Política

“Sí, a la plaça d'Espanya, li direm la del tiet”

El jutge va ordenar que es punxessin els telèfons de l'oncle de l'alcalde Bustos

Arran de les escoltes als constructors, que afirmen que les seves empreses rebien un tracte de favor en l'adjudicació d'obres locals

“Sí, a la plaça d'Espanya, li direm la del tiet.” És un dels SMS que l'empresari José Ríos, d'Excavallès, li va enviar el maig del 2010 al llavors regidor del PP Jordi Soriano per queixar-se que Melquíades Garrido, l'oncle de l'alcalde socialista de Sabadell i president del Gremi de Constructors de la ciutat, junt amb les seves empreses, rebien un tracte de favor en l'adjudicació d'obres municipals, i en d'altres municipis, com Sant Quirze del Vallès.

Així consta en el sumari del cas Mercuri, de suposada corrupció entre empresaris i polítics locals, denunciada el febrer del 2010 per un dels implicats, Nicolàs Giner. Arran de les queixes dels empresaris, recollides pels Mossos en els escoltes telefòniques, que l'oncle de Manuel Bustos, també imputat en el cas, era beneficiat il·legalment, el titular del jutjat d'instrucció 1 de Sabadell, el magistrat Ramón González, va ordenar el 17 de novembre de 2010 que es punxessin les dues línies de telèfon mòbil i una de fixe que té Melquíades Garrido, moment en el qual ha aturat l'aixecament parcial del secret del sumari. Els Mossos arriben a parlar “del triangle Rivera- Everest- Melquíades” sobre les empreses privilegiades com en les obres del “metro”.

En aquella resolució, el magistrat afirma que de les escoltes es desprèn que “hi ha una lluita entre diversos agents de la construcció, sobretot per aconseguir l'obtenció de llicències de millora de la finca de Ca n'Ustrell, al parc agrari”. En l'informe policial, els Mossos constaten com Soriano, regidor del PP fins al mandat passat, era l'interlocutor dels empresaris, als quals cobrava fins a 300.000 euros perquè aconseguissin l'adjudicació d'una obra, com el cementiri.

L'alcalde i el regidor

També s'intercepta una trucada de l'alcalde a Soriano, el juliol de 2010, en què li pregunta sobre la carta que li ha enviat. En aquesta, l'exregidor del PP li diu que existeix una percepció que Soriano rep comissions il·legals per la seva participació en assumptes que, per ell, beneficien la ciutat. Bustos li pregunta si això ho diu el seu oncle, i el regidor li respon que no, que són constructors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.