Andorra, el 184è estat membre
Ban Ki-moon utilitza el català en la primera visita d'un mandatari de l'ONU a Andorra
El Principat pirinenc celebra aquest any el vintè aniversari del seu ingrés com a membre de ple dret a les Nacions Unides
“Deixeu que us adreci unes paraules en català, la vostra llengua mil·lenària: estic encantat de ser a Andorra, un oasi de pau.” Així va començar Ban Ki-moon el seu discurs a l'Auditori Nacional d'Ordino, inaugurat ahir aprofitant la visita del secretari general de l'ONU. L'acte va ser el colofó d'un dia històric per a Andorra, el 184è estat membre de les Nacions Unides, admès l'any 1993 arran de l'aprovació en referèndum d'una constitució, aquell mateix any, que solemnitzava els valors de democràcia, progrés social i justícia amb què Andorra volia presentar-se a partir d'aquell moment al món.
Vint anys després, un secretari general de l'ONU visitava per primer cop el Principat. La jornada va començar amb una reunió amb el cap del govern d'Andorra, Antoni Martí, durant la qual els dos mandataris van tractar, segons van explicar després als periodistes, l'evolució de les mesures d'obertura i transparència econòmica d'Andorra. El Principat lluita des de fa anys per desaparèixer definitivament de la llista de paradisos fiscals i ha signat convenis d'intercanvi d'informació fiscal amb l'Estat francès i l'espanyol, amb els quals es posa fi al secret bancari a petició dels tribunals d'aquests estats i en determinades circumstàncies legals.
Dintre d'aquest procés d'obertura, figura també una reforma fiscal amb la implantació, el 2011, d'un impost de la renda (IRPF), un tabú fins llavors a Andorra, i altres mesures econòmiques per mirar de redreçar les finances públiques castigades per la crisi i posar també l'economia andorrana en sintonia amb les economies veïnes i la inversió estrangera.
El cap de govern d'Andorra, Antoni Martí, líder de la coalició de centredreta Demòcrates per Andorra, es va comprometre ahir davant Ban Ki-moon a mantenir ferm el rumb d'una reformes “que no tenen marxa enrere”, i va solemnitzar, a més, un altre pas important en la reforma de l'economia andorrana i la seva homologació amb els països europeus: la regularització del dret de vaga, el qual no està encara reconegut en la legislació laboral andorrana.
La visita de Ban Ki-moon a Andorra va tenir, de retruc, un fort impacte mediàtic global. Ban Ki-moon va escollir Andorra per llançar per primer cop un missatge públic en relació amb el conflicte de Corea del Nord, a través de l'única roda de premsa que va concedir durant la visita. Alguns periodistes andorrans, però, es van queixar perquè, al·legant com era d'atapeïda l'agenda de la visita, el servei de protocol va tallar l'acte després de només quatre preguntes. L'última, gairebé de resquitllada, la que feia referència al procés català.