Política

L'ombra de la corrupció

Diferents afers de corrupció han sacsejat els ajuntaments els darrers anys, aguditzant la pèrdua de credibilitat de la classe política. La majoria són casos urbanístics, que els consistoris emmascaren amb l'excusa del finançament

«El planejament no es pot bellugar cada dilluns al matí»
El votant d'esquerra castiga més la corrupció
Per la fiscalia, la crisi pot accentuar que es malvenguin béns públics
Els experts denuncien la lentitud de la justícia
Els partits fan servir la corrupció com a arma llancívola

Els casos de cor­rupció lli­gats a les admi­nis­tra­ci­ons són tan antics com l'ofici de pros­ti­tuta. Ana­lit­zats en el con­junt del Prin­ci­pat, estem davant una mino­ria de per­so­nes que cir­cu­len pel món amb les mans bru­tes però que sem­blen sufi­ci­ents per dina­mi­tar la con­fiança entre la classe política i la ciu­ta­da­nia. Tan bon punt se supera un ter­ratrèmol que dete­ri­ora el sis­tema democràtic, un altre cas salta a la llum i li pren el relleu.

La dar­rera trama de cor­rupció poli­ti­co­em­pre­sa­rial ha esquit­xat l'Ajun­ta­ment de Saba­dell i, de retruc, altres càrrecs polítics. L'ope­ració, bate­jada com a Mer­curi, s'ha sal­dat amb quinze deten­ci­ons i amb la impu­tació de l'alcalde de Saba­dell, Manuel Bus­tos (que tem­po­ral­ment s'ha apar­tat del càrrec); l'alcal­dessa de Mont­cada i Rei­xac, Maria Elena Pérez, i el secre­tari d'orga­nit­zació del PSC, Daniel Fernández, entre altres. El jutge imputa als impli­cats en l'ope­ració dife­rents delic­tes con­tra l'admi­nis­tració, com pre­va­ri­cació, sub­orn, tràfic d'influències, fal­si­fi­cació docu­men­tal, infi­de­li­tat en la custòdia de docu­ments, nego­ci­a­ci­ons i acti­vi­tats pro­hi­bi­des a fun­ci­o­na­ris públics i omissió del deure d'impe­dir delic­tes.

El dego­teig de nous casos de cor­rupció a les pri­me­res pla­nes dels dia­ris (ja sigui cor­rupció urbanística o bé admi­nis­tra­tiva) pro­voca, com a efecte col·late­ral, que part de la soci­e­tat civil lapidi tota la classe política. «És veri­tat que la cor­rupció con­tri­bu­eix sobre­tot al descrèdit de la política, espe­ci­al­ment en un país amb poca cul­tura democràtica i mal infor­mat», sosté el sociòleg Sal­va­dor Cardús. Al seu parer, «si el ciu­tadà estigués ben infor­mat sabria dis­tin­gir el cas par­ti­cu­lar i no ho gene­ra­lit­za­ria al con­junt de l'acció política». Cardús opina també que es donen deter­mi­nats ele­ments que con­tri­bu­ei­xen a gene­rar aquest vin­cle entre política i cor­rupció: «La poca trans­parència del sis­tema polític actual i dels dis­cur­sos demagògics i popu­lis­tes que fan deter­mi­na­des for­ces.»

Des del Gabi­net d'Estu­dis Soci­als i Opinió Pública GESOP, la seva direc­tora, Àngels Pons, apunta que la cor­rupció política «és un dels ele­ments que més inter­fe­rei­xen en l'opinió pública». El més habi­tual és que generi «des­con­fiança i pre­o­cu­pació». A les enques­tes, la cor­rupció acos­tuma a aparèixer com el ter­cer o quart pro­blema lli­gat a la política, tal com també es cons­tata al dar­rer Baròmetre d'Opinió Pública ela­bo­rat pel Cen­tre d'Estu­dis d'Opinió (CEO). Pons asse­gura que mesu­rar el cost exacte que es cobra un cas de cor­rupció «és molt difícil» però té claríssim que, arri­bats a les urnes, la gent d'esquer­res per­dona menys que la de dre­tes.

