«El tema d'infraestructures és el que més m'ha impactat»
Text d'intrioducció a l'enHan estat quatre dies d'esprint, però el resultat ha valgut la pena. Francesca Nava i Lorenzo Degiorgi, dos de les desenes de periodistes que van desembarcar a Catalunya el cap de setmana passat, van ser enviats per la televisió italiana La Sette, una puixant cadena privada d'àmbit estatal. Treballen per al programa Piazza Pulita, un xou d'impacte que organitza debats en hora punta sobre política interna, que il·lustren amb reportatges que de vegades converteixen en especials d'actualitat.
És el cas de l'emissió prevista per al divendres següent a les eleccions catalanes, un cas que han agafat com a exemple “del fracàs de la democràcia representativa, i de com la política centralista s'allunya de les necessitats de la gent”, indica Nava. En les últimes setmanes havien explicat el creixement dels neofeixistes d'Alba Daurada a Grècia, o la vaga general del 14-N en països com Itàlia mateix. “A Espanya ha passat una cosa diferent: l'austeritat ha provocat que Catalunya en vulgui marxar”, explica la periodista. Ella és conscient que les reivindicacions catalanes tenen arrels més profundes que les econòmiques –al contrari que les de la Lega Norte italiana–, però no és l'objecte del seu reportatge i passa de puntetes sobre les eleccions, malgrat que n'han seguit l'escrutini des del Parlament i han aconseguit imatges i declaracions de Mas votant o de Junqueras celebrant els resultats.
La Francesca parla el castellà d'anteriors estades a Llatinoamèrica, on va fer fins i tot un documental sobre la campanya zapatista a Mèxic, i per això li ha estat fàcil buscar testimonis per furgar una mica més. La Sette, així, ha recollit el cas d'una família catalana on l'home ha perdut la feina i la dona la paga extra, i s'han hagut d'endeutar per pagar la universitat als fills. També la vaga de fam de cinc treballadors de Telefónica, la vida al mercat barceloní de Santa Caterina o la d'una jubilada que no compra els medicaments que necessita perquè no pot.
“Hem agafat les retallades com a context per parlar de la independència”, assenyala. La peça, a més, ha inclòs declaracions de l'alcalde de Gallifa, Jordi Fornas (SI), el primer que s'ha declarat insubmís fiscalment amb l'Estat, i s'ha fet ressò d'algunes grans obres bàsiques de l'Estat paralitzades al Camp de Tarragona –on han anat dos cops a prendre imatges amb el fotògraf Paco Serinelli, un freelance que treballa per a l'agència alemanya Action Press–, com el corredor mediterrani ferroviari o l'autovia A-27, bàsiques per a l'economia catalana. “El tema de les infraestructures és el que més m'ha impactat”, admet la periodista, que no entén com poden dur tants anys de retard.
“Catalunya té dret a decidir el seu futur, però una consulta és utòpica perquè Espanya i la UE ho voldran impedir, ja que desencadenaria una onada a tot Europa”, reflexiona Nava, que creu que el món està seguint el cas amb expectació. “Amics italians em deien diumenge que havia baixat el nacionalisme, però els dic que no: simplement ha donat els vots als que sempre han parlat d'independència.” Una altra manera de veure-ho.