Política

En campanya per la consulta

El 9-N ja és objecte de campanyes impulsades per l'ANC i Òmnium Cultural

Les iniciatives busquen sobretot l'adhesió dels indecisos de les àrees més poblades de Barcelona i Tarragona

Òmnium, CDC i ERC també tenen iniciatives de suport al 9-N
L'ANC ha preparat cinc campanyes per la consulta i
la independència

Queden poc menys de tres setmanes perquè es doni el tret de sortida oficial a la campanya per les eleccions europees. El 9 de maig, coincidint amb la celebració del Dia d'Europa, l'agenda política es veurà alterada per una nova contesa electoral que, com les últimes, estarà marcada a Catalunya pel debat sobre el dret a decidir i la independència. Dues qüestions, aquestes últimes, que centren l'activitat de les dues grans entitats de la societat civil des de fa
ja alguns mesos. Amb la mirada posada en el 9 de novembre, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han dissenyat un full de ruta articulat en diversos fronts, i que té el doble objectiu de convèncer els indecisos –concentrats en les àrees metropolitanes de Tarragona i Barcelona– i exportar al món la visió que el procés sobiranista, a més de ser un moviment exemplar des del punt de vista del civisme, és cada cop més majoritari.

Les accions d'aquestes dues entitats coincidiran en el temps no només amb la campanya de les europees. També ho faran amb iniciatives engegades pels partits per incrementar el suport social a la consulta. És el cas, per exemple, de la Ruta pel sí, iniciada fa poques setmanes per CDC, i la campanya Votar és democràcia, impulsada per ERC.

Cinc campanyes de l'ANC

L'assemblea, erigida des de poc després de la seva creació, ara fa poc més de dos anys, en la punta de llança de la societat civil en el procés sobiranista és, de lluny, la que més fronts ha obert per difondre el missatge de la consulta i la independència en tots els àmbits. L'entitat presidida per Carme Forcadell té en marxa quatre campanyes i en preveu activar una cinquena en els pròxims mesos. Totes les iniciatives tenen el suport indispensable de les assemblees territorials establertes al Principat, i també de les de l'exterior, que guanyaran protagonisme a mesura que s'acostin la Diada i la cita amb les urnes del 9 de novembre.

La primera de les cinc campanyes dissenyades per l'assemblea ja està en marxa: s'anomena Un país de tots i s'ha activat amb l'objectiu de convèncer els indecisos. La segona, batejada com El país que volem, associa la independència a una gran oportunitat de canvi, i disposa de diversos grups de treball que analitzen i fan propostes concretes orientades a diversos àmbits amb vista a la construcció d'un nou estat. Catalunya al món és el nom del tercer front, orientat a donar a conèixer el procés català a l'exterior amb conferències i taules rodones organitzades per les sectorials de l'ANC en diversos països, i a subratllar-ne el caràcter democràtic i pacífic. La quarta campanya, que fa mesos que funciona, es diu Signa un vot per la independència, basada en el dret internacional de petició, i que demanaria al Parlament la declaració unilateral d'independència en el cas que l'Estat acabi prohibint la celebració de la consulta. La cinquena i última campanya, que l'ANC té a punt i pendent d'activar, és la que es donarà a conèixer com De la desobediència a la sobirania i treballa en els diversos aspectes que caldrà tenir en compte davant d'una eventual desconnexió de l'Estat espanyol.

També Òmnium Cultural treballa per a la consulta a través de la campanya Un país normal, que disposa de diversos fronts orientats a subratllar el caràcter pacífic i transversal del procés, que contraposa a l'immobilisme i les negatives del govern espanyol a autoritzar la consulta.

També des dels partits

Totes aquestes campanyes impulsades per la societat civil coincidiran en el temps amb d