Política

Navarro explica la seva aposta federal als empresaris

El líder del PSC aposta per renovar el pacte constituent de l'autonomia i establir un model federal asimètric en el qual Catalunya tingui un tracte bilateral preferent amb l'Estat

Alerta de les conseqüències de la independència per a l'economia

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha aprofundit aquest dilluns en la seva aposta per una Espanya federal. En una conferència-dinar organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona, el líder socialista ha reclamat “reformular” el pacte “constituent” per construir un sistema “federal asimètric” en el qual Catalunya pugui tenir un “tracte bilateral preferent”. Davant d'un auditori de 200 empresaris, ha alertat que la “tensió” independentista crea “desestabilització” i “no juga a favor dels empresaris, de l'economia” i de la recuperació de la crisi.

“Per a mi només hi ha una via i es diu federalisme”, ha reiterat davant el públic congregat a la Cambra. Un fórmula que segons el dirigent del PSC passa per reformar l'estructura estatal, establint un “reconeixement nacional de Catalunya a partir d'un tracte bilateral preferent”. En la seva opinió, d'aquesta manera es podria establir la “consolidació d'un nivell d'autogovern ampli i la participació directa de Catalunya en la formació de la voluntat de l'Estat”.

Per aconseguir-ho, Navarro s'ha remuntat al 1977 i ha indicat que cal renovar l'acord que va donar lloc a l'autonomia de Catalunya, “el pacte constituent de l'autonomia catalana previ al pacte constitucional”. Segons ell, aquell “va ser un pacte veritablement federal, basat en la unió en llibertat”, i ara cal tornar a aquest punt per reformular l'estructura que ha acabat en un “cafè per tothom”.

Per treure ferro als recels que les reivindicacions catalanes causen en alguns sectors, el socialista ha volgut donar tracte de normalitat a la seva proposta de reforma assegurant que “fins i tot alguns dins el PP volen reformar l'Estat”.

Pel que fa, però, al caràcter que hauria de tenir aquest model, el socialista ha estat molt clar:“Per construir un estat federal, hem de fer que els qui el constitueixin estiguin còmodes. A Espanya hi ha comunitats que volen més autogovern i altres no en tenen tant”. Navarro ha conclòs que “un federalisme asimètric és el que correspon”.

Toc d'alerta als empresaris

El líder del PSC ha volgut aprofitar la presència d'empresaris al seu acte per alertar quines serien, segons ell, les conseqüències que tindria una la secessió de Catalunya sobre l'economia. I és que al seu judici, “l'economia catalana necessita estabilitat i horitzons clars per poder tornar a créixer”. Per aquest motiu, s'ha preguntat “com podríem anar a buscar inversions si no tenim clar quin estatus volem per a Catalunya en relació a Espanya i en relació a la Unió Europea? Quins capitals volem atraure enmig d'una transició permanent?”. Navarro ha considerat que les empreses catalanes “no volen incerteses polítiques” perquè “ja en tenen prou amb les incerteses econòmiques”. “Les empreses catalanes necessiten suport del govern de Catalunya i suport del govern d'Espanya. I això només ho aconseguirem a través del pacte, i no de la ruptura”, ha subratllat.

Per acabar, el socialista ha recorregut a la història-ficció i ha especulat sobre com hauria estat Catalunya en els darrers anys fora d'Espanya. En aquest sentit, ha llançat la pregunta sobre una de les grans fites de les darreres dècades: “S'haurien celebrat els Jocs Olímpics -del 92- a Barcelona si no hagués format part d'Espanya?”. El mateix Navarro s'ha respost: “probablement no”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.