Política

Avinyonet del Penedès

Fer via a passos de gegant

Un total de 25 colles de gegants, diables i altres elements de la cultura popular catalana omplen el tram 343, a Avinyonet

L'aigua obliga a suspendre la festa per la independència del matí, que es trasllada a l'escola

El matí de pluja
no aconsegueix deslluir
el tram més festiu
de la Via Catalana

Els núvols suen a Avi­nyo­net del Penedès. Són les 11 del matí i al camp de fut­bol en lloc dels gegants i els ele­ments del folk­lore català con­vo­cats només hi ha uns quants paraigües. Els mòbils tre­uen fum i molts d'ells miren les imat­ges del satèl·lit mete­o­sat. Bons augu­ris de cara a la tarda però al matí la pluja, cada cop més intensa, aigua­leix lite­ral­ment la festa gegan­tera per la inde­pendència que s'hi havia pro­gra­mat. Si plou el got segur que estarà mig ple, i per això els ànims no deca­uen.

De fet, el dia gris no impe­dirà que alguns dels que hi han vin­gut s'empor­tin una imatge “immi­llo­ra­ble” de la Diada. És el cas de Jan Schej­bal, vin­gut de Txèquia. Ell forma part d'una petita dele­gació de 4 txecs con­vi­dada per Òmnium Cul­tu­ral que fa una set­mana que es pas­seja pel país per reco­llir de pri­mera mà les impres­si­ons d'aquest moment històric. Tant ell com els seus com­panys par­len un català per­fecte perquè for­men part del Lec­to­rat Català de la Uni­ver­si­tat Caro­lina de Praga. El van fun­dar el 1991 i tenen un cen­te­nar d'estu­di­ants txecs que volen apren­dre la nos­tra llen­gua. “La història del nos­tre país té mol­tes simi­li­tuds i paral·lelis­mes amb Cata­lu­nya”, explica, i afe­geix: “Ja ens encar­re­ga­rem d'ense­nyar les foto­gra­fies i d'expli­car deta­lla­da­ment els punts clau de la vos­tra història i el procés que segueix per tro­bar encara més sim­pa­ties entre el poble català i el poble txec.” Parla de la història del seu país, de la de fa molts anys i de la més recent. Parla del 1989 i del des­mem­bra­ment de l'Europa de l'Est, dels con­flic­tes entre txecs i eslo­vacs, d'incom­pren­si­ons i polítiques malin­ten­ci­o­na­des, i en treu una con­clusió: “Només amb la com­prensió de les dues parts es pot asso­lir una inde­pendència com la que va asso­lir la República Txeca el 1993.” La seva com­pa­nya el talla i és per dir-me que molts dels seus amics de Praga avui també han posat l'este­lada al seu per­fil de Face­book.

El tram 343, el tram de la festa

Toca dinar sota aixo­pluc i després arriba la treva que per­met que una cer­ca­vila inte­grada per 25 colles de gegan­ters, nans, dia­bles, bas­to­ners, pan­de­re­ters, tim­ba­lers, cer­co­lets i ele­ments diver­sos de la cul­tura i el folk­lore popu­lar català vin­guts d'arreu del país puguin saciar les ganes de festa. Entre uns i altres són més de 500 par­ti­ci­pants que, al so de la música, es diri­gei­xen des del camp de fut­bol fins al tram més fes­tiu de la Via Cata­lana, el 343, omplert ínte­gra­ment per aquesta mos­tra repre­sen­ta­tiva de la cul­tura popu­lar. “Quan ha sor­tit el sol la gent s'ha ani­mat molt i fins hi tot han vin­gut més per­so­nes del que es pre­veia”, diu satis­feta des de l'orga­nit­zació Sílvia Sellarès. A Avi­nyo­net, dimarts van fer recompte de cens i la xifra va ser una sor­presa: són exac­ta­ment 1.714. Ahir, però, van fer via a pas de gegant rebent més 4.000 par­ti­ci­pants al poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.