Política

El CAR que dóna les medalles a Espanya el paga Catalunya

El deute L'Estat deu entre 5 i 10 milions d'euros al govern català per la gestió del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat, on s'entrenen i viuen els millors esportistes olímpics catalans i espanyols retallades selectives Tot el sector esportiu veu rebaixades les seves ajudes menys la candidatura olímpica de Madrid als Jocs del 2020

El deute de Madrid manté l'esport català en una situ­ació límit


El govern reta­llarà un
60% els ajuts a les fede­ra­ci­ons


Fa unes set­ma­nes, el pre­si­dent de la Unió de Fede­ra­ci­ons Espor­ti­ves de Cata­lu­nya (UFEC), David Moner, i pre­si­dents i repre­sen­tants de 66 de les 67 fede­ra­ci­ons cata­la­nes van fer un acte con­junt per esce­ni­fi­car el seu pro­fund males­tar per la reta­llada de les aju­des d'aquest 2013, que, tot i que no és defi­ni­tiva, s'acos­tarà al 60%, segons els ha anun­ciat el secre­tari gene­ral de l'Esport, Ivan Tibau.

La res­posta del govern no es va fer espe­rar. El seu por­ta­veu, Fran­cesc Homs, va reve­lar que el govern espa­nyol deu al català 5,4 mili­ons que cor­res­po­nen al Cen­tre d'Alt Ren­di­ment (CAR) de Sant Cugat. Per aquest 2013, la xifra a pagar hau­ria de ser de 2,5 mili­ons, però el govern tem que aquests diners tam­poc arri­bin, tot i que al cen­tre s'entre­nen bona part de les grans figu­res de l'esport espa­nyol.

Des que el pre­si­dent, Artur Mas, va inau­gu­rar el nou mòdul del CAR –un cen­tre de gestió com­par­tida–, el gener de l'any pas­sat, la Gene­ra­li­tat ha hagut de pagar la major part de les fac­tu­res. Tot i el deute de Madrid, l'eficiència de les ins­tal·laci­ons va que­dar demos­trada en els Jocs Olímpics de Lon­dres. La major part dels meda­llis­tes espa­nyols –tot l'equip de natació sin­cro­nit­zada, les noies de water­polo, Mireia Bel­monte, Joel González i Bri­gitte Yagüe– van resul­tar ser espor­tis­tes que viuen o s'entre­nen al cen­tre de Sant Cugat, men­tre que el ren­di­ment d'altres espor­tis­tes d'ins­tal·laci­ons d'alt ren­di­ment, per exem­ple la de Madrid, va ser més aviat medi­o­cre.

Tot i que els èxits de l'equip espa­nyol van ser finançats en bona mesura pel govern català, es va donar la para­doxa que el mateix secre­tari gene­ral de l'Esport, Ivan Tibau, va ser menys­tin­gut pel Comitè Olímpic Espa­nyol durant els Jocs en les cele­bra­ci­ons dels èxits dels espor­tis­tes cata­lans.

Després de la cita olímpica, el direc­tor del CAR, Joan Font­seré, va denun­ciar a El 9 Espor­tiu que el deute del govern espa­nyol superava els 10 mili­ons en con­cepte d'inversió i des­pe­ses cor­rents dels dos anys ante­ri­ors.

El govern català, tot i tenir pro­ble­mes finan­cers més greus que l'espa­nyol, ha hagut de ges­ti­o­nar la ins­tal·lació fent mans i mànigues, men­tre que la glòria per les meda­lles olímpi­ques era cele­brada amb joia pel COE i el Con­sell Supe­rior d'Esports espa­nyol.

La reta­llada a les fede­ra­ci­ons espa­nyo­les també recaurà, en més o menys per­cen­tatge, sobre les fede­ra­ci­ons cata­la­nes, inca­pa­ces ja de man­te­nir la seva acti­vi­tat. La pressió dels últims anys del govern i les fede­ra­ci­ons cata­la­nes per apro­var a Madrid una llei de mece­natge que ajudi les empre­ses a inver­tir en l'esport afi­ci­o­nat i pro­fes­si­o­nal no ha estat escol­tada ni pels governs del PP ni pels del PSOE.

Men­tres­tant, la can­di­da­tura olímpica de Madrid pels Jocs del 2020 con­ti­nua el seu camí sense cap reta­llada. Entre el govern de l'Estat, el de la comu­ni­tat autònoma i l'Ajun­ta­ment s'han com­promès a apor­tar al comitè orga­nit­za­dor un mínim de 1.500 mili­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.