Política

MADRID TREMOLA

Entre pecetes, pessetes i euros

La Casa de la Moneda rendeix tribut a l'enginy català, però no preveu una nova divisa catalana

En un pas­satge del debat de TV3, el soci­a­lista Pere Navarro va inter­pel·lar Artur Mas. “Senyor Mas, defensa la inde­pendència. Estaríem dins la UE? Tor­naríem a la pes­seta?”, va pre­gun­tar Navarro. El neguit de quina seria la moneda d'una Cata­lu­nya inde­pen­dent no es viu amb dra­ma­tisme a la Casa de la Moneda de Madrid, on el seu cap d'àrea del museu, Rafael Feria Pérez, acos­tuma a dir que “el diner no exis­teix” perquè en última instància només fun­ci­ona quan es con­fia en l'emis­sor i el seu poder, i això és “sub­til i eteri“.

Davant el pre­co­nit­zat retorn a la pes­seta que uns quants augu­ren, la Casa de la Moneda no es defi­neix. Les seves onze sales expo­si­ti­ves, però, sí que ren­dei­xen tri­but a l'enginy català com a motor de la moneda a l'Estat espa­nyol, des dels cone­guts com a man­cu­sos –mone­des dels almo­ha­des que eren imi­ta­des en versió cris­ti­ana pels com­tes de Bar­ce­lona com unes d'or expo­sa­des i que eren eme­ses per Ramon Beren­guer I (1035-1076)–. En la seva mos­tra per­ma­nent, la Reial Casa de la Moneda i Tim­bre narra com, al segle XIII i sota el reg­nat de Pere II de Cata­lu­nya a Bar­ce­lona, es va eme­tre de forma uni­la­te­ral el croat, moneda de plata que devia el nom a la creu del revers i que va durar fins al reg­nat de Felip V.

Al visi­tant sen­si­ble a l'hora de tro­bar un ante­ce­dent de balan­ces fis­cals des­com­pen­sa­des la visita no li amaga que l'impu­esto de moneda forera o mone­datge, con­sis­tent a pagar al rei cada set anys una quan­ti­tat equi­va­lent al bene­fici (senyo­ratge) de cada emissió, “era més res­pec­tat a Aragó que a Cas­te­lla”. Al visi­tant poruc pel con­flicte de mone­des la visita l'il·lus­tra com la guerra dels sega­dors va afa­vo­rir la pro­li­fe­ració de peces de cinc reals, de cinc sous i sexen­nis encu­nyats a nom de Lluís XIII, de Lluís XIV i de Felip IV per les ciu­tats que eren par­tidàries d'un o altre monarca.

En un moment en què Madrid agita també la por del retorn a la pes­seta en l'even­tual Cata­lu­nya inde­pen­dent, als visi­tants de la Casa de la Moneda –sobre­tot alum­nes de col·legis– els sorprèn des­co­brir que la pri­mera pes­seta (nom popu­lar de la moneda de dos reials des del segle XVII) es va encu­nyar a Bar­ce­lona el 1809, en plena guerra del francès, i que la seva eti­mo­lo­gia és cata­lana i deriva del dimi­nu­tiu peceta. I els sorprèn encara més des­co­brir que Madrid i Sevi­lla van encu­nyar també pes­se­tes, però que el mot peseta només apa­rei­xia en les de Bar­ce­lona. No és fins al 1837 que nei­xen les pes­se­tes d'Isa­bel II i el sobre­nom pese­te­ros, adju­di­cat als sol­dats a sou que defen­sa­ven els drets de suc­cessió d'Isa­bel davant el pre­ten­dent Car­les V.

Després de recórrer mone­des i bit­llets eme­sos en la Guerra Civil –un bit­llet de pes­seta de Mal­grat aplega Macià i Com­panys–, la Casa de la Moneda explica el salt a l'euro. Però al final no hi ha cap sala que des­veli el futur català. Al car­rer, els ciu­ta­dans rete­nen avui 282.523 mili­ons de pes­se­tes sense bes­can­viar, però pen­sant més en el col·lec­ci­o­nisme que en anar aviat de com­pres a Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.