Política

Sant Hilari commemora el tricentenari del 1714 entorn del general Moragues

Historiadors i intel·lectuals locals constitueixen un consell assessor

Els actes s'allargaran fins al 2015, quan farà tres segles de la mort de l'heroi català

Sant Hilari Sacalm commemorarà els tres segles dels fets de 1714 amb un programa d'actes propi al voltant de la figura del general Moragues, fill del municipi. En aquest sentit, l'Ajuntament i el Consell Comarcal de la Selva han constituït el Consell Assessor del Tricentenari.

Josep Moragues, nascut al mas Moragues de Sant Hilari, és considerat un heroi de la resistència catalana en la guerra de Successió. Felip V va ordenar-ne la decapitació i va exposar el seu cap dins d'una gàbia al Portal del Mar de Barcelona durant dotze anys. “La commemoració dels 300 anys de la derrota de 1714 ha de servir també per fer justícia a una figura clau en la guerra de Successió, el general Moragues, fill de Sant Hilari”, va explicar Joan Garriga, primer tinent d'alcalde de Sant Hilari i conseller de Cultura del Consell Comarcal.

El Consell Assessor del Tricentenari de Sant Hilari, que té com a objectiu programar els actes de commemoració de la derrota, es mantindrà actiu fins al 2015, quan es compliran els tres segles de la mort del general. Aquest òrgan està format per: Joan Garriga; Laura Pagespetit, regidora de Cultura; Joan Carles Codolà, coordinador de l'àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Selva; els historiadors Àngel Serradesanferm, Xavi Clos, Rosa Maria Bonvehí i Antoni Pladevall; el professor Francesc Danés; Francesc Miralpeix, doctor en història de l'art i professor d'història de l'art modern a la Universitat de Girona; Toni Clos, inspector d'Ensenyament, i Jordi Rotllant, arquitecte, regidor i copropietari del mas Moragues.

“Sant Hilari ha de ser un dels punts ineludibles en la commemoració del tricentenari, ja que un dels herois de la guerra contra les tropes de Felip V va néixer aquí”, va argumentar Pagespetit, que va remarcar la necessitat de “reivindicar” la figura de Moragues. Es treballarà en col·laboració amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l'Ajuntament de Sort, l'altre municipi en què es diu que va nàixer Moragues.

LES FRASES

Ha de servir per fer justícia a una figura clau en la guerra de Successió, el general Moragues
Joan Garriga
Primer tinent d'alcalde sant hilari i conseller de cultura
Sant Hilari ha de ser un dels punts ineludibles en la commemoració del tricentenari
Laura Pagespetit
Regidora de cultura de sant hilari

Blanes facilita anar a la Via

L'Ajuntament de Blanes ha avançat d'hora un dels actes més emblemàtics de la Diada Nacional de Catalunya per facilitar l'assistència a la Via Catalana. Durant més de dues dècades, l'acte central a Blanes ha estat l'abaixada de la senyera a les set de la tarda. Enguany, però, s'ha traslladat al matí (11.30h) i es converteix en la hissada de la senyera. L'objectiu, segons fonts de l'Ajuntament, és “que tots aquells ciutadans que vulguin participar en les diferents concentracions que es faran arreu del territori català amb motiu de l'Onze de Setembre puguin compaginar-ho”. Abans, a les 11 h, els representants polítics hauran fet l'ofrena floral al monument a Lluís Companys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.