Política

El Tribunal Constitucional fulmina la via autonòmica

2010 L'alt tribunal va ferir de mort l'Estatut en un xoc de legitimitats amb el poble de Catalunya DESGAST La sentència arriba després de quatre anys de deliberacions i de desprestigi del TC resposta Zapatero promet rescatar-ne una part, però no ho fa

Feia gai­rebé qua­tre anys que l'Esta­tut espe­rava el vere­dicte, impug­nat pel PP. I la sentència va ser de mort. El 28 de juny del 2010 el ple del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, amb qua­tre mem­bres amb el man­dat cadu­cat, un magis­trat recu­sat i la vacant d'un altre que havia mort dos anys abans, va arri­bar la bona nova. L'alt tri­bu­nal decla­rava incons­ti­tu­ci­o­nals 14 arti­cles i en rein­ter­pre­tava 23 més i qua­tre dis­po­si­ci­ons. El recompte numèric emmas­ca­rava un xoc de legi­ti­mi­tats entre la volun­tat del poble català, expres­sada en el referèndum del 2006, i el parer d'un tri­bu­nal for­ta­ment des­pres­ti­giat i poli­tit­zat, que s'eri­gia en poder cons­ti­tu­ent.

Allò sig­ni­fi­ca­ria la fi de la via autonòmica per a la majo­ria dels par­tits cata­lans. Però aquell 28 de juny de digestió difícil, en tenien prou d'ana­lit­zar la des­feta. La sentència devas­tava l'espe­rit de l'última pro­posta d'encaix de Cata­lu­nya dins d'Espa­nya: el català com a llen­gua “pre­fe­rent”, el deure de conèixer-lo i el seu caràcter vehi­cu­lar en l'ense­nya­ment; el per­se­guit blin­datge de les com­petències per fre­nar les inva­si­ons de l'Estat; l'ani­ve­lla­ment del sis­tema de finançament; el Con­sell de Justícia de Cata­lu­nya; el Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries; el Síndic de Greu­ges... Sense vali­desa jurídica que­da­ven la defi­nició de nació i la referència a la “rea­li­tat naci­o­nal de Cata­lu­nya”. Aque­lla era la tiso­rada defi­ni­tiva, després de la rebaixa que ja havia patit el text del Par­la­ment en la tra­mi­tació a Madrid.

A les seus dels par­tits es bas­cu­lava entre la indig­nació i l'estu­pe­facció. Al Palau de la Gene­ra­li­tat es feien com­pli­cats mala­ba­ris­mes. En una inter­venció difícil, amb José Luis Rodríguez Zapa­tero a La Mon­cloa i la pressió d'ERC i ICV-EUiA dins del govern, el pre­si­dent José Mon­ti­lla va defen­sar que el 95% del text s'havia sal­vat, però va adver­tir al PSOE que Cata­lu­nya el volia “tot”. I que, per tant, s'havia de refer el “pacte polític” amb els ins­tru­ments que calgués. Com a líder de l'opo­sició, Artur Mas va cen­su­rar que el TC havia ferit la “columna ver­te­bral” de l'Esta­tut i va fer una crida a omplir els car­rers el 10 de juliol. La mani­fes­tació que con­tri­bui­ria deci­si­va­ment al lent gir sobi­ra­nista de la política cata­lana ja estava con­vo­cada per Òmnium Cul­tu­ral. Des del car­rer Calàbria, el pre­si­dent d'ERC, Joan Puig­cercós, encer­tava el diagnòstic. L'“esto­cada mor­tal” a l'Esta­tut faria créixer l'inde­pen­den­tisme, segons va dir.

Zapa­tero va dele­gar en Manuel Cha­ves, ales­ho­res vice­pre­si­dent ter­cer, l'intent de res­ca­tar les parts per­du­des de l'Esta­tut. Però aquell pacte polític, anun­ciat fins i tot en forma de llei orgànica, va que­dar en no res. Era una altra pro­mesa incom­plerta, una seqüela del famós “apoyaré”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.