El consell aferma el suport a totes les decisions en clau nacional des del 25-N
Els afins a la direcció presenten un text de deu punts que reivindica la política dels últims mesos
Ara també es demana sotmetre a consulta el pacte federal
Tot i que no estava previst en l'ordre del dia, el consell nacional va acceptar a tràmit només començar la votació d'una proposta de resolució que donava suport no tan sols al document federal de Granada i a la negociació del protocol de relació amb el PSOE, sinó que a més avalava la política de la direcció en el terreny nacional en els últims vuit mesos, des de les eleccions catalanes del 25 de novembre. Calia que un mínim de 25 consellers signessin la proposta, i al final van ser 32, entre els quals destaquen primers secretaris territorials com ara Núria Marín, Carles Martí, Josep Fèlix Ballesteros, Juli Fernández i Xavier Amor; membres de l'executiva com Núria Parlon, Josep Mayoral i Ferran Pedret; alcaldes metropolitans com Carles Ruiz (Viladecans), Pilar Díaz (Esplugues) i Anna del Frago (Barberà), a més d'altres dirigents com el tarragoní Xavier Sabaté o l'aranès Francesc Boya. Francesc Vallès, coordinador dels diputats del PSC a Madrid, va ser qui va llegir i defensar la resolució.
Sense autocrítica
El text, de deu punts i sense cap autocrítica, reivindica d'entrada la feina feta per la direcció per tirar endavant tant l'acord congressual del 2011 pel que fa al fallit protocol amb el PSOE com el programa electoral que parlava d'una reforma federal de la Constitució, canalitzat en una declaració de Granada que recull uns acords “impensables fa pocs mesos i que han estat en gran mesura possibles gràcies a la tenacitat del PSC”.
Tot i que aquesta proposta no preveu consultes territorials ni el dret a decidir per a Catalunya, i que s'és “conscient” de la dificultat de negociar una consulta legal i acordada amb l'Estat, la defensa com a única via possible perquè es convoqui. Així, rebutja les “estratègies de confrontació” i “l'actitud bel·ligerant del govern i sectària dels mitjans de què disposa”, la qual cosa, avisa, “podria inhabilitar-lo com a organitzador”.
El PSC havia defensat fins ara una pregunta “clara” semblant a l'escocesa, sobre si es vol o no un estat independent. L'informe aprovat ahir, però, es despenja amb la demanda que el dret a decidir “no pot estar limitat a dues opcions” i reivindica que també es consulti la ciutadania sobre el pacte federal que es pugui recollir en una proposta de reforma constitucional. Una fórmula, per cert, que recorda que cada cop té més suport a l'Estat, i que no va en perjudici del compromís del partit per la defensa dels drets històrics de Catalunya, el caràcter plurinacional de l'Estat i un finançament més just. El document també avala la tàctica de votar contra la Declaració de Sobirania del Parlament del 23 de gener, i “l'encert” d'aprovar en canvi la del dret a decidir al març.