Un procés impecable
La societat civil s'arrenglera a favor de celebrar la consulta
Els signants del pacte pel dret a decidir acorden mobilitzar-se de “manera cívica”, amb “missatges positius” i “sense ideologia”
Els signants del Pacte Nacional pel Dret a Decidir van donar ahir el tret de sortida a les mobilitzacions amb què cada una de les 1.653 entitats adherides defensarà la convocatòria de la consulta. La reivindicació, això sí, s'haurà de centrar en la crida a les urnes i obviar qualsevol referència al sentit del vot, sempre que els actes s'inscriguin en el marc del pacte nacional.
Així ho va disposar el coordinador de la plataforma, Joan Rigol, en un text que va rebre el vistiplau de tots els membres que formen part del plenari reunits ahir per segona vegada a l'auditori de la cambra catalana. En el text també s'assenyala la necessitat que les propostes d'activitats sempre es facin seguint “la via positiva” i es plantegin “des del civisme”. Les instruccions, en aquest sentit, obeeixen postulats obvis: “Centrar-se només en el dret a decidir”; “no criticar ningú”; “plantejar els actes amb civisme, pedagògicament i mantenint un alt nivell de cultura: no a la vulgaritat” i “no fer cap plantejament propi d'una ideologia concreta”, es recull en el text.
Rigol vol que el full de ruta a favor de la consulta es desenvolupi de manera escrupolosa per “responsabilitzar els ciutadans sobre el futur del país”. Per l'expresident del Parlament, a hores d'ara encara no es té la seguretat que la consulta es pugui convocar a causa del rebuig de l'Estat, per la qual cosa cal continuar lluitant per assolir aquest dret. En aquest sentit, es va fer seves les paraules del president de la Generalitat, Artur Mas, que durant la seva intervenció a l'acte es va refermar en la “falta de diàleg” de l'Estat, ja que aquest no permet posar sobre la taula de negociació la celebració de la consulta.
Estendre's pel territori
Tot i que de moment les mobilitzacions es faran d'acord amb els criteris de cada entitat, sí que es va destacar la necessitat de coordinar tots aquests actes a través de la xarxa de pactes que s'han signat en un àmbit local a cada municipi. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) també va instar a ampliar la xarxa a l'àmbit comarcal, tal com s'ha fet al Bages i com es farà al Baix Llobregat, va explicar la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.
A la reunió d'ahir, hi van assistir un total de 54 entitats, entre partits polítics, sindicats, diputacions, ajuntaments i organitzacions empresarials, com ara la Cecot, la Pimec i el Consell de la Cambra de Comerç de Catalunya. Tots van acordar, en paraules de Rigol, que la convocatòria d'una consulta és l'únic camí que pot desencallar el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya. “Només es pot resoldre votant”, va sentenciar, per la qual cosa ara cal eixamplar la base social a favor de la consulta des d'un objectiu comú, que és “la cohesió social”. Tot i que són 54 les entitats que participen en el plenari del pacte, la plataforma ja ha rebut el suport de 1.653 associacions que treballaran a favor de la consulta.
A diferència de la primera reunió que es va celebrar el juny passat, la d'ahir va tenir un nou convidat: l'associació Socialisme, Catalunya i Llibertat, que encapçala l'exdiputat Toni Comín i que té un centenar de membres, entre els quals hi ha militants del PSC com aquest exdirigent. Comín va ser convidat a integrar-se en el plenari amb la voluntat de fer sentir altres veus socialistes després que el PSC rebutgés formar-ne part en considerar que el full de ruta que proposa el govern català és del tot impossible per la falta d'acord amb l'Estat. Rigol es va referir a l'absència del PSC però va evitar entrar en polèmica. De fet, va valorar que el PSC s'hagi compromès a portar el dret a decidir en el programa de les europees i va recordar que els de Pere Navarro van avalar el text aprovat al juny al Parlament, que dóna suport a una consulta legal i acordada amb l'Estat.
Per expressar la unitat civil a favor del dret a decidir, des de l'ANC es va proposar l'organització d'un acte conjunt que aglutini totes les entitats del pacte. L'oferta no es va acabar de concretar, si bé s'espera que es pugui anar detallant en els pròxims mesos entre les entitats i els partits polítics perquè es pugui fer a l'estiu. Rigol sí que va suggerir que s'aprofités la diada de Sant Jordi per visualitzar la reivindicació de la consulta amb un “esclat” de senyeres.
Mas: consulta, sí i ja veurem com
El president de la Generalitat, Artur Mas, va aprofitar la trobada amb les entitats que donen suport al Pacte Nacional pel Dret a Decidir per explicar en quina situació està el procés i constatar la “falta de diàleg” amb el president espanyol, Mariano Rajoy. La raó, tal com va explicar Mas, és que el dirigent popular supedita tota negociació a la retirada de la consulta. Una condició que el president català va rebutjar ahir de ple en reafirmar-se en el compromís de portar a terme la consulta. “Me'n reservo, però, la fórmula”, hi va afegir en la seva intervenció en el plenari del pacte nacional, d'acord amb el que ha expressat els últims mesos: la possibilitat que es consulti la ciutadania a través d'unes eleccions. Ahir, però, no les va esmentar.