'escàndol
d'Innova, una realitat que probablement serà difícil d'assolir. Per una banda, el govern reusenc farà arribar
a la fiscalia i el Tribunal de Comptes la documentació obtinguda, per tal que se sumi als casos relatius a Innova que ja s'estan investigant.
L'auditoria, de fet, no es refereix en cap cas a responsabilitats penals o noms de càrrecs electes, i Pellicer va insistir que aquesta via és la que haurà de recórrer la justícia. Això sí, pel que fa a la gestió interna de l'hòlding, l'alcalde no va descartar tampoc que hi hagi més baixes entre la direcció d'Innova, que s'ha mantingut en gran part des de l'etapa anterior, amb casos com el de l'actual gerent, Joan Carles Ferraté, que va ser també gerent d'Aigües de Reus, una de les empreses en què s'han detectat ara pràctiques incorrectes.
A l'oposició, el PSC va defensar que l'auditoria només detecta “incidències” administratives i no “irregularitats”. La CUP considera insuficient el document i va reclamar que es vagi més enllà.