Política

ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP exigeixen el cessament de Llanos de Luna per la seva participació en un homenatge a la División Azul

Alfred Bosch presenta una proposició de llei perquè es prohibeixin actes de reconeixement a persones vinculades amb el nazisme

La participació de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, en un acte d'homenatge a la Hermandad de Combatientes de la División Azul, formada per veterans que van lluitar al costat de les tropes de Hitler, ha aixecat les crítiques de diversos partits catalans. ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han exigit a l'executiu de Mariano Rajoy que cessi a la delegada de manera immediata. El portaveu republicà al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, ha anunciat que presentarà una proposició no de llei que, a més del cessament i la petició de disculpes, demana la prohibició d'actes en qualsevol espai públic o a càrrec de qualsevol administració que reconegui persones vinculades al nazisme.

ERC considera “no només sorprenent, sinó preocupant” que se celebri un acte d'homenatge a combatents de l'exèrcit nazi a unes instal·lacions de titularitat pública i organitzat per un cos policia espanyol com és la Guàrdia Civil. Si la representant directa del govern espanyol a Catalunya participa en aquesta celebració i entrega el diploma als soldats homenatjats és “especialment greu”, segons els republicans.

Per això, Alfred Bosch presentarà una proposició no de llei que insisteix en la necessitat de recordar i reparar a les víctimes del nazisme i insta l'executiu espanyol a destituir immediatament a Llanos de Luna, demanar disculpes a les víctimes del nazisme i les seves organitzacions representatives per aquest acte i prohibir la celebració d'homenatges a persones vinculades al nazisme o a episodis d'exaltació d'aquest règim en qualsevol espai públic o a càrrec de qualsevol administració o organisme públic.

“Greu atemptat” contra la memòria democràtica

Des del PSC s'ha demanat la dimissió o, en cas que Llanos de Luna no la presenti, el cessament immediat per part del ministre de l'Interior. Els socialistes creuen que el reconeixement que implica l'entrega d'un certificat o diploma oficial per part de la representant de l'executiu espanyol a Catalunya és “absolutament deplorable i injustificat” i “un greu atemptat” contra la memòria democràtica com contra la dignitat de les víctimes de la barbàrie nazi i feixista.

El PSC també ha exigit que s'aclareixin les circumstàncies que van fer possible que aquest acte es produís. L'alcalde socialista de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, era present a l'acte d'homenatge a la Guàrdia Civil i, segons els socialistes, “ni sabia ni va poder evitar” que es produís aquest “lamentable fet”.

“Inacceptable” que es facin aquest tipus d'homenatges

Per la seva banda, el diputat d'ICV-EUiA al Parlament Jaume Bosch ha demanat a Mariano Rajoy el “cessament immediat” de la delegada perquè considera “inacceptable” que faci aquest tipus d'homenatge. Bosch ha recordat que dirigents del partit de Llanos de Luna com ara Maria Dolores de Cospedal han comparat els membres de la PAH amb el nazisme.

El diputat ecosocialista ha avançat que demanaran la compareixença de la delegada del govern de firma urgent a la cambra catalana. A més, ha anunciat que la diputada al Congrés dels Diputats Laia Ortiz entrarà una bateria de preguntes dirigides al ministre de l'Interior perquè expliqui els motius pels quals l'executiu del PP homenatja a exmembres espanyols de l'exèrcit de Hitler.

Mantenir la delegada és un “insult” a la població catalana

La CUP també ha exigit la dimissió de Llanos de Luna per la seva participació en aquest acte. Mantenir la delegada en el càrrec suposa, segons aquest partit, un “insult” al conjunt de la població catalana, així com a les víctimes del nazisme i del franquisme.

Llanos de Luna s'ha destacat, segons la CUP, per una “persecució obsessiva” contra l'independentisme català i els ajuntaments que es neguen a col·locar la bandera espanyola a les cases consistorials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.