Política

TRIBUNALS

Quatre mesos i mig de presó en el cas del boicot electoral

L'Audiència considera dos independentistes banyolins culpables de coacció per haver tapat panys en seus electorals

L'Audiència de Girona ha condemnat Pau Costa i Kibili Camara, Hagi, a quatre mesos i quinze dies de presó per un delicte electoral per haver tapat els panys de diverses portes en set col·legis electorals del Pla de l'Estany el dia de les eleccions espanyoles del novembre del 2011. El mateix tribunal, en canvi, els ha absolt de la falta de deslluïment per haver fet pintades en què demanaven l'abstenció a les parets de les seus electorals, ja que ha prescrit. Un dels dos nois, Hagi, hauria d'ingressar a la presó perquè té antecedents, mentre que Pau Costa se'n deslliurarà. L'advocat defensor, Benet Salellas, va anunciar ahir que presentaran recurs al Tribunal Suprem.

En la sentència, el jutge fa notar que si es va poder celebrar la jornada electoral amb normalitat va ser gràcies a la ràpida intervenció de la policia municipal de Banyoles i els Mossos d'Esquadra, que van retirar les agulles i la massilla dels panys abans que la barreja s'assequés. Aquest era precisament un dels arguments de l'acusació de la fiscalia, que havia demanat una pena de cinc mesos i quinze dies de presó per un delicte electoral continuat en grau de temptativa.

Durant la vista del judici, que va tenir lloc el mes passat, l'advocat defensor i els acusats (vinculats a l'esquerra independentista i alternativa) van assegurar que l'acció tenia com a finalitat alertar sobre la poca qualitat de la democràcia espanyola i no pas impedir que es votés, ja que –van remarcar– a part de les portes que van manipular, totes les seus tenien altres accessos. L'advocat va considerar que la fiscalia havia “sobredimensionat el cas”, que, a parer seu, s'hauria d'haver tractat en un judici de faltes i no pas per la via penal.

“La sentència no ens frenarà”

La sentència s'ha interpretat en clau política en els cercles de Pau Costa i Hagi. “L'Estat espanyol es manté en la seva lògica d'assetjament i atac als moviments i persones que treballen per una vertadera democràcia popular”, va afirmar ahir el grup de suport als dos nois. En un comunicat van defensar la desobediència com a “mètode de lluita legítim”. “Davant la regressió social i la misèria a la que ens volen condemnar –s'afirma en el document–, cap sentència frenarà la defensa dels drets fonamentals de les classes populars del nostre país. Continuarem, per tant, denunciant el caràcter polític i la desproporció de la condemna i recorrerem novament a la mobilització i als procediments legals oportuns per reclamar l'absolució dels nostres companys. Si aquesta és la seva democràcia, desobeir-la és la nostra resposta!” Des que van ser encausats els dos nois, el grup ha organitzat actes de suport, que es repetiran les pròximes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

El bloc d’esquerra proposarà, en una setmana, el seu candidat a dirigir el govern

BARCELONA
Francis Ghilès
Investigador sènior associat del CIDOB

“Mélenchon és divisiu, no pot ser el nou primer ministre francès”

BARCELONA
política

Rovira rumia tornar de l’exili en caure la imputació per Tsunami

barcelona
guerra a europa

Els atacs russos a Ucraïna, inclòs a un hospital infantil, causen ja més de 30 morts

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional anul·la els tres últims anys d’investigació judicial del cas Tsunami

barcelona
política

Feijóo veu el PSC còmplice del procés però li demana suport per tenir senador

barcelona
política

Rull: “La policia no entrarà al Parlament a detenir ningú”

barcelona
política

ERC prendrà mesures divendres per l’afer dels cartells dels Maragall

barcelona
política

ERC assegura que la negociació per investir Illa avança “a bon ritme”

barcelona