Política

Una “crida a la simpatia” per superar la corda fluixa

Muriel Casals anima a ajudar els polítics “a passar a l'altra banda”, i arribar a la consulta

Carme Forcadell distingeix l'hostilitat de l'Estat del respecte al poble espanyol, i exigeix una pregunta clara

Una “crida a la sim­pa­tia” és el mis­satge que la pre­si­denta d'Òmnium Cul­tu­ral, Muriel Casals, va llençar als milers d'assis­tents al fes­ti­val orga­nit­zat per El Punt Avui. Casals, amb la pre­si­denta de l'Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana (ANC), Carme For­ca­dell, van pro­nun­ciar ahir els únics par­la­ments ofi­ci­als des de l'esce­nari habi­li­tat a la Devesa de Girona. Totes dues, eri­gi­des en líders dels prin­ci­pals movi­ments de la soci­e­tat civil cata­lana, van voler donar suport per­so­nal­ment al fes­ti­val, en nom també de la munió d'enti­tats col·labo­ra­do­res.

Casals va com­pa­rar els polítics cata­lans que han de lide­rar el procés als equi­li­bris­tes d'un circ que van per la corda fluixa. Para­fra­se­jant el pres­tigiós eco­no­mista escocès del segle XVIII Adam Smith, va refle­xi­o­nar que “de manera natu­ral, els humans sen­ten sim­pa­tia els uns pels altres”, i per això els espec­ta­dors sem­bla que vul­guin aju­dar amb els seus ges­tos espon­ta­nis que el funam­bu­lista no cai­gui. “Els polítics que han de pren­dre la decisió estan a la corda fluixa, i els hem de fer veure la nos­tra sim­pa­tia i aju­dar-los per arri­bar a l'altra banda”, va ani­mar Casals. “Fa unes set­ma­nes érem al Camp Nou can­tant, i avui som aquí, per la lli­ber­tat i la dig­ni­tat”, recor­dava. “I dig­ni­tat vol dir exer­cir el dret a deci­dir”, con­cloïa.

For­ca­dell també va començar recor­dant un altre con­cert, el que fa un any El Punt Avui va orga­nit­zar en el mateix parc. “Lla­vors també érem aquí per expres­sar el nos­tre desig de lli­ber­tat, hem tre­ba­llat molt i molt bé en aquest temps, però hem de tre­ba­llar més”, va aren­gar. La pre­si­denta de l'ANC va ser espe­ci­al­ment crítica amb l'acti­tud hos­til de l'Estat, que “uti­lit­zarà totes les armes legals i no legals con­tra el procés, per desa­cre­di­tar, atu­rar i fre­nar totes les ins­ti­tu­ci­ons, per­so­nes i enti­tats que tre­ba­llen per la inde­pendència”. For­ca­dell va acu­sar l'ofec econòmic de l'Estat de la crisi que pateix Cata­lu­nya; d'aquí segons ella, la neces­si­tat de dis­po­sar d'un estat propi. Això sí, va voler sepa­rar les crítiques a un Estat “que ens humi­lia i ens menysté, i del qual no volem con­ti­nuar for­mant part”, de les bones parau­les pel poble espa­nyol, “amb qui hem de ser res­pec­tu­o­sos perquè tots els pobles són dig­nes”.

Una pre­gunta clara

Una de les diver­ses para­de­tes de l'ANC que hi havia al recinte –també n'hi havia de la sec­to­rial Cris­ti­ans per la Inde­pendència– reco­llia vots en urnes per exer­cir el dret de petició, una cam­pa­nya ini­ci­ada fa un parell de mesos que reclama con­vo­car la con­sulta abans del 31 de maig, i que alhora pretén eri­gir-se en alter­na­tiva final per empènyer el Par­la­ment a decla­rar la inde­pendència si fallen totes les altres opci­ons legals. En tot cas, For­ca­dell insis­tia ahir en la con­sulta, que “ha de tenir una pre­gunta clara, sí o no”. “No volem que se'ns pre­gunti res més”, adver­tia. L'orga­nit­za­dora de la Via Cata­lana de la Diada apro­fi­tava per cri­dar “tots els demòcra­tes” a par­ti­ci­par-hi, i igual com al 2012 tot­hom va anar a Bar­ce­lona, que enguany l'àrea metro­po­li­tana es des­placi pel país. Ja ho va dir: “Serem el pro­per estat d'Europa, només depèn de nosal­tres”.

Diputats i dirigents donen suport al festival

Diversos representants polítics es van acostar ahir al recinte de la Devesa, on hi havia paradetes d'ERC i Reagrupament. S'hi van deixar veure personalitats com l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el secretari de Transports i Mobilitat, Ricard Font, i el senador de CiU Carles Bagué. El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, destacava la importància de donar continuïtat al festival, i constatava el canvi en els últims dotze mesos. “Al 2012 la llibertat tenia altres connotacions, avui no és altra cosa que l'estat propi, la independència”, explicava, mentre celebrava el canvi que ha permès situar el país “en el terreny de joc que volem”. Rull remarcava “l'encert” del diari de vincular llibertat amb dignitat, ja que “l'objectiu final és la dignitat de les persones i del país”.

Roger Torrent, diputat d'ERC al Parlament i alcalde de Sarrià de Ter, insistia en “l'avenç” que hi ha hagut aquest últim any. “Tot suma, és una bona iniciativa i això ajuda a mantenir la gent engrescada, il·lusionada amb el procés”, constatava. “Mentre la societat civil vagi empenyent, a nosaltres els polítics ens tocarà anar avançant perquè l'any vinent puguem arribar a la consulta”, cloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.