L'any 2007, el PSC va obte­nir 17 regi­dors a Santa Coloma de Gra­me­net, amb Bar­to­meu Muñoz com a cap de llista. L'octu­bre del 2009, el jutge Bal­ta­sar Garzón va orde­nar l'ope­ració Pretòria i Muñoz va estar entre rei­xes un mes. El 2011, Núria Par­lon (actual alcal­dessa colo­menca) va veure com el seu par­tit per­dia la majo­ria abso­luta i bai­xava a 12 regi­dors. El cas Pretòria també va tacar els noms de l'excon­se­ller de CiU Macià Ala­ve­dra, l'exse­cre­tari gene­ral de la Pre­sidència durant els anys de Jordi Pujol, Lluís Pre­na­feta, i l'exdi­pu­tat soci­a­lista Luis Andrés García Sáez, cone­gut com Luigi, entre altres. Se'ls acu­sava de lide­rar acti­vi­tats que, pre­sump­ta­ment, van pro­vo­car que els ajun­ta­ments de Santa Coloma, Bada­lona i Sant Andreu de Lla­va­ne­res dei­xes­sin d'ingres­sar 44,7 mili­ons d'euros. Han pas­sat més de tres anys i el cas con­ti­nua empan­ta­ne­gat al jut­jat, a banda d'arxi­var-se la causa con­tra sis de les per­so­nes incul­pa­des.

Però quins són els ele­ments que pro­vo­quen que un polític o alt càrrec es desviï del que dicta la llei i, el que és pit­jor, ho faci en bene­fici propi o de ter­cers? L'arqui­tecte Joan Antoni Solans, que fou direc­tor gene­ral d'Urba­nisme de la Gene­ra­li­tat entre els anys 1980 i 1997, és un ferm defen­sor del pla­ne­ja­ment orto­dox. «És fona­men­tal sepa­rar el moment de qua­li­fi­car del moment de pro­moure i d'orde­nar física­ment un àmbit. I això és el que s'ha per­dut», afirma Solans, que afe­geix: «Si a través de la modi­fi­cació de pla es per­met o requa­li­fi­car ter­renys o can­viar den­si­tats o usos, això és el que dóna lloc que es donin aques­tes pos­si­bi­li­tats. Es perd la noció que qui vul­gui pro­moure ha de desen­vo­lu­par el que ja està pre­vist al pla­ne­ja­ment. I el pla­ne­ja­ment no es pot bellu­gar cada dilluns al matí.» L'urba­nista asse­gura que el 1976 van pen­sar i apro­var el pla gene­ral metro­po­lità (PGM) «amb esforç i cal que donem exem­ple».

El fis­cal coor­di­na­dor d'Urba­nisme i Medi Ambi­ent a Cata­lu­nya, Antoni Pelegrín, com­par­teix l'ide­ari de Solans i va més enllà. «L'urba­nisme acaba sent la pedra filo­so­fal: és el que per­met que un solar que val “x” pugui val­dre el doble o molt més. Un dels ingre­di­ents que ens tro­bem molts cops –indica Pelegrín– és que una finca on fins al moment no hi havia cap interès a fer-hi res, en ser com­prada, i només amb el canvi de titu­lar, tin­gui uns interes­sos públics sor­pre­nents que moti­ven una modi­fi­cació.» Pel fis­cal espe­ci­a­lit­zat, «un punt de par­tida a inves­ti­gar és el con­veni urbanístic: no és il·legal però és una font de siner­gies que duu a irre­gu­la­ri­tats, a alguna forma de paga­ments que no veu­rem... El con­veni no es publica, no es pot con­sul­tar, té un caràcter d'opa­ci­tat o se n'amaga el con­tin­gut, com el cas de l'hotel del Palau, i molts cops el con­veni és la causa del canvi urbanístic». A més del con­veni, un ingre­di­ent comú en els supo­sats casos de cor­rupció és, segons Pelegrín, l'apa­rició d'una per­sona influ­ent en el muni­cipi. «L'hem tro­bat en molts ter­mes muni­ci­pals», cons­tata. Per Pelegrín, «seria bo que es regulés com s'ha de fer un con­veni urbanístic amb les admi­nis­tra­ci­ons».

Per exem­ple, a Molle­russa hi ha hagut diver­sos casos força sonats. L'exal­calde Antoni Bosch, de CiU, va ser suspès per un jut­jat penal de Lleida de la facul­tat d'exer­cir cap càrrec públic durant 18 mesos, per haver afa­vo­rit cli­ents del seu des­patx d'arqui­tec­tura. La reso­lució judi­cial va arri­bar el novem­bre del 2010, quan Bosch ja no era alcalde ja que va renun­ciar al càrrec el 2008 per afa­vo­rir la reno­vació al grup muni­ci­pal. I, durant el man­dat 2007-2011, unes denúncies de l'arqui­tecte muni­ci­pal per pre­sump­tes irre­gu­la­ri­tats van tren­car el govern de coa­lició entre el PSC i ERC. L'alcal­dessa Teresa Ginestà (PSC) va ser obli­gada per un jut­jat labo­ral a read­me­tre l'arqui­tecte, que havia estat des­tituït per aquest con­flicte.

Aquest és un cas excep­ci­o­nal ja que el fis­cal d'Urba­nisme exposa que sovint els pro­fes­si­o­nals que asses­so­ren els polítics, des de secre­ta­ris fins a arqui­tec­tes muni­ci­pals, són even­tu­als i tenen dependència fun­ci­o­na­rial. «Aques­tes per­so­nes, com que no tenen aquesta esta­bi­li­tat –declara– es pres­ten que a l'hora d'haver d'infor­mar no ho facin com ho hau­rien de fer perquè es tro­ben entre l'espasa i la paret.» Ara que estem de reta­lla­des i amb les arques muni­ci­pals escu­ra­des, Pelegrín pro­posa que es com­par­tei­xin arqui­tec­tes i inter­ven­tors entre els dife­rents ajun­ta­ments. «El con­sell comar­cal podria tenir cinc o sis arqui­tec­tes muni­ci­pals que serien molt més inde­pen­dents perquè no tin­drien un con­tacte directe amb l'alcalde, regi­dor o pro­mo­tor interes­sat

El fis­cal exposa que de les irre­gu­la­ri­tats, la pre­va­ri­cació o el tràfic d'influències que aca­ben acre­di­tant, «el que es desprèn és que hi ha hagut un tracte de favor cap a deter­mi­na­des per­so­nes, i aquest tracte de favor s'intenta ves­tir com un interès del poble». Afe­geix que, a vol­tes, l'actu­ació del polític implica una pèrdua de capa­ci­tat econòmica per al muni­cipi: «Es venen béns i immo­bles per sota del seu valor. Es per­den mili­ons d'euros; això ho hem acre­di­tat en molts casos. Ara amb la crisi, quan veiem ope­ra­ci­ons fetes entre el 2005 i el 2007 en què un ajun­ta­ment ha per­dut mili­ons d'euros en venda de béns, doncs, la veri­tat, fa molt mal perquè són diners de què es podria dis­po­sar i ara no es tenen.»

Un d'aquests casos a punt de judici és a Cabrera d'Anoia. La fis­ca­lia demana deu anys d'inha­bi­li­tació per a l'exal­calde soci­a­lista Salustià Mon­te­a­gudo, per als exre­gi­dors del PSC Miquel Morell i Dio­ni­sio Vicente i per a un exse­cre­tari muni­ci­pal, als quals acusa d'haver col·labo­rat amb l'arqui­tecte de l'Ajun­ta­ment Jordi Cufí perquè aquest pogués com­prar sis fin­ques que hau­ria taxat prèvia­ment a un preu infe­rior al del mer­cat, tot i ser cons­ci­ents que exis­tia un con­flicte d'incom­pa­ti­bi­li­tat. Per a Cufí, la fis­ca­lia demana sis anys d'inha­bi­li­tació i una multa de 14.400 euros.

El fis­cal d'Urba­nisme alerta que ara els ajun­ta­ments no uti­lit­zen l'urba­nisme com a procés per orde­nar el ter­ri­tori i per a interes­sos muni­ci­pals, sinó per obte­nir uns guanys econòmics amb l'excusa que apa­reix un pro­mo­tor que vol un canvi urbanístic. La llei per­met que els ajun­ta­ments es bene­ficiïn d'un 10% de les plusvàlues, però els fis­cals veuen con­ve­nis amb el 25%. «El risc que tin­drem ara –asse­gura Pelegrín– a causa de la manca d'ingres­sos és que qual­se­vol pro­mo­tor sap que, en aquesta neces­si­tat, ofe­rint un cara­mel a l'ajun­ta­ment pot sig­ni­fi­car que aquell solar se li requa­li­fi­qui.» Per Pelegrín, «es pre­o­cu­pant que en una situ­ació de crisi, i sota l'excusa de la neces­si­tat, es vegi la fra­gi­li­tat d'allò que està pro­te­git i sem­bla tan immu­ta­ble». El fallit pro­jecte per des­mun­tar el Parc Agrari del Baix Llo­bre­gat en seria un exem­ple.

L'advo­cada espe­ci­a­lista en temes urbanístics Cris­tina Gómez Nebrera és del parer que la justícia «va massa lenta a l'hora de jut­jar els casos de cor­rupció», si bé matisa que «tam­poc es pot resol­dre un pro­ce­di­ment penal d'un dia per l'altre». Quan es parla de situ­a­ci­ons que es reso­len per la via con­ten­ci­osa admi­nis­tra­tiva (per exem­ple, un par­ti­cu­lar que impugna un pla urbanístic d'un ajun­ta­ment), el pro­blema és idèntic: «Pot tri­gar qua­tre anys en pri­mera instància, tres anys en apel·lació i s'arriba al Suprem al cap de tres o qua­tre anys més.» Gómez Nebrera con­si­dera que una justícia «més àgil i més estricta» aju­da­ria a reduir els casos de cor­rupció, no sense adme­tre que ara per ara «la justícia neces­sita més mit­jans». Apunta també que la imatge de gent cor­rupta cami­nant tran­quil·lament pel car­rer «no ajuda a fer que el ciu­tadà confiï en la justícia».

Quan una per­sona és acu­sada d'un delicte de cor­rupció es troba que s'ha de sot­me­tre a dos tipus de judi­cis. El de la justícia ordinària i el que fa la ciu­ta­da­nia. La pre­sumpció d'innocència, massa sovint, és igno­rada. «En un país seriós, democràtica­ment fort, es res­pec­ta­ria la pre­sumpció d'innocència, i en el nos­tre país no passa», asse­nyala Cardús. El pres­tigiós sociòleg insta els mit­jans de comu­ni­cació, les for­ces polítiques i la ciu­ta­da­nia en gene­ral a «ser escru­po­lo­sos amb aquest prin­cipi atès que forma part de les regles bàsiques de la democràcia». «No res­pec­tar-les –subrat­lla– no porta a una soci­e­tat més crítica sinó a una soci­e­tat més auto­ritària que està desit­jant que apa­re­guin sal­va­dors de les pàtries que posin ordre en aquesta situ­ació. Per tant, no cons­truïm soci­e­tats més crítiques sinó més vul­ne­ra­bles.»

Cri­mi­na­lit­zar la gent pel fet d'haver estat impu­tat en un cas de cor­rupció pot arruïnar la vida de l'afec­tat, per molt que després quedi lliure de tota culpa. Ho explica Juan Felipe Ruiz, que va ser impu­tat en el cas Pretòria quan ocu­pava el càrrec de con­se­ller dele­gat de Marina Bada­lona (l'empresa que ges­ti­ona el port de Bada­lona i la remo­de­lació de tot l'entorn). «El meu cas ja està arxi­vat, però em moriré i seguiré sent un impu­tat per estafa. Aquest càstig no es repara. La llei d'enju­di­ci­a­ment cri­mi­nal és incor­recta. La con­dició hau­ria de ser d'inves­ti­gat, no d'impu­tat, perquè quan et col·loquen l'eti­queta d'impu­tat ja t'estan acu­sant.»

El cal­vari que està vivint, relata, afecta tot el seu entorn: «Tens gent pro­pera que arriba a dub­tar si ets cul­pa­ble.» Actu­al­ment, Juan Felipe Ruiz con­ti­nua pre­nent anti­de­pres­sius. L'asse­gu­rança no li vol cobrir les des­pe­ses de tot el pro­ce­di­ment i els advo­cats li recla­men «més de tres anys del que cobro com a jubi­lat». Ell va ser forçat a dei­xar el càrrec de Marina Bada­lona. Té clar que dar­rere el Pretòria s'amaga un cas de boi­cot del PSC envers alguns mili­tants (ell ho era) i que tots els afec­tats soci­a­lis­tes han estat «vícti­mes del par­tit i dels amics d'algun diri­gent, com algun jutge». Ruiz recorda que l'ope­ració urbanística que volia impul­sar en un solar con­tigu al port i que va estar sota sos­pita «era cone­guda pels diri­gents del PSC José Zara­goza i Josep Maria Sala, que li van donar el vis­ti­plau». Recorda que l'exal­calde soci­a­lista de Bada­lona Jordi Serra «mai no havia ama­gat la seva volun­tat» de fer-lo fora de Marina Bada­lona.

Els casos de cor­rupció esde­ve­nen sovint una arma llancívola entre par­tits, sense ado­nar-se'n que arri­ben a lesi­o­nar la cre­di­bi­li­tat en tota la classe política. L'advo­cada Gómez Nebrera des­taca que aquest «joc brut» entre par­tits «és tan freqüent com absurd». «De vega­des no veuen més enllà d'aquell moment i estic can­sada de veure com es fan denúncies des de l'opo­sició i, quan aquell par­tit arriba al govern, ignora el tema per evi­tar pagar una indem­nit­zació o perquè cons­tata que no n'hi havia per a tant.» I afe­geix: «A l'admi­nis­tració li va bé que la justícia vagi lenta, així es poden anar pas­sant la patata calenta.»

Sobre aquest tema, Cardús opina que «mol­tes vega­des els matei­xos par­tits tenen com­por­ta­ments que afa­vo­rei­xen aques­tes des­qua­li­fi­ca­ci­ons gene­rals però aca­ben pagant el mateix preu».Els casos de cor­rupció de Bar­ce­lona –la xarxa de Ciu­tat Vella i Hotel del Palau– i entre­vis­tes a un alcalde con­dem­nat, el d'Alpi­cat, Pau Cabré, i un exal­calde impu­tat en un cas que després va ser arxi­vat, el de Mataró, Antoni Baron, a l'edició en paper de la revista Presència.

L'escàndol del cas Palau

Esteve Escuer, cap visible de CDC a l'Ametlla del Vallès fins al 2005, és l'última persona vinculada a aquest partit polític que ha estat imputada en el cas Palau que investiga el jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona. El més significat és Daniel Osàcar, extresorer del partit.

La justícia sospita que part dels 24 milions d'euros que Fèlix Millet i Jordi Montull van desviar del Palau de la Música haurien tingut com a destí les finances de CDC. Els diners hi arribarien a través d'un entramat d'empreses interposades o mitjançant convenis amb la fundació Catdem. Són molt pocs els casos en què hi ha pagaments directes com és el cas d'Escuer o ho va ser també el d'Àngel Colom.

Les acusacions de corrupció de CDC per aquest cas ja s'arrosseguen des del 2010. Amb la llosa d'aquesta sospita a sobre, la coalició de què forma part, CiU, ha guanyat dues eleccions al Parlament consecutives.

Inhabilitat i amb majoria absoluta

a. ballbona

L'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier (CiU), el més veterà del Maresme, va ser condemnat per un delicte de prevaricació vinculat al sector immobiliari l'octubre del 2003 a vuit anys i set mesos d'inhabilitació. Va presentar recurs al Tribunal Suprem. Aquest va mantenir el 2005 la sentència, però un indult parcial aprovat pel ministre de Justícia va rebaixar la pena a quatre anys d'inhabilitació. El gener del 2007 marxava de l'Ajuntament per la porta petita i el juny del 2011 hi tornava com a guanyador de les eleccions amb una aclaparadora majoria absoluta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.