Agrupacions locals del PSC a l'Ebre ultimen un manifest per exigir un canvi de rumb a Navarro
El PSC continua sumant baixes i la diputada Núria Ventura alerta d'un risc real de trencament intern a menys d'un any i mig de les pròximes eleccions municipals
Diverses agrupacions locals del PSC de les Terres de l'Ebre ultimen un document crític amb la direcció nacional de partit reclamant un canvi de rumb intern després de la suspensió de càrrecs orgànics els tres diputats favorables a la consulta, entre els quals, la primera secretària de la Federació, Núria Ventura, i la imposició d'una gestora. Alcaldes, regidors i quadres volen exigir explicacions a Pere Navarro davant la possibilitat que el conflicte pugui provocar a curt termini el trencament definitiu del partit a l'Ebre, que ja ha patit diverses i destacades baixes. En aquest sentit, Ventura recorda que la prioritat és blindar els projectes polítics municipals a poc més d'un any de les eleccions.
El manifest, que està previst que aparegui a la llum pública aquesta mateixa setmana un cop sigui ratificat per les diferents agrupacions, és el fruit de les diverses reunions que els socialistes crítics amb la línia oficial marcada des de Barcelona han vingut celebrant durant les últimes setmanes a Ulldecona, Deltebre o Flix.
La seva redacció vol anar més enllà de la carta promoguda fa dues setmanes per demanar que no s'expulsés als tres diputats díscols -que va tenir un ampli suport., considerada per alguns massa tova. Els crítics aspiren a recollir en un “document de mínims” el posicionament tant dels càrrecs i militants decidits a marxar del partit, així com aquells que prefereixen, prudentment, encara no donar el pas.
El malestar continua creixent a les files socialistes ebrenques. De moment, ni Ventura ni els quinze membres de l'executiva territorial han rebut encara cap comunicació oficial informant-los de la seva suspensió i la imposició d'una comissió gestora. “La gent es pregunta què està passant i què pretén el partit”, explica la diputada. Segons afegeix, molta gent es manté a l'espera com a forma de pressió i suport perquè no es prenguin represàlies majors contra els tres diputats, davant la possibilitat que siguin definitivament.
Agrupacions que històricament han aportat alcaldies i resultats de pes en les diferents conteses electorals a les Terres de l'Ebre, com Ulldecona, Flix, Deltebre o Mas de Barberans -l'únic municipi on els socialistes han mantingut invariablement el govern municipal des del restabliment de la democràcia- podrien caure del partit en bloc. “No podem enganyar als militants, simpatitzants i la ciutadania. Hi ha un risc de trencament i de pèrdua de la massa de militància important. Molts s'estant donat de baixar i d'altres ho poden fer durant les pròximes setmanes si el rumb no canvia. No ho podem amagar: hem de treballar per evitar aquest risc, no amagar-lo ni negar-lo”, apunta Ventura.
Tot i la tensió a l'espera de moviments des de la direcció del partit, a les reunions mantingudes no s'ha descartat cap possibilitat, ateses les diferents sensibilitats. Una de les que ja està agafant forma és la creació d'un nou moviment polític que, sense renunciar als plantejaments socialdemòcrates, integri les sensibilitats crítiques. De fet, un dels factors que genera profunda inquietud entre els càrrecs electes locals i els quadres del partit és la proximitat de les eleccions municipals, previstes per d'aquí a menys d'un any i mig. “La principal preocupació de tots és blindar els projectes municipals”, assumeix.
Alginet i Galindo pleguen
En aquest terreny de joc juga ja el regidor de l'equip de govern de l'Ajuntament de Deltebre, Joan Alginet, qui ha anunciat ja la seva baixa formal del PSC, després que ja fa un any dimitís dels càrrecs orgànics i amagués amb la baixa com a militant per motius similars. “Moralment, ho havia de fer. Vaig intentar canviar el PSC i sumar cap al dret a decidir. He vist prou motius per no continuar el meu compromís”, ha adduït a l'ACN, dolgut per la “injustícia” per la direcció amb els tres diputats díscols i la Federació ebrenca.
El regidor preconitza ara la fundació d'una nova alternativa que, des dels plantejaments polítics del socialisme, aposti per aquest dret a decidir, “sense renunciar a la ideologia”. Argumenta que com a instrument per canalitzar l'acció política de canvi ja no és útil. “El PSC ha renunciat a estar al centre de la política catalana, com a partit de govern i limita la seva visió a l'Àrea Metropolitana de Barcelona”, afegeix.
La baixa d'Alginet se suma a la de diversos càrrecs i militants històrics a les Terres de l'Ebre. Entre ells, la fins ara secretària d'organització de la Federació, Míriam Galindo, l'exregidor de Tortosa i exdirector dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldan, el també exregidor i dirigent local del partit, Jordi Bonilla, o l'exedil Cristina Bel, entre d'altres. Algunes fonts apunten que únicament en aquesta agrupació, les peticions de baixa durant les últimes setmanes podrien arribar a fregar la vintena.