Política

Fauria no es presenta al ple en què renuncia a l'alcaldia

El polític de CiU no assisteix a la sessió on es dóna compte de la seva dimissió com a alcalde de Sant Hilari Sacalm

ERC i el PIG critiquen la falta d'explicació

Robert Fauria, que ha estat alcalde de Sant Hilari Sacalm, no es va presentar ahir al ple municipal on renunciava a l'alcaldia i a l'acta de regidor per CiU.

Tot i que no va assistir al ple, Fauria hi va ser present a través del text de renúncia, presentat dimarts passat, que ahir va llegir Albert Santaugini (CiU), alcalde en funcions. “Sóc plenament conscient que és necessari un gest polític que ajudi a treure pressió als organismes que en aquest moment presideixo”, va escriure el ja exalcalde, que va lamentar: “El judici mediàtic ja s'ha celebrat i la contundència dels fets ha estat totalment desproporcionada.”

El fet que Fauria –que va dimitir després de ser detingut i imputat pel cas Manga– no fos present al ple va ser criticat pels partits de l'oposició. “Aquesta renúncia hauria d'anar acompanyada d'una explicació presencial, clara, valenta i honesta; la trobem a faltar”, va lamentar Joan Garriga, portaveu d'ERC, que va defensar la necessitat que Fauria dimitís: “L'única sortida d'un càrrec electe imputat és la dimissió i la renúncia a tots els seus càrrecs, per molt dolorosa que sigui la decisió.” A la vegada, però, va demanar que si finalment no és condemnat se li han de reparar els honors.

Més dur va ser el discurs del Partit Independent de les Guilleries (PIG). El seu portaveu, Joan Ramon Veciana, va lamentar que “quan és l'hora de renunciar i donar explicacions a la ciutadania que va votar no hi hagi la valentia de fer-ho públicament”. I va qualificar el silenci i l'absència de Fauria de “falta de concepció democràtica”. Veciana va recordar que ahir feia 39 dies que Fauria havia anunciat que dimitiria i va lamentar que aquesta demora hauria provocat un “buit de poder” al poble.

CiU, comprensiva

CiU, la formació de Fauria, va ser comprensiva amb els temps seguits i amb l'absència de l'exalcalde: “No estava obligat a venir, ha estat una decisió personal”, va dir Santaugini, que va carregar contra els mitjans de comunicació: “El que realment ens ha dolgut ha estat el gran ressò mediàtic, que en alguns moments ens feia dubtar si era un terrorista de primer nivell o realment el nostre alcalde.” L'alcalde en funcions va demanar que es deixi actuar la justícia: “No seria lògic posar-nos les mans als ulls i fer veure que no ha passat res, però estem en un estat de dret i hem de deixar que la justícia faci la seva feina i no contribuir més a generar un ambient crispat opinant cínicament que tot està podrit i que tots estem al mateix sac.” Santaugini va agrair la tasca feta per Fauria al capdavant de l'alcaldia, li va desitjar sort i es va mostrar convençut que el temps “li acabarà donant la raó”.

La renúncia hauria d'anar acompanyada d'una explicació presencial, clara, valenta i honesta
Joan Garriga
Portaveu d'ERC
El gran ressò mediàtic ens feia dubtar si era un terrorista o realment el nostre alcalde
Albert Santaugini
Alcalde en funcions (CiU)
És una falta de concepció democràtica el fet que a l'hora de renunciar no es donin explicacions
Joan Ramon Veciana
portaveu del pig

El nou organigrama, pendent de l'acord amb ERC

“Teníem molt clar que el relleu havia de ser ordenat, sense presses, amb el cap fred i sense precipitar-se”, va explicar Albert Santaugini, segon tinent d'alcalde, alcalde en funcions i a partir de divendres –en què es farà el ple de presa de possessió–, batlle de Sant Hilari Sacalm. Un alcalde que, amb tota probabilitat, presidirà un govern de coalició amb ERC. “La porta és oberta”, mantenia ahir el republicà Joan Garriga. CiU ho va donar més per fet. Fins i tot, Santaugini va condicionar la recomposició del cartipàs municipal a les peticions que pugui fer ERC. Un cartipàs que s'haurà de modificar més del previst perquè, segons es va conèixer ahir, Carles Testart (CiU) ha renunciat a la primera tinença d'alcaldia per motius personals.

El nou regidor que entrarà al ple en substitució de la vacant deixada per Fauria serà, com ja va avançar El Punt Avui, Miquel Serradesanferm, primer suplent a la llista electoral de CiU. Tots els altres candidats –del 7 al 13– han hagut de renunciar. Santaugini va justificar aquesta elecció pel “perfil tècnic” del que serà el nou regidor.

Els tràmits per substituir Fauria de tots els seus càrrecs públics acabaran dimarts vinent amb el ple d'elecció de Salvador Balliu com a nou president del Consell Comarcal de la Selva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.