El secretari i l'interventor no hi veuen indicis
El secretari general, Jordi Batllori, i l'interventor, Josep Maria Mullera, finalment van comparèixer a la comissió. Era una possibilitat en el marc de la sessió, que es va celebrar a porta tancada. Els dos tècnics de la institució van avalar el que van mantenir les persones que van declarar, en el sentit que no es va plantejar en cap moment la possibilitat de fer servir recursos de la institució per aquest afer privat. Es dóna el cas que el secretari de la Diputació era qui va aixecar acta de la comissió d'investigació.
Reitera que no va enviar ningú a negociar
L'expresident de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, va ser citat ahir davant la comissió perquè aclarís si s'han comès irregularitats en la gestió de fons públics per intentar que no sortís a la llum el cas d'assetjament. Els fets en qüestió van tenir lloc al restaurant El Teatret de Girona el passat 8 de novembre, on suposadament Torramadé, segons Minerva Amador, la va assetjar. En sortir de la seva compareixença, Torramadé va assegurar que mai va intentar usar recursos de la Diputació per compensar Amador, ja que mai va tenir la voluntat d'arribar a cap acord per tapar uns fets que sempre ha negat. Aquesta situació deixa Torramadé i Amador immersos en un procés judicial de denúncies encreuades. Ell sempre ha defensat la seva innocència i ha denunciat que ha estat víctima d'una “cacera política”.
No hi assisteix per una crisi d'ansietat
Minerva Amador estava citada a declarar davant la comissió, però no hi va poder assistir a causa d'una crisi d'ansietat. Es volia conèixer el seu testimoni per esbrinar si en l'intent d'acord econòmic a canvi de la confidencialitat es volien usar diners públics. La voluntat d'Amador, segons Amargant i Rincón, sempre va ser la d'arribar a un acord amb una indemnització. El més important per a Minerva Amador era deixar de treballar al costat de Torramadé. Tot i que la seva presència a la comissió no era de caràcter obligatori i aquesta s'hauria pogut tancar sense la seva compareixença, s'esperarà la seva intervenció per poder arribar a les conclusions finals. Segons va dir el president de la comissió, Miquel Noguer: “Minerva Amador vindrà a declarar quan estigui en disposició de fer-ho”.
Reafirma que va negociar per a Torramadé
La implicació del cap de Protocol i Comunicació de la Diputació de Girona, Josep Maria Amargant, s'ha d'emmarcar, segons sempre ha defensat, dins el terreny estrictament personal, i mai en representació del càrrec que té com a funcionari. Amargant va fer públic un escrit en què relatava els suposats fets del 8 de novembre al restaurant El Teatret –al qual no va assistir– i el relat de la seva participació en la suposada negociació. Amargant ha defensat, i reiterat, que va negociar a petició de Jaume Torramadé i que ho va fer per amistat, amb la voluntat de solucionar el conflicte. Segons Amargant, es va redactar un document per arribar a un acord econòmic. El lletrat d'Amargant, Joaquim Oliva, va negar que mai es plantegés fer servir diners públics o de la Diputació per arribar a un acord.
L'assessor del president a la Diputació
Josep Maria Bros va ser escollit per Jaume Torramadé per ocupar un càrrec de màxima confiança com a cap de gabinet de la Diputació de Girona. Ha estat un dels homes forts a la institució i, en tot moment, ha estat al costat de Torramadé al llarg de les últimes setmanes. La seva assistència a la comissió era per aclarir la seva participació en tot el procés. Segons va dir Bros a la comissió, ell no va participar en cap moment en tot el procés inicial, quan suposadament s'hauria negociat, perquè era fora i se'n va assabentar dimecres de la setmana següent. Precisament, Pere Vila, portaveu de CiU a la Diputació i membre de la comissió, ho va ratificar explicant que tenia constància que el que deia Bros era cert. Ara tot indica, però, que Bros ja té els dies comptats i que CiU està buscant un relleu per al càrrec.
Sosté que va actuar per amistat
Fidel Rincón és un dels càrrecs de confiança, igual que Minerva Amador, d'UDC a la Diputació de Girona. El febrer del 2012 va entrar al comitè executiu del partit a Girona. La seva compareixença es fa perquè va participar en les primeres trobades entre Josep Maria Amargant i Minerva Amador. De fet, Rincón és company de feina d'Amador a la seu del partit d'UDC. Segons la versió de Rincón, ell hi va participar davant la impossibilitat d'Amargant de contactar amb Amador: “Vaig lligar una trobada per amistat amb Amador. Allà va ser on Amador i el seu marit van proposar una compensació econòmica”, va dir Rincón, que hi afegeix: “Entenc que s'havia d'arribar a un acord i que aquest era possible. Encara més, penso que si en un principi s'haguessin demanat disculpes tot això no hauria passat”, va dir.
Pendents del resultat final de les conclusions
La comissió d'investigació ha ajornat arribar a qualsevol conclusió en espera de la declaració de Minerva Amador. La comissió està presidida per Miquel Noguer. En representació de CiU hi ha Pere Vila i Miquel Calm. Per part del PSC, Maria Teresa Ferrés i Pia Bosch, i en nom d'ERC, Lluís Sais. La voluntat dels seus membres era tancar aquest capítol tan ràpidament com fos possible i poder presentar en el ple ordinari les conclusions per, en una sola jornada, tancar el tema. Això no ha estat possible i, finalment, encara caldrà esperar uns dies.