Política

Mas planta Santamaría per un desacord de protocol

La Moncloa aprofita que la vicepresidenta exerceix de presidenta en funcions per cloure l'entrega de les medalles d'honor de Foment del Treball

La mà dreta de Rajoy fa una crida a la unitat d'acció

La tensió màxima que viuen els governs espanyol i català a costa del procés sobiranista es va traslladar ahir a l'entrega de les medalles d'honor de Foment del Treball. El president de la Generalitat, Artur Mas, va plantar-hi ahir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, per un greu desacord de protocol. Fonts de la Generalitat van explicar que el cap de l'executiu català només assisteix a actes que presideixi. I que així havia de ser en el d'ahir a la nit, que s'hauria d'haver tancat amb el seu parlament, tal com passa sempre, tret que hi hagi el rei, el príncep o el mateix president del govern espanyol.

Un canvi en el rang de Sáenz de Santamaría, erigida en presidenta en funcions mentre Mariano Rajoy és al Panamà participant en la cimera iberoamericana avui i demà, va servir perquè La Moncloa aprofités per demanar a la patronal canviar l'ordre perquè ella pogués pronunciar la intervenció final. El govern entén que la modificació, que asseguren va ser comunicada a darrera hora, canviava les condicions inicial de l'acte. I ahir Mas va trucar al president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, per comunicar-li que s'hi absentaria i delegaria la representació del govern en el conseller d'Empresa, Felip Puig.

L'incident és una mostra més de la tòrrida temperatura a la qual està sotmesa la relació dels dos executius. La Generalitat recorda que la situació viscuda només té un precedent en un acte celebrat a la Subdelegació del Govern espanyol sota les presidències de Jordi Pujol i José María Aznar en el qual un ministre va fer la intervenció final. En aquell cas hi havia hagut un acord previ entre els dos executius. La norma i la tradició marquen que el president de la Generalitat clou. Així passa sempre. Així va succeir, per exemple, a primers de setembre, quan Mas va participar, junt amb la ministra de Foment, Ana Pastor, en la signatura del protocol per a la construcció de l'accés ferroviari al port de Barcelona.

No hi va haver referències a la plantada, però la vicepresidenta del govern espanyol no va desaprofitar l'ocasió per fer una crida a la unitat apel·lant directament a l'executiu català perquè com “hem fet els últims 35 anys” junts treballin “per la construcció del progrés”. Sáenz de Santamaría, però, no va passar per alt la tensió entre els dos executius arran el procés sobiranista i va llançar un advertiment seriós a l'auditori quan va preguntar pel pes que mereixen valors avui assolits com ara la concòrdia i la convivència. “No ens adonem del que costen fins que un dia els perdem”, va etzibar.

Sáenz de Santamaría, però, va fugir d'un discurs sever i també va voler allargar la mà davant d'un auditori ple d'empresaris que també s'han mostrat crítics amb la falta d'inversió del govern espanyol a Catalunya. A ells directament semblaven dedicades les últimes paraules de la vicepresidenta, que es va comprometre, no sense l'ajut de l'executiu de Mas, a “donar solució als problemes”. “Garantim l'estabilitat i les reformes estructurals necessàries per tirar endavant i créixer”, va manifestar, fent ús de les eines “del diàleg i el marc democràtic”, va advertir.

La intervenció de Santamaría va estar precedida per les paraules del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que en nom del president Mas va elogiar l'empresariat català i els valors que representen com la millor garantia per “assolir els nous reptes” que necessita el país.

També comparteixo l'orgull, que m'és propi i no aliè, cap a l'empresariat català
Soraya S. de Santamaria
vicepresidenta del govern espanyol
Hem de continuar treballant junts, des de la lleialtat constitucional, el diàleg i dins el marc democràtic
Pacíficament i democràticament defensem l'assoliment de nous recursos per fer front als reptes
Felip Puig
Conseller d'Empresa i Ocupació
S'ha de parlar, sense por, cercant solucions noves que fins ara no s'han plantejat
Joaquim Gay de Montellà
president de foment de treball

Foment reclama “estabilitat, unitat i ponts de diàleg”

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, no va defugir el debat sobiranista tot i la prudència que caracteritza els empresaris davant de qualsevol incursió en aspectes polítics. Les repercussions econòmiques de l'actuació dels governs va portar ahir Gay de Montellà a entrar-hi de ple i proclamar que el 2013 “ha estat un any perdut des del punt de vista polític i de la confiança institucional”. Al seu parer, els ponts de diàleg “s'han transitat molt poc”, i va enviar a Mariano Rajoy un missatge clar: “Deixar passar el temps per veure si les coses s'arregles soles no és la millor de les opcions.” En aquesta línia, el president de Foment va assegurar que els empresaris volen “estabilitat, unitat, ponts, capacitat de lideratge i governs forts”. Gay de Montellà va voler insuflar optimisme en el futur i va demanar als empresaris fer inversions i contractes de treball. Al seu torn, el president de la CEOE, Joan Rosell, va anunciar que està ultimant una proposta sobre contractació que podria suprimir la indemnització per acomiadament en el primer any per als nous contractes fixos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.