Política

Festes com reptes

En el III Festival Catalunya Vol Viure en Llibertat i amb Dignitat es van vendre més de 1.500 samarretes grogues per finançar la Via Catalana

La jornada festiva organitzada per El Punt Avui i El 9 Esportiu es va prolongar durant gairebé 10 hores de música, humor, entreteniment i reafirmació independentista

El ritme d'inscripcions per a la Via Catalana de
l'Onze de Setembre va tan bé com la venda de samarretes

Gai­rebé 10 hores es va pro­lon­gar el fes­ti­val Cata­lu­nya Vol Viure en Lli­ber­tat i amb Dig­ni­tat que El Punt Avui i El 9 Espor­tiu van orga­nit­zar aquest cap de set­mana a Girona. La festa es va esti­rar fins a dos quarts tocats de tres de la mati­nada de dis­sabte a diu­menge, amb una part final en for­mat de gran con­cert que va aguan­tar sobre­tot el sec­tor jove dels més de 10.000 assis­tents que durant tota la jor­nada van pas­sar pel camp de Mart del parc de la Devesa per par­ti­ci­par de la jor­nada.

Els encar­re­gats d'abai­xar el teló a ritme de ska van ser el grup Deska­rats. Però la nit va ser vari­ada. Des que el ja ine­vi­ta­ble clon paròdic del rei Joan Car­les que ha popu­la­rit­zat el còmic Toni Albà es va aco­mi­a­dar de l'esce­nari, després d'haver anun­ciat les dues sèries sobre la casa reial –Els Bor­bons en pilo­tes i Les pilo­tes dels Bor­bons– que aquest diari publi­carà del 7 al 31 d'agost, les tres hores i mitja de marató musi­cal final van ser d'allò més hete­rogènies i ani­ma­des: va obrir foc Le Crou­pier, el grup del celle­renc Car­les Cors, al qual van seguir els can­tau­tors Pere Tàpies i Quim Vila. L'última part, la més moguda, va tenir com a pro­ta­go­nis­tes Glaucs, el grup de Jofre Bar­dagí, que torna als esce­na­ris; el con­junt de rumba i salsa 9SON, i uns altres que han tor­nat: els Lax'n'Busto, abans dels ja esmen­tats Deska­rats. A la part noc­turna, cal afe­gir-hi, en el balanç musi­cal de la jor­nada, les actu­a­ci­ons del Jordi Toni­etti, les Macedònia, Acció, Mali Vanili, La Porta dels Som­nis, Andreu Rifé, la coral Poble que Canta, la Cobla Ciu­tat de Girona i la per­cussió del grup Xirois.

El fes­ti­val també va ser una gran fira comer­cial que va ser­vir d'apa­ra­dor pri­vi­le­giat a una vui­tan­tena d'empre­ses i una vin­tena d'enti­tats que van poder exhi­bir i ven­dre durant tot el dia tota mena de pro­duc­tes de la terra i mar­xan­datge de caire sobi­ra­nista, des de roba fins a joies, saba­tes, jocs de car­tes i cas­cos de moto amb l'este­lada.

Més de 1.500 samar­re­tes

Però pot­ser el gran èxit del mar­xan­datge van ser els lots ofi­ci­als de la Via Cata­lana, que inclo­uen una ban­de­rola, un adhe­siu i una samar­reta per par­ti­ci­par en la cadena humana que l'Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana (ANC) orga­nit­zarà l'Onze de Setem­bre: se'n van ven­dre més de 1.500, a un preu de dotze euros. Aquests paquets aju­den a finançar la cadena i també es poden adqui­rir al lloc web d'aquest diari (www.​elpuntavui.​cat).

L'èxit de la venda de samar­re­tes con­creta la idea que el fes­ti­val, com la resta d'actes sobi­ra­nis­tes que s'han con­vo­cat arreu del ter­ri­tori i durant tot l'estiu, ser­veix per anar escal­fant l'ambi­ent i pre­pa­rant el ter­reny per al gran repte que, després de l'èxit de la mani­fes­tació de l'Onze de Setem­bre de l'any pas­sat, s'ha mar­cat l'ANC per a la Diada d'enguany. Actes de vega­des tan pecu­li­ars com el d'ahir a Palamós, on 70 per­so­nes van par­ti­ci­par en una cadena humana amb una pecu­li­a­ri­tat que la dife­ren­ci­ava de manera subs­tan­cial de tota la resta de les que s'estan fent aquest estiu: era una cadena nudista.

En qual­se­vol cas, el ritme d'ins­crip­ci­ons per a la Via Cata­lana sem­bla que va tan bé com la venda de samar­re­tes: l'última dada faci­li­tada per la pre­si­denta de l'enti­tat, Carme For­ca­dell, és que diven­dres ja s'hi havien apun­tat 275.000 per­so­nes.

Impli­cació amb el procés

La col·labo­ració d'El Punt Avui amb la Via Cata­lana s'afe­geix a la seva impli­cació activa en altres actes del mateix caire, sense anar més lluny, el gran Con­cert per la Lli­ber­tat que Òmnium Cul­tu­ral va orga­nit­zar el dis­sabte 29 de juny al Camp Nou. I també als actes que munta el mateix diari, com ara la festa d'aquest cap de set­mana pas­sat, que arriba a la ter­cera edició. El pri­mer Fes­ti­val Cata­lu­nya Vol Viure en Lli­ber­tat es va fer ja fa 21 anys, l'estiu del 1992, com una reacció a l'ope­ració Garzón. L'any pas­sat, el diari va reva­li­dar el fes­ti­val, en com­me­mo­ració del vintè ani­ver­sari d'aque­lla pri­mera gran cita al parc de la Devesa, mes i mig abans de la mas­siva mani­fes­tació de l'Onze de Setem­bre i, en vista de la gran aco­llida, va optar per repe­tir-lo, amb el nom lleu­ment reto­cat: aquest cop s'ha ano­me­nat Cata­lu­nya Vol Viure en Lli­ber­tat i amb Dig­ni­tat. I la intenció és que torni l'any que ve.

Votar
L'ANC també va aprofitar la jornada per recollir vots en suport del dret de petició, una fórmula que, en última instància, podria servir per pressionar el Parlament per declarar la independència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.