Política

Llibertat sota fiança per a l'alcalde de Sant Hilari Sacalm

La jutgessa Pilar de Lara va imposar a Fauria una fiança de 18.000 euros

Està imputat per violació de secrets, suborn, tràfic d'influències, prevaricació, malversació, falsedat documental i exacció il·legal

La titular del jutjat d'instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara, va deixar ahir en llibertat sota fiança de 18.000 euros l'alcalde de Sant Hilari Sacalm i president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, que va ser detingut dijous passat per la seva presumpta vinculació amb una trama de suborn per a l'adjudicació de serveis públics. El convergent ha quedat imputat, però, pels suposats delictes de suborn, tràfic d'influències, violació de secrets, prevaricació, malversació, falsedat documental i exacció il·legal –aquest últim delicte, recollit en l'article 436 del Codi Penal, fa referència a aquell que comet una autoritat o un funcionari públic en exigir el pagament d'impostos no autoritzats degudament–. En una jornada maratoniana als jutjats, Fauria va ser l'últim dels quatre arrestats el 14 de febrer a les comarques gironines que va comparèixer davant de Lara. Ho va fer ahir a la matinada, assistit pel lletrat gironí Joan Rovira, advocat de confiança del convergent i amic personal de la família de Fauria.

Una versió “coherent”

La declaració es va allargar fins a tres quarts de vuit del matí. Rovira va explicar que Fauria s'havia mostrat “molt tranquil”, que va respondre a totes les preguntes i que va oferir un “relat coherent”. El lletrat assegura que està “convençut” que el seu client no s'ha enriquit de manera fraudulenta. Pel que fa al seu estat, va remarcar que quan el convergent va ser traslladat ahir als jutjats estava “molt cansat”, després d'haver passat unes setanta hores retingut als calabossos, i gairebé sense haver dormit. Cal recordar que va ser detingut pels agents tributaris de la Guàrdia Civil dijous a les vuit del matí. Va ser conduït en una dotació policial a Galícia, i hi van arribar a les vuit del vespre.

El viatge de tornada ahir a Catalunya el va fer amb avió, en un vol des de Santiago de Compostel·la amb destinació a Barcelona que va sortir a les deu del matí. Un trajecte que va emprendre després de pagar la fiança, que és la més alta que Lara ha imposat als nou arrestats la setmana passada en el marc de l'operació Manga –una de les detencions es va produir a Astúries, quatre a Galícia i quatre més a les comarques gironines–. A la demarcació, a part de Fauria, va ser arrestat el cap del departament d'organització de serveis a la ciutadania del Consell Comarcal de la Selva i tècnic de gestió tributària, Joan Carles Feliu; i dos socis de l'empresa GRS Arc Local de Lloret de Mar, Josep Maria Franch i Àlex Ros.

GRS ofereix serveis de consultoria i assessorament a l'administració local, com ara de gestió cadastral, de sancions i d'inspecció tributària i fa 15 anys que treballa per al Consell Comarcal de la Selva. Mitjançant escoltes telefòniques, es van descobrir connexions entre GRS i membres de la trama detinguts a Galícia, que és on té origen el cas. En la primera fase de l'operació Manga, la qual va ser batejada llavors amb el nom de Pokémon, l'eix de les investigacions per irregularitats en les concessions de serveis es va centrar el 2012 en empreses del grup Vendex i les seves filials, si bé ara també s'ha ampliat a Aquagest i GRS Arc Local.

Presó per a un soci de GRS

Just abans que Fauria passés a disposició judicial, va ser el torn de l'administrador de GRS, Àlex Ros, assistit pel lletrat Jordi Corominas, del bufet Monguilod Advocats. Segons va anunciar ahir la cadena SER, en unes converses telefòniques gravades abans de l'estiu, Ros parlava de copiar alguns contractes amb ajuntaments i de l'obtenció de comissions. Després de donar la seva versió, en una sessió que va iniciar dissabte a les deu del vespre i va finalitzar ahir a tres quarts de quatre de la matinada, la jutgessa va ordenar el seu ingrés provisional a la presó. D'aquesta manera, mentre Fauria, Feliu i Franch van retornar ja ahir a Catalunya, Ros va entrar a la presó de Monterrosso, a Lugo, imputat per un delicte continuat de tràfic d'influències, suborn per aconseguir contractes de les administracions públiques –a partir de l'oferiment d'algun tipus de remuneració–, falsedat documental i revelació de secrets.

Dissabte, el primer interrogat va ser el cap del departament d'organització de serveis a la ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu, que també va ser assistit per Corominas. En el seu cas, la jutgessa va decretar la seva posada en llibertat sota una fiança de 5.000 euros. Va quedar imputat, però, pels suposats delictes de suborn, tràfic d'influències, prevaricació, falsedat documental i violació de secrets. A la tarda, va ser el torn de Josep Maria Franch, l'apoderat de GRS Arc Local, que va quedar en llibertat sense fiança, però amb càrrecs per un presumpte delicte de tràfic d'influències.

Conseqüències al Consell

El pacte de govern entre CiU i ERC al Consell Comarcal de la Selva podria afrontar aquesta setmana una etapa decisiva en la seva continuïtat. Les dues formacions es reuniran per valorar les conseqüències derivades de l'operació Manga, arran de la detenció del president de l'ens, Robert Fauria, per la investigació del seu lligam amb una trama corrupta que es lucrava a través d'adjudicacions públiques. En declaracions a l'ACN, el portaveu republicà, Jordi Orobitg, va dir que el seu partit es replantejaria el pacte si hi hagués “motius fundats” per posar en dubte “l'honorabilitat d'algun càrrec” i no es prenguessin mesures: “En les properes hores, la prioritat és recopilar informació per fer una reflexió en profunditat amb dades objectives. Quan les tinguem, adoptarem les decisions que corresponguin.”

LA DATA

14.02.13
Fauria
va ser detingut. Va declarar quan s'estaven a punt d'esgotar les 72 hores màximes de privació de llibertat.

Torramadé i Toro també han declarat

En el marc de l'operació Manga, l'expresident de la Diputació de Girona Jaume Torramadé i el regidor d'Hisenda de Figueres, Manuel Toro, tots dos de CiU, van declarar dissabte a les oficines del Servei de Vigilància Duanera a Girona. Van ser citats després que la policia els atribuís un presumpte delicte de tràfic d'influències. Torramadé, assistit per l'advocat Manel Mir, va ser interrogat per haver estat el màxim responsable polític de Xaloc. Es tracta d'un organisme autònom de la Diputació que presta servei als ens locals de les comarques gironines, alguns dels quals deleguen a Xaloc la recaptació de tributs. Mir va indicar que les preguntes que la policia va fer a Torramadé “van semblar més en qualitat de testimoni”. Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Galícia van subratllar que per ara no hi ha cap imputació judicial sobre Torramadé i Toro, i que els interrogatoris es van centrar en les relacions dels seus organismes amb GRS Arc Local. El mateix dia va declarar el secretari d'organització d'ERC i exregidor de governació del consistori d'Arbúcies, Josep Carrapiço. La policia enviarà tota la documentació a Lara, que decidirà si els torna a citar, si bé llavors ja seria a Lugo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.