Política

El secretari general de l'ONU avala el procés

Ban Ki-moon situa el procés català, com l'escocès, sota l'empara del dret a l'autodeterminació de les nacions

Demana als líders mundials diàleg, vies pacífiques i respecte a les aspiracions dels pobles

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va valorar ahir des d'Andorra el procés del dret a decidir iniciat a Catalunya i ho va fer per recordar que les Nacions Unides respecten el dret a l'autodeterminació dels pobles i per instar els líders polítics a seguir “un procés dialogat i pacífic” en què es respectin “les aspiracions genuïnes dels pobles”.

Ban Ki-moon, de visita a Andorra amb motiu del vintè aniversari de l'ingrés de l'Estat andorrà a les Nacions Unides, va expressar aquestes consideracions sobre el cas català responent a una pregunta d'aquest diari, durant la celebració d'una roda de premsa conjunta amb el cap de govern d'Andorra, Antoni Martí. Quan se li va preguntar sobre l'actitud de les Nacions Unides respecte als processos d'autodeterminació d'Escòcia i de Catalunya, amb un referèndum ja convocat en el cas escocès i amb la disposició del govern català a fer una consulta d'autodeterminació, Ban Ki-moon va situar aquests dos processos en el marc “dels drets humans i de la dignitat de les persones” que l'ONU respecta i promou “arreu del món”.

El secretari general de l'ONU hi va afegir que tots els conflictes entre països s'han de resoldre “per vies pacífiques i respectant la voluntat genuïna dels pobles afectats”. “Faig una crida als líders d'arreu del món perquè exerceixin el seu lideratge polític i les seves capacitats per resoldre tots els conflictes a través del diàleg i els mitjans pacífics”, va subratllar.

Dret d'autodeterminació

La declaració de Ban Ki-moon no es va moure de la més estricta formalitat diplomàtica, i va subratllar el que és un element fundacional de l'Organització de les Nacions Unides com és el reconeixement del dret a la lliure autodeterminació dels pobles. Però ha estat una declaració transcendent per dos motius: és el primer cop que un líder internacional parla obertament del cas català sense refugiar-se en la consideració d'“afers interns” d'altres estats, i situa el procés del dret a decidir de Catalunya impulsat pel govern i el Parlament catalans dins l'empara internacional del dret a l'autodeterminació.

Des de l'Estat espanyol, s'ha argumentat diverses vegades que aquest dret no seria aplicable a Catalunya perquè només faria referència als processos d'independència de territoris colonials durant els anys cinquanta i seixanta del segle XX. Ahir, en canvi, el secretari general de l'ONU va situar el cas català, igual que l'escocès, just en el moll de l'os del dret a l'autodeterminació dels pobles reconegut en la carta de les Nacions Unides.

No va ser aquesta l'única qüestió internacional a la qual va fer referència Ban Ki-moon durant la seva visita Andorra. El secretari general de l'ONU va mostrar la seva “profunda preocupació” per l'escalada d'amenaces militars a la península de Corea i va reclamar al govern nord-coreà que deixi d'amenaçar amb l'ús de la força nuclear i s'avingui a complir els mandats del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. “La crisi ha anat massa lluny”, va dir amb contundència.

Vint anys

La visita de Ban Ki-moon a Andorra s'ha produït en el marc de la celebració del vintè aniversari de l'ingrés d'Andorra com a estat membre a l'Assemblea de les Nacions Unides, l'any 1993. Un ingrés que es va produir arran de l'aprovació de la Constitució Andorrana. Ban Ki-moon va destacar que Andorra és un país que des de la seva independència fa més de 700 anys viu de manera pacífica i en col·laboració amb els seus veïns; a més, va lloar els esforços actuals de l'Estat andorrà en matèria d'obertura i transparència econòmica, respecte i promoció dels drets humans, i en polítiques d'igualtat de gènere i no-discriminació de la dona, i va recomanar al govern andorrà que continuï treballant en la mateixa direcció. En aquest sentit, va lloar que Andorra és el segon estat del món amb més dones al seu Parlament. Al Consell General del Principat d'Andorra hi ha des de les eleccions del 2011 paritat absoluta entre homes i dones: quinze consellers i quinze conselleres.

[Quant al dret d'autodeterminació] l'ONU respecta tots els drets humans i té com a missió protegir-los arreu del món

LES FRASES

Tots els problemes s'han de resoldre amb mitjans pacífics i amb diàleg, respectant les aspiracions genuïnes dels pobles
Independentment de la superfície o del nombre d'habitants d'un estat, tots som part, en igualtat, d'un futur comú

I demà es reunirà amb Rajoy

Ban Ki-moon va arribar a Andorra ahir a mig matí i va abandonar el Principat pirinenc a la nit en direcció a Barcelona, on tenia previst agafar un avió a l'aeroport del Prat. Però no tenia previst marxar gaire lluny. L'agenda oficial del secretari general de l'ONU inclou una trobada del mandatari demà mateix amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Segons fonts diplomàtiques espanyoles citades per Europa Press, durant la trobada amb Ban Ki-moon el president espanyol té previst mostrar l'interès de l'Estat per obtenir més representació en els òrgans de les Nacions Unides. Un general espanyol, Alberto Asarta, amb experiència en la intervenció de l'ONU al Líban, aspira al càrrec de segon cap d'operacions de pacificació de l'ONU.

Però, sobretot, l'Estat espanyol aspira a obtenir un dels llocs no permanents dins del Consell de Seguretat de les Nacions Unides durant el bienni 2015-2016. Aquesta plaça es decidirà durant l'any 2014, però la diplomàcia espanyola ja ha començat la campanya per aconseguir el seient, al qual també aspiren Turquia i Nova Zelanda.

El motiu oficial de la visita a Madrid és la reunió d'alt nivell sobre fam i seguretat alimentària, i inclou també una entrevista amb el príncep espanyol, Felip de Borbó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.