Mascarell: “Hi ha una obsessió per evitar que el català existeixi”
El conseller de Cultura alerta que les noves denominacions del català i l'aragonès a l'Aragó són l'expressió d'un espanyolisme que vol fer desaparèixer la llengua del mapa
Assegura que s'està fent una interpretació incorrecta de la constitució, que emplaça a defensar les llengües existents
“Hi ha una obsessió per evitar que el català existeixi” i per aconseguir que desaparegui del mapa. Així de contundent s'ha mostrat aquest dijous el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, davant les noves denominacions polítiques del català i l'aragonès a l'Aragó.
Les Corts aragoneses han aprovat aquest dijous amb els volts del PP i PAR la nova llei de llengües d'aquesta comunitat que passa a anomenar llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental (LAPAO) al català que es parla a la Franja de Ponent i llengua aragonesa pròpia de les àrees pirinenca i prepirinenca (LAPAPYP) a l'aragonès.
Després conferència de premsa sobre l'obra que representarà Catalunya a la Biennal d'Art de Venècia, el titular de Cultura ha assegurat que aquesta decisió és “una manifestació més molt rotunda i ridícula de l'obsessió d'un determinat espanyolisme que es concreta amb iniciatives de l'Estat i d'alguns dels partits estatalistes”.
A més, ha alertat que l'objectiu d'aquest espanyolisme obsessiu és “evitar que el català es desplegui amb normalitat arreu d'allà on es la llengua habitual i històrica i intentanr que aquesta llengua desaparegui del mapa”.
Mascarell ha sostingut que la decisió de les Corts d'Aragó és a la vegada “una manera d'interpretar incorrectament la Constitució espanyola”, que en el seu article tercer determina que “és obligació de tots defensar les llengües que existeixen a l'Estat”. Segons ell, “no es defensen les llengües inventant de manera científica i fregant el ridícul llengües noves quan des del punt de vista de la comunitat científica tothom sap que pertany a un mateix tronc lingüístic i una mateixa llengua”.
El conseller ha insistit que la creació d'aquestes denominacions és “una manifestació més de l'obsessiva persecució de la llengua dels catalans i dels aragonesos”.
Mascarell s'ha posat “al costat de les persones que enraonen català a la Franja” i dels “ciutadans que vulguin seguir tenint com a referència la llengua comuna i compartida”. A més, ha augurat que els que tenen l'obsessió que “això no existeixi fracassaran, perquè la història demostra que és més important la voluntat de la ciutadania que les decisions preses fora de sentit per raons partidistes”.