Obrir el procés
CiU i Esquerra es conjuren per fer més partícips ICV i la CUP en el camí cap a la consulta
No volen que se'ls acusi de “segrestar” el dret a decidir com va passar en l'inici de la negociació de la Declaració de Sobirania
“Si n'hi ha que pretenen que el procés sigui cosa de dos, i la resta, a remolc, s'equivoquen”, assegurava la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats. “Lamentem que el pacte de governabilitat entre CiU i ERC s'ha exercit fins ara des de l'opacitat i els despatxos tancats”, indicava un dels diputats de la CUP, Quim Arrufat. Tots aquests retrets són de fa un parell de setmanes, quan es començava a negociar el redactat de la Declaració de Sobirania, que es va acabar aprovant dimecres. ICV, la CUP i també el PSC se sentien exclosos i acusaven els dirigents nacionalistes i republicans d'haver “segrestat” el dret a decidir.
Al final, el panorama es va acabar reconduint, sobretot després que la formació de Joan Herrera inclogués en el text algunes de les seves propostes com ara que el Parlament tingui un paper central o que es treballi per conjuminar dret a decidir i cohesió social. Així, la declaració sobiranista va acabar tirant endavant amb una àmplia majoria amb els vots afirmatius de CiU, ERC, ICV-EUiA i un diputat de la CUP. Els de l'esquerra independentista, però, no acaben de veure clar com es desenvoluparà el camí.
Un cop superada la primera prova, ara el traçat continua, i CiU i ERC es conjuren perquè ICV i la CUP participin des d'un primer moment en tots els passos que es facin en l'àmbit nacional. No volen que es dinamitin els ponts que s'han construït i que es torni a repetir l'escenificació i les declaracions i contradeclaracions que hi va haver a l'inici de les negociacions de la declaració sobiranista. Tant Artur Mas com Oriol Junqueras tenen clar que s'ha de visualitzar que es tracta d'un “projecte de país” i que el consens s'ha de buscar al Parlament i a la societat civil.
Aquesta setmana es podrà veure la primera oportunitat per detectar aquesta voluntat d'entesa perquè es preveu que comenci a caminar el consell per a la transició nacional i també la llei de consultes al Parlament. Mentrestant, ERC mantindrà una reunió amb la CUP per informar-los de les particularitats del full de ruta després que la formació de David Fernàndez hagi denunciat que no en coneix els detalls.
I el PSC?
Oficialment, CiU i ERC mantenen els canals oberts amb els socialistes per veure si els poden afegir al front nacional, però són conscients que l'acord s'albira molt complicat, per no dir impossible. Les diferències són de base: els uns creuen en un dret a decidir “democràtic” sense demanar permís i els altres, els de Pere Navarro, defensen una consulta legal i pactada amb l'Estat espanyol.
LA DATA
La duresa del pressupost
El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, subratllava ahir en una entrevista a aquest diari que “el pressupost serà terrible per culpa de l'Estat”. El cap de l'oposició destacava que el govern espanyol escanya Catalunya, perquè l'espolia, no li paga el que li deu i tampoc la deixa finançar-se. Aquest panorama fa que la Generalitat, segons Junqueras, no tingui diners i la falta de liquiditat afectarà greument l'ensenyament, les polítiques socials i la salut, que són el 80% del pressupost. El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va intentar ahir rebaixar una mica el to de Junqueras i en una entrevista a Catalunya Informació va reconèixer que els comptes públics seran “durs”. Turull va remarcar que els resultats finals dependran de la possible flexibilització de l'objectiu de dèficit, però també va alertar que Madrid no ho posarà gens fàcil. “Quan parlem de l'objectiu, cada dècima amunt o avall, són 200 milions d'euros”, va subratllar.