Política

Sotragada pels casos Manga i Clotilde, i crisi a la Diputació

L'esclat del cas Manga, que provoca la dimissió de l'alcalde de Sant Hilari Sacalm, i la tempesta política a la Diputació, amb el relleu del president, distorsionen aquests dos anys de mandat

El cas Manga i l'operació Clotilde han esclatat a l'equador del mandat i han provocat una gran sotragada que ha provocat dimissions. I a la Diputació de Girona, una crisi política sense precedents ha provocat un inesperat i sorprenent relleu a la presidència.

El cas Manga, que va afectar el Consell Comarcal –per un possible finançament il·legal de CiU a través de l'empresa GRS Arc Local de Lloret de Mar–, ja va provocar la dimissió de l'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria (CDC) –que també va haver de deixar la presidència del Consell Comarcal en mans de l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu–, i va provocar que Manel Toro (CiU), regidor d'Hisenda a l'Ajuntament de Figueres, s'apartés de les seves funcions, després de ser interrogat per un presumpte delicte de tràfic d'influències. Els escorcolls al febrer es van fer a les seus del Consell Comarcal de la Selva (a Santa Coloma de Farners), a l'ajuntament de Sant Hilari Sacalm i a les seus de Xaloc i el Patronat de Turisme.

Ara mateix, i a banda de com acabi el cas dels imputats i implicats, el nou alcalde de Sant Hilari Sacalm, Albert Santaugini, s'ha compromès a revisar totes les competències que l'Ajuntament té delegades en el Consell Comarcal de la Selva per comprovar “si tot és correcte” i retornar la credibilitat a la institució, malmesa per aquest escàndol.

L'operació Clotilde

El segon gran cas, si bé aquest ja ve de lluny, és l'operació Clotilde. Aquesta va ser una investigació iniciada per la Guàrdia Civil per aclarir l'enriquiment d'un empresari rus establert a Lloret de Mar, anomenat Petrov, que ha comportat la imputació per part del TSJC de l'exalcalde Xavier Crespo –era aforat com a parlamentari– per interrogar-lo per haver rebut suposadament quan era alcalde diversos regals per part de l'empresari, com ara un viatge a Rússia que va fer el 2008 amb la seva dona i el seu fill. Políticament, el cas Clotilde també va comportar la detenció –i posterior posada en llibertat– del primer tinent d'alcalde, Josep Valls.

Crisi a la Diputació

La Diputació de Girona, també esquitxada pel cas Manga, ja havia viscut el seu particular viacrucis amb una crisi política que va fer dimitir el seu president, l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé (UDC). El detonant: un encreuament de denúncies per assetjament sexual i extorsió entre el president de la institució i una militant i càrrec de confiança. Aquest cas, ara ja totalment en mans judicials, va provocar un impensable i sorprenent relleu al capdavant de la institució. Una tempesta política perfecta que és aprofitada per tothom: per CDC per intentar recuperar la presidència de la Diputació, fet que sempre han negat, i per UDC, en deixar caure el seu propi president i, a la vegada, fer un canvi al partit. Torramadé manté l'alcaldia de Salt, Joan Giraut (UDC) aconsegueix la presidència de la Diputació i Joan Cañada s'instal·la a la cadira del president d'UDC i impulsa una renovació. Aquesta crisi política pot encara tenir efectes importants en els mesos vinents, especialment per com pot quedar la presidència en el pròxim mandat.

Les claus

Fronts judicials oberts, cap resolució ferma i moviments polítics

Joan Trillas

Els dos anys que queden de mandat tenen al cim una important espasa de Dàmocles: què passarà si alguns dels polítics que han hagut de deixar el càrrec deixen de ser imputats, són rehabilitats o, en cas d'arribar a judici, són declarats innocents o no culpables? Aquest és un debat incrustat en els partits. Però, a banda de consideracions ètiques, la resta de mandat, i en espera que no esclati cap més escàndol, comportarà relleus pactats i tranquils a diverses alcaldies. Però on sembla que hi pot haver problemes és en els moviments de molts partits, especialment a CDC i UDC, per fer relleus importants. Un cas és el de l'alcaldia de Roses, que ha sonat amb força; l'altre, i també important, és la possibilitat que CDC premi l'accelerador per recuperar la presidència de la Diputació de Girona en el pròxim mandat. Però aquests, que són arguments polítics, tenen un efecte relatiu sobre el ciutadà, que veu com molts ajuntaments tenen problemes reals econòmics i les inversions al seu municipi cauen en picat. Les pròximes eleccions municipals tindran més que mai sobre la taula, i ara sí, el debat sobiranista, però també el repte dels equips de govern de liderar dificultats extremes mentre no s'inicia el promès canvi de cicle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.