Política

Es busquen ‘defensors'

Prodigius i TVC preparen una minisèrie sobre el 1714 basada en la trilogia d'Alfred Bosch

Una part de la producció es finançarà amb aportacions voluntàries dels ‘defensors', que podrien participar en el film

La productora prepara recompenses per als ciutadans que s'involucrin en la sèrie
La trama, basada en la trilogia d'Alfred Bosch, té un espia anglès com a protagonista

Tres-cents anys després, la guerra de Successió, que va significar la fi de les llibertats catalanes, arribarà a les pantalles amb la forma d'una minisèrie de ficció que prepara la productora Prodigius en coproducció amb la Xarxa de Comunicació Local i Televisió de Catalunya (TVC). Estarà basada en la trilogia 1714, de l'escriptor Alfred Bosch –avui diputat d'ERC a Madrid–, publicada a Columna l'any 2002. L'obra segueix les peripècies de John Sinclair, un espia anglès que arriba a Catalunya en el tombant del segle XVII amb l'encàrrec, per part del duc de Marlborough, d'atiar la rebel·lió dels catalans contra el candidat borbònic a la corona hispànica, Felip d'Anjou.

La productora ja té a punt el guió, obra de Mateu Adrover, s'ha posat en contacte amb actors de primer nivell que participaran en la sèrie –alguns ja hi han confirmat la participació– i ha començat a fer el càsting per completar tot el repartiment i començar a rodar el pròxim mes de febrer. La sèrie constarà de dos capítols de noranta minuts. La dirigirà Sílvia Quer, autora entre d'altres obres de la minisèrie de TVE i TV3 23-F: el día más difícil del Rey (2009) i de la minisèrie històrica de TV3 Carles, príncep de Viana (2001). La intenció és poder estrenar la minisèrie al voltant de l'Onze de Setembre del 2014, en plena celebració del tricentenari del setge de Barcelona, moment culminant de la guerra de Successió.

Tal com va avançar la revista Presència el 21 de juliol passat, la intenció dels productors és involucrar tots els catalans que vulguin a participar en el finançament del projecte. A través de plataformes de micromecenatge com ara Verkami, els ciutadans que vulguin donar suport a aquesta iniciativa i ajudar a fer-la realitat, podran fer aportacions segons les seves possibilitats: des d'un sol euro, fins a grans quantitats. Els qui facin aportacions constaran com a defensors –en al·lusió a la defensa èpica del país en el setge borbònic i que va culminar amb la caiguda de Barcelona l'11 de setembre del 1714–, podran seguir les evolucions del rodatge dia a dia i tindran diverses recompenses segons l'aportació que hagin fet. Una de les possibilitats que Prodigius i TVC han deixat oberta és que, entre aquestes recompenses, hi pugui haver la possibilitat de participar en el rodatge com a extra, o fins i tot en algun paper visualment destacat.

La campanya per recollir aportacions populars per fer realitat el projecte és una de les grans novetats de la iniciativa. A Catalunya no s'havien engegat campanyes populars de finançament per a projectes televisius d'aquesta envergadura. La intenció és que, a més de recaptar diners que facin realitat el rodatge, la minisèrie 1714 sigui un projecte de tot el país i que involucrar els ciutadans en el seu finançament sigui tan sols un complement en termes pressupostaris però que ajudi a implicar la ciutadania en un projecte de gran envergadura i en un moment social i col·lectiu especial a Catalunya. A més d'una sèrie de qualitat i interès audiovisual per ella mateixa, 1714 vol explicar a través de la ficció, als mateixos catalans i també a l'exterior, uns fets històrics cabdals en la història política del país i que expliquen també la situació en què es troba Catalunya actualment.

A més del micromecenatge obert a tothom qui vulgui convertir-se en defensor del 1714, el finançament de la producció serà a càrrec de Televisió de Catalunya i de la productora Prodigius, que ha iniciat contactes amb empreses i institucions que puguin donar suport al projecte. El Departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona hi participaran.

