Política
FRANCESC GAS
ALCALDE DE ROQUETES (ERC), ADHERIT A L'AMI
“L'Estat vol evitar l'autonomia local”
“L'Estat vol ofegar la màxima institució, la Generalitat, i retallar també el món local, el més pròxim a la ciutadania”
“El procés de creació d'un estat propi es pot accelerar o alentir, no hi ha cap data”
Fa molts anys que l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas, assegura que està alineat amb partits que defensen la independència de Catalunya, des de l'any 1976 al Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN) i l'organització Moviment de Defensa de la Terra (MDT). Des de l'any 2004 que milita a ERC.
Roquetes és un dels primers municipis que es va adherir a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). L'alcalde defensa que la independència és l'única sortida i que hi ha exemples europeus que demostren que el procés d'emancipació pot fer-se de manera tranquil·la, pacífica i democràtica.
L'objectiu de l'AMI és convocar una consulta, tot i que encara no hi ha una data. De què creu que servirà?
Els objectius són molt clars, però no ens fixem una data, el procés es pot accelerar o alentir. Amb una majoria d'ajuntaments que representen més del 60% de la població serà el moment de fer la consulta. I si la majoria de la societat vol la independència caldrà establir els mecanismes necessaris perquè l'Estat accepte la proposta majoritària dels catalans i seguir el procés que han engegat altres països.
Què pensa del fet que ajuntaments com ara el de Barcelona no s'hi hagin afegit encara?
És un treball que s'ha de fer a poc a poc i és necessària la conscienciació de la població. Barcelona haurà de decidir-se i entrar a formar part de l'AMI, llavors s'haurà fet el tomb necessari per arribar a la independència de manera tranquil·la, pacífica i democràtica.
La independència podria provocar fractura social?
La gent s'ha conscienciat que és l'única sortida. Abans, els que ho reivindicàvem per qüestions d'història, de cultura i de llengua érem un percentatge reduït de la població, mentre que ara la qüestió econòmica pesa molt. És evident que els inicis serien difícils i que la pressió que rebríem de l'Estat espanyol seria molt gran, però a curt termini seria molt favorable el procés de creació d'un estat propi. Més que fractura social el que hi ha és diversitat d'opinions i en un país democràtic s'ha de respectar la voluntat de la majoria. Sense deixar de ser solidaris Catalunya ha de poder gestionar la recaptació i distribució dels diners, com el País Basc o Navarra.
El procés de recentralització també afecta els ajuntaments, sobretot els més petits...
L'Estat, en aquests moments de recentralització, uniformització i d'eliminació de totes les formes d'administració diverses, vol treure tot el poder al món local, el més proper a la ciutadania i que més possibilitat té de canviar maneres de pensar. L'Estat vol ofegar la màxima institució, la Generalitat i també l'autonomia local. No s'entén perquè s'ha de reduir un 30% el nombre de polítics dels ajuntaments, eliminar mancomunitats o entitats municipals descentralitzades, quan el cost que representen és mínim.
On s'ha d'estalviar?
S'han d'eliminar les grans infraestructures de l'Estat, reduir l'exèrcit i la casa reial i paralitzar les obres improductives. També es podria eliminar el Senat, ja que legislativament no té sentit.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.