El Síndic mostra dubtes respecte dels sistemes d'extracció de petroli
L'Ajuntament de Morella va recórrer al Síndic de Greuges i va enviar desenes de firmes dels veïns per denunciar la falta de transparència de la Generalitat en la qüestió del fracking
L'Ajuntament de Morella ha rebut la notificació de que el Síndic de Greuges ha exigit a la Generalitat Valenciana més transparència en el procés de concessió de permisos d'estudi de prospeccions petrolíferes. El consistori va recórrer a aquesta figura i va enviar desenes de firmes dels veïns, denunciant la manca d'informació al voltant de la qüestió del fracking.
La manca de transparència de la Generalitat és que els municipis i ciutadania afectada s'han assabentat de l'existència d'aquestes sol·licituds per un breu anunci en un butlletí on no s'especificava la tècnica a seguir. Igualment, la falta de contestació i de remissió d'escrits d'admissió a tràmit dels escrits d'al·legacions presentats pels ajuntaments i particulars han dificultat el coneixement de la ciutadania sobre el contingut real dels expedients administratius en curs, que no han estat remesos als sol·licitants i que només s'ensenyen amb la personació física dels interessats en les dependències de Conselleria.
El dictamen del Síndic retreu la conducta de l'administració autonòmica, reconeixent que un tema com aquest és de màxima importància, i que s'han d'incrementar els mecanismes de participació i transparència a la ciutadania i altres afectats perquè no hi haja dubtes sobre el procediment utilitzat, que està sent clarament deficient, i que fa tenir dubtes sobre la real imparcialitat de l'administració autonòmica entorn de l'equilibri d'interessos que han il·luminar les actuacions de tota administració.
En el passat mes de febrer, una expedició de Morella, encapçalada pel mateix alcalde i que va reunir membres de diferents col·lectius, es va desplaçar a Alacant per traslladar al Síndic de Greuges diverses preocupacions.
Entre elles, estava la tramitació dels permisos d'estudi de prospeccions petrolíferes, però també altres, com els impagaments de la Generalitat, l'estat del col·legi Mare de Déu de Vallivana o diferents qüestions relacionades amb la sanitat.
El Síndic va ser molt receptiu i va aconsellar l'enviament de signatures dels veïns interessats. La resposta d'aquests va ser massiva i es van enviar desenes de formularis emplenats.
Cal recordar que l'Ajuntament de Morella va ser el primer a oposar-se a aquesta tècnica amb l'aprovació, amb els vots del grup municipal socialista, d'unes al·legacions al projecte. A més, altres col·lectius de la localitat també van unir les seves veus a aquesta, com el Consell Agrari, del Medi Ambient, Patronat Municipal de Turisme o Assetmico, sumant-se a l'oposició contra el fracking.
A la localitat també s'han celebrat manifestacions que han congregat centenars de veïns que exigien que es deneguin els permisos.