L'arquitecte Carles Díaz afirma que desconeixia que l'hotel del Palau era propietat privada
Assegura que es pensava que la titularitat de l'edific continuava sent del Palau de la Música i que Olivia Hotels només era el promotor del projecte
Explica que era públic i notori que Millet i Montull tenien molt bona relació amb les autoritats
L'arquitecte Carles Díaz, que va fer el projecte de l'hotel del Palau de la Música, ha assegurat aquest dimarts a l'Audiència de Barcelona que no sabia que l'establiment era propietat d'Olivia Hotels i es pensava que l'empresa hotelera només era la promotora del projecte. També ha comentat que era “públic i notori” que els dos exmàxims dirigents del Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull tenien molt bona relació amb les autoritats polítiques.
L'arquitecte, un dels socis principals del despatx Tusquets-Díaz, ha comparegut en la segona jornada de declaracions pel cas de l'hotel del Palau. Díaz, que va treballar durant més de 30 anys amb el Palau, ha explicat que hi havia una relació “de confiança” amb els seus responsables.
En relació a l'edifici del carrer Sant Pere més Alt que s'havia de convertir en hotel, ha explicat que se'n va començar a parlar durant els primers anys de la dècada del 2000, però ell no es va encarregar directament de les gestions administratives ni urbanístiques.
Així, ha descarregat la responsabilitat en alguns col·laboradors del despatx i en el fet que la seva secretària tenia l'ordre de no reenviar-li tots els correus adreçats a ell.
L'arquitecte ha revelat que Montull li va demanar que fes una valoració de l'immoble, i també que busqués hotelers que el gestionessin. També ha admès que coneixia la implicació de l'ajuntament en el projecte i que parlava amb l'extinent d'alcalde d'Urbanisme Ramon García-Bragado, que en aquells moments era secretari general de la Presidència. Díaz ha justificat que Bragado s'hi impliqués pel fet que era un tema “històric”.
Sobre les gestions per aconseguir el canvi d'usos d'escola a hotel, l'arquitecta ha assegurat que en sabia ben poca cosa, però ha admès que era “públic i notori” que Millet i Montull tenien molt bona relació amb les autoritats polítiques, tant de l'ajuntament com de la Generalitat.
Preguntat diverses vegades sobre el veritable propietari de l'hotel, Díaz ha dit que per ell era el Palau, que era el seu client, i que si hagués sabut que no ho era ho hagués fet constar en la documentació.
L'arquitecte ha explicat que el seu despatx no pregunta qui és el propietari dels terrenys o immobles, i que la tramitació de les llicències també les poden fer els mateixos arquitectes o promotors. Això no obstant, ha justificat el fet que fos Olivia Hotels qui li pagués els honoraris, pel fet que seria el futur gestor de l'immoble.
Díaz ha assenyalat que els 900.000 euros que presumptament l'hoteler Manuel Valderrama havia de pagar a Millet i Montull per aconseguir la gestió del cèntric hotel de luxe, eren pel seu despatx en concepte d'honoraris, però que Olivia Hotels només en va pagar 250.000 i amb retards constants.
També ha dit que sabia que Millet i Montull pretenien obtenir 15 milions d'euros de beneficis pel Palau.
La fiscalia demana quatre anys i set mesos de presó i vuit d'inhabilitació per a Díaz, per falsedat en document oficial i prevaricació, mentre que l'acusació popular, formada pels veïns, li demanen nou mesos de presó. L'acusació particular, exercida pel Palau, no demana cap pena per a Díaz. A la tarda està previst que comenci l'interrogatori del fiscal a García-Bragado, per a qui també demana quatre anys i set mesos de presó.