Es tracta d'un projecte llargament meditat. La idea la va tenir Agustí Mezquida, president de Prodigius Cinema amb més de vint-i-cinc anys en el sector. L'any 2005 la productora va comprar els drets audiovisuals de la trilogia d'Alfred Bosch amb la idea de convertir-la en una pel·lícula per al cinema. Des de llavors ha treballat dur en el projecte, buscant la implicació de TV3 a través de les diverses direccions de la corporació, fins que aquest 2013, finalment, Televisió de Catalunya li va donar el vistiplau definitiu amb la forma d'una minisèrie de dos episodis: un format televisiu que TV3 ha treballat en altres produccions i que alhora permet també la seva exhibició en sales de cinema, cosa que no es descarta. La productora també ha contactat amb cadenes estrangeres i té un web en anglès (www.1714theseries.com) per tal de mostrar públicament el projecte en aquells països on buscarà complicitats internacionals.

Com la trilogia d'Alfred Bosch, la minisèrie 1714 barreja personatges reals, com per exemple Rafael Casanova i Antonio de Villarroel, amb personatges ficticis, sobre els quals cau el pes de la trama. La història arrenca amb l'arribada del jove John Sinclair a Catalunya, espia al servei d'Anglaterra, amb una visió irònica i distant sobre els catalans i la missió que té encomanda: afavorir la causa austriacista i fomentar la revolta dels catalans contra la proclamació del rei borbònic. Hi apareixen fets històrics com ara el casament del rei Carles amb Elisabet Cristina a Santa Maria del Mar, els debats interns dins de Catalunya en el taulell de joc de les potències europees, la caiguda de Tortosa, els refugiats que provenen d'altres indrets de la corona d'Aragó castigats per l'avenç borbònic, entre d'altres. Alguns personatges rellevants de la trama són el Dídac i la seva família, refugiats procedents de València, i la Marianna, una esclava negra al servei d'una família de l'alta burgesia barcelonina, els senyors Dalmases. El jove Sinclair, d'un cinisme britànic i distant, es va implicant a poc a poc i per causes que tenen poc a veure amb la política en la causa dels catalans, als quals havia anat a espiar, i es converteix no només en testimoni sinó en participant d'uns fets històrics que canviarien el mapa d'Europa i que, a Catalunya i els Països Catalans, significarien la fi de les seves llibertats.

Un dels aspectes en què la productora ha posat més interès és en el rigor de la recreació històrica. En l'elaboració de la trilogia, Alfred Bosch ja hi va invertir una important tasca d'investigació històrica prèvia. Ara, la minisèrie 1714 hi posa atenció no només en els aspectes del guió sinó en les localitzacions, l'attrezzo i les recreacions que traslladin amb el màxim rigor possible l'espectador a la Catalunya de fa tres-cents anys.

Pel que fa a l'idioma, i com ja ha fet Prodigius en altres produccions de ficció històrica com Barcelona, ciutat neutral (una història romàntica ambientada en la Barcelona de la Primera Guerra Mundial, coproduïda també amb Televisió de Catalunya), cada personatge parlarà en la seva llengua.

El format no és nou per als membres de l'equip que dirigiran el projecte. La directora, Sílvia Quer, a més de Carles, príncep de Viana i la minisèrie sobre el 23-F realitzada per a TVE i TV3, també ha dirigit la minisèrie Operació Jaque, nominada als premis EMMY. Ha estat directora de sèries com Laberint d'Ombres i Nissaga de Poder. El productor, Agustí Mezquida, ha donat els últims anys a Prodigius un gir cap a la recreació històrica amb produccions com Barcelona, ciutat neutral. El guionista, Mateu Adrover, ha estat guionista d'aquesta última producció, i també de Lola i Amb el 10 a l'esquena, i ha estat també director i guionista de Fort Apache.

Presentació
El projecte de la minisèrie es presenta avui en públic al centre cultural del Born: un lloc simbòlic per a una pel·lícula que recrearà els fets històrics que van culminar amb el setge i la caiguda de la Barcelona del 1714. Al Born, s'hi mostren ara restes de la ciutat que es va enderrocar en aquella ocasió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.