Política

Arenys torna a rebre Amill

Recreen el desembarcament de les tropes austriacistes de fa 300 anys

L'objectiu de l'acte és “compensar” la tèbia rebuda de la població

La tarda del 30 de gener del 1714, 400 fusellers austriacistes a les ordres del coronel Ermengol Amill van desembarcar a la platja situada entre Arenys de Mar i Canet de Mar. L'expedició havia d'ocupar en un primer moment la ciutat de Mataró, que abastia l'exèrcit de Felip V, que mantenia el setge de Barcelona. Els serveis d'espionatge, però, van fer avortar l'operació alertant de l'atac les tropes que hi havia a la capital del Maresme. Les tropes embarcades van decidir continuar cap al nord, fins a arribar a la platja del Cavaió, on van fer peu. El canvi de plans va servir a Amill per atacar el poble veí de Sant Pol de Mar, una plaça molt important per als borbònics perquè els permetia garantir l'abastiment per mar a les guarnicions de Barcelona. Començarien llavors quinze dies d'intensos atacs entre els dos bàndols que acabarien el 15 de febrer amb la crema del poble a càrrec dels soldats fidels a Felip V. Tal com recull la crònica del mateix coronel, els arenyencs no van rebre amb gaire entusiasme els miquelets d'Amill i molts van desconfiar de la seva arribada. L'heroi català protagonitzaria diferents enfrontaments en terres arenyenques que serien recopilats pel cronista Francesc Bellsolell de la Torre.

Tres-cents anys després, un grup d'arenyencs capitanejats pel regidor i membre d'Arenys.org Oriol Ferran han volgut desfer el greuge i han organitzat per demà una recreació del desembarcament. En aquesta ocasió, però, la rebuda serà la merescuda. Ferran explica que s'espera la participació d'una desena d'embarcacions de vela llatina de diferents municipis del Maresme, entre les quals destaquen el Sant Ramon i el Sant Pau, amb base a Mataró i a Arenys de Mar, i La Madrona i El Nano, de Pineda de Mar. “Ens han confirmat la presència d'una cinquantena de miquelets que participaran en el desembarcament, en el muntatge del campament i en la desfilada Riera amunt, en direcció a Sant Pol, on seran acomiadats pel poble”, hi afegeix l'organitzador, que destaca que hi haurà una resposta multitudinària d'entitats i veïns, als quals s'ha convidat a disfressar-se amb vestits de l'època.

L'acte es va començar a gestar fa un any, a partir de la presentació a Arenys de Mar del llibre Lliures o morts, de David de Montserrat i Jaume Clotet, en què es narra la guerra de Successió a partir de la figura recuperada d'Ermengol Amill.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona