Rajoy imposa a l'estranger l'acció “única” d'Espanya
La llei d'acció exterior anima Catalunya i la resta de les comunitats a integrar-se en delegacions espanyoles
Margallo avisa que hi haurà “una orquestra i no solistes desafinant sense partitura”
Amb l'avís preventiu que el Consell d'Estat li ha dit que la llei és “plenament constitucional” adreçat a les comunitats temptades d'acudir al Constitucional, el govern que presideix Mariano Rajoy va aprovar ahir l'esperada llei d'acció exterior que busca posar fre a les ambaixades i les oficines –singularment de Catalunya– a l'estranger i aixoplugar-les sota un únic paraigua: Espanya. Després de quatre intents frustrats en democràcia d'imposar una política “única”, la nova llei reforça l'Estat com a coordinador de l'acció exterior a través de les 118 ambaixades i anima les comunitats a no tenir “oficines disperses” sinó a integrar-se en una d'espanyola “quan sigui possible”. “Això permetrà a les comunitats estalviar i fer més ambulatoris, per exemple”, va etzibar en un atac sibil·lí el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo.
La nova llei anomenada d'acció i del servei exterior naixerà coordinada amb el projecte Marca España i traçarà una estratègia anual i un marc de quatre anys per tal que la política passi a ser “única i no un sumatori d'accions”. El ministre d'Afers Exteriors recorria a una metàfora musical per deixar clar l'esperit de la nova llei: “Es tracta de tenir una orquestra i no uns solistes desafinant sense partitura.”
Descendint del terreny de la metàfora, a partir d'ara el president autonòmic que vagi a l'estranger haurà de comunicar-ho al servei exterior i aquest li donarà “recomanacions motivades” i orientacions dels interessos espanyols i també li planificarà la seva logística i els contactes de la visita. En el cas de voler obrir qualsevol oficina de representació (econòmica o cultural), la diplomàcia espanyola li oferirà el seu paraigua i, si el rebutja, el que patirà serà l'escarni públic. “Si desestimen la invitació, el que es preveu tot seguint el procediment de dèficit excessiu de la UE és que es farà pública la recomanació i es farà pública la contestació de la comunitat perquè així els ciutadans i els votants ho coneguin”, va emfasitzar García-Margallo. I va ser gràfic en el combat de marques rivals. “És raonable que hi hagi marca Costa Blanca per vendre les platges de Benidorm, però en altres facetes de la vida la marca o és Marca España o no és res”, va alertar.
Conscient que des de la Generalitat s'abandera una veu pròpia en el marc del concert internacional i que Artur Mas acaba de subscriure un conveni de representació catalana amb la Unesco, el ministre García-Margallo es veia obligat en la compareixença posterior al Consell de Ministres a llimar asprors i esvair suspicàcies. “Si jo he entès bé els missatges que se m'han transmès des de la Generalitat, la llei no hauria de suposar cap augment de la conflictivitat, sinó tot el contrari, estem oferint a la Generalitat i a la resta de comunitats oportunitats que no tenien fins ara”, va raonar. “És una oferta per ser agraïda més que per ser rebutjada”, es va vantar.
LES FRASES DE MARGALLO
Albinyana diu que el govern continuarà fent la seva
El govern català vol aprovar en les setmanes vinents la seva llei d'acció exterior, que no vol que esdevingui “una pugna” amb l'estatal, segons deia ahir el secretari d'Acció Exterior, Roger Albinyana. En espera de conèixer el nou text, donava marge a canvis durant el tràmit parlamentari, però en tot cas lamentava la “voluntat fiscalitzadora” detectada en els darrers mesos sobre l'acció exterior catalana. Deixa clar, això sí, que en continuarà fent “si no ens retiren els passaports”, i mantindrà les cinc delegacions i 65 oficines actuals “i les adaptarà a les necessitats en cada moment, però no segons l'opinió del govern espanyol”. A més, recorda que s'han comunicat sempre els viatges de Mas al ministeri. “El govern sempre ha respectat com el govern espanyol gasta els recursos en l'àmbit internacional i demanem una actitud recíproca”, concloïa.