Política

El documental d'un dia històric

Empenta empordanesa

VideoPlay i l'ANC presenten el documental ‘#11s2012 Catalunya, nou Estat d'Europa: la gran marxa sobre Barcelona', una mirada feta des de l'Empordà d'una diada històrica

N'editen un DVD que ja és a la venda

El documental #11s2012 Catalunya, nou Estat d'Europa: la gran marxa sobre Barcelona va engendrar-se en el nucli fundacional de l'ANC, al Baix Empordà, que va recórrer a l'experiència del documentalista Antoni Martí, de Videoplay, per fer-lo realitat. Ell i Mariona Yxart, de la productora La Vinagreta, van acumular molts megabytes de material durant dotze hores intenses de treball pels carrers de Barcelona. De nou del matí a les nou del vespre no es van perdre cap detall del que va succeir a la capital del país, aquell dia el centre del món, i van enregistrar amb les seves càmeres el que calia per poder parir un documental, que han fet clarament amb passió. Els seus objectius van immortalitzar la data històrica sota dues visions generacionals, dues mirades d'una mateixa realitat. “Jo –deia Martí– tenia la seva mateixa edat al 1977 que la Mariona ara.”

Aquesta mateixa setmana han iniciat la promoció del documental i del DVD, que ja està a la venda per un preu de 5 euros. És un recull contextualitzat d'imatges de 30 minuts. El primer passi públic ja es va fer dijous passat a Palafrugell i en vindran molts més. Actes confirmats ja tenen el de la Bisbal, el 7 de febrer, al Mundial; el 21, a Palamós, a la sala 2 del cinema Kyton, i l'endemà a Santa Cristina d'Aro, a la sala d'exposicions de La Caixa.

El reportatge gràfic té la passió de la subjectivitat, la mà d'un activista cultural compromès amb el país com és Antoni Martí. “Cada cop que el veig em posa la pell de gallina”, diu fluixet després de la projecció privada que facilita aquest reportatge. La seva mirada no enganya. Com tampoc no enganyen els milers de mirades recognoscibles del documental. “Imatges aèries ja n'han fet d'altres. Nosaltres volíem que es veiessin les cares. Vam jugar amb una mida que permetés a la gent identificar-se.”

L'objectiu d'Antoni Martí és calent. “Hem volgut que es veiés l'alegria, la joia, el gran sentit de civilitat del nostre país.” No és casualitat, doncs, que l'ANC l'escollís a ell per documentar un dia històric, una manifestació formada per gent diversa que va ocupar Barcelona: “Com 300 anys enrere, però en un sentit invers. Va ser el crit d'un poble”, confirmava el de Fonteta.

El documental està dirigit als que hi van anar i també als que no hi van poder anar i voldrien haver-hi estat. “Aquest serà un material de gran importància històrica”, assegura Eulàlia Gili, membre de l' ANC de Palamós i Sant Joan per la Independència i representant del territori al secretariat nacional, que destaca el grau d'implicació d'Antoni Martí: “Ho ha sabut fer amb un pressupost molt modest. Vam pensar en ell perquè sabíem que podia fer un documental diferent.” L'elaboració ha estat lenta, pausada i reflexionada. La idea va agradar i l'ANC l'ha complementat, sense perdre perspectiva empordanesa.

El treball resitua la reivindicació en un context històric. Per Martí no podia ser diferent perquè “això no ha nascut ara”.

Hi ha imatges de la diada del 1977 i de la del 1981. I després, 25 anys amb el procés en stand by. Catalunya tornava a sortir al carrer el 18 de febrer del 2006. I les consultes, que implicaven un poble. El 10 de juliol del 2010 el país es tornava a mobilitzar. La Conferència Nacional per l'Estat Propi feia grans passes endavant el setembre del 2011. I l'Assemblea Nacional farà just un any es constituïa. La càmera de Martí no ha fallat mai. El DVD ajudarà a refrescar la memòria d'aquells que hagin perdut la perspectiva, i d'aquells que lamenten no haver-ho viscut. #11s2012: Catalunya, nou Estat d'Europa recorda la històrica data amb dos documentals; l'acte polític íntegre i els espots promocionals de l'ANC.

Antoni Martí (1947)
Cineasta, documentalista i activista cultural.
5
euros. El DVD inclou dos documentals, les imatges de l'acte polític i sis vídeos promocionals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona