Política

Mariano Rajoy

President del govern espanyol

El polític pacient

A pesar de la seva imatge d'home tebi i àdhuc incompetent, Mariano Rajoy és un supervivent de la política amb les idees molt clares

Nascut a Santiago de Compostel·la en 1955. Va estudiar dret i va guanyar les oposicions a Registrador de la Propietat. Va ingressar a la vida política amb només 26 anys, en ser escollit diputat al Parlament de Galícia en 1981. Va ser regidor, diputat al Congrés i ministre.
Rajoy espera que
els problemes se solucionin sols o que perdin entitat
Va sobreviure a dues derrotes electorals davant José Luis Rodríguez Zapatero
Pot semblar que no fa res, però aplica un programa ben travat i definit

«Sóc Mari­ano Rajoy, espa­nyol i gallec, nas­cut a San­ti­ago de Com­pos­tel·la fa 56 anys.» L'auto­bi­o­gra­fia del pre­si­dent del govern espa­nyol comença amb aquesta frase tan plana i avor­rida com el seu pro­ta­go­nista.

Tebi, avor­rit, sense nervi, man­cat de lide­ratge, són alguns dels atri­buts que pro­pis i estranys han posat al líder del Par­tit Popu­lar espa­nyol. Aquesta imatge, para­do­xal­ment, ha estat la seva prin­ci­pal arma durant una llarga tra­jectòria política. Llar­ga­ment subes­ti­mat pels seus com­panys de par­tit i pels seus adver­sa­ris soci­a­lis­tes, ha fet de la paciència una vir­tut que ha sabut apro­fi­tar al màxim.

Rajoy és fill d'un advo­cat i va exer­cir de regis­tra­dor de la pro­pi­e­tat. Com el seu ante­ces­sor en el lide­ratge del PP, José María Aznar, un pas­sat de fun­ci­o­nari medi­o­cre ha estat la millor escola per com­pren­dre i enten­dre com fun­ci­o­nen les estruc­tu­res de poder en Espa­nya, domi­na­des per la secta dels AFE (Altos Fun­ci­o­na­rios del Estado), que són qui manen de veri­tat a Madrid.

Rajoy és un polític que en comp­tes de fer front als adver­sa­ris, pre­fe­reix seure paci­ent­ment i espe­rar veure pas­sar el seguici fúnebre dels seus cadàvers polítics.

Va ocu­par (i sobre­viure) tres car­te­res minis­te­ri­als amb Aznar, tot inclo­ent-hi els cèlebres «hili­llos de plas­ti­lina» que hau­rien sig­ni­fi­cat la mort política de qual­se­vol polític, però no pas per a Rajoy.

No va ser nome­nat dofí d'Aznar fins després de dos intents fallits de tro­bar-ne suc­ces­sor. Rajoy sim­ple­ment va espe­rar el seu torn. Els seus rivals d'ales­ho­res ja són història.

Va sobre­viure també a dues der­ro­tes elec­to­rals davant José Luis Rodríguez Zapa­tero, la pri­mera de les quals l'hau­ria d'haver con­dem­nat a l'ostra­cisme, després de la mani­pu­lació dels atemp­tats de l'11-S a Madrid per part d'Aznar i Ace­bes per inten­tar asse­gu­rar la victòria del PP. En cir­cumstàncies nor­mals, el can­di­dat hau­ria d'haver des­a­pa­re­gut de la vida política. No pas Rajoy. Va resis­tir paci­ent­ment els embats del fal­cons del PP, lide­rats per una Espe­ranza Aguirre d'ambi­ci­ons des­me­su­ra­des. Rajoy avui és pre­si­dent, Aguirre ja és història.

De l'opo­sició
al poder

Un cop asso­lit el poder, més per demèrits ali­ens que per mèrits pro­pis (un altre cop la paciència d'espe­rar que l'adver­sari s'entre­ban­qui), Rajoy aplica la mateixa recepta al seu govern: espe­rar que els pro­ble­mes se solu­ci­o­nin sols o que per­din enti­tat amb el pas del temps. Així, quan tot­hom des­comp­tava el res­cat espa­nyol, Rajoy va igno­rar els reclams dels mer­cats, la prima de risc i les pres­si­ons euro­pees, i va limi­tar-se a espe­rar i a adop­tar mesu­res analgèsiques. Les con­seqüències han estat nefas­tes per a l'eco­no­mia espa­nyola, amb un atur rècord i una crisi pro­funda, però el super­vi­vent Rajoy (a diferència de tots els seus homòlegs euro­peus que han dema­nat el res­cat) s'ha man­tin­gut en el poder.

Incom­petència?

Men­tres­tant, els seus opo­si­tors con­fo­nen l'estil del gallec amb incom­petència, però s'equi­vo­quen de cap a peus. Rajoy té una agenda molt clara i defi­nida, però en comp­tes de plan­te­jar-la ober­ta­ment, defuig la con­fron­tació amb un estil que fa que mol­tes de les seves acci­ons pas­sin des­a­per­ce­bu­des. Cada diven­dres, el Con­sell de Minis­tres aprova alguna mesura insig­ni­fi­cant, que com la gota malaia no s'adver­teix, però que pot ser devas­ta­dora en l'acu­mu­lació sos­tin­guda. Pot sem­blar que el seu govern no fa res, però està duent a terme un pro­grama ben tra­vat de des­man­te­lla­ment de l'estat del benes­tar, de con­cen­tració del poder econòmic i polític a Madrid, de bui­datge de com­petències de les comu­ni­tats autònomes, de reforma de la justícia en clau con­ser­va­dora.

Rajoy con­serva aque­lla mirada absent que fa creure als seus i als altres que no hi és tot, però ell com­bina a la per­fecció la diplomàcia i la política, en la línia de la màxima de Sir Humph­rey Appleby, el genial per­so­natge de la sèrie britànica Sí, Minis­tre: «La diplomàcia és l'art de sobre­viure fins al segle vinent, la política és l'art de sobre­viure fins diven­dres que ve.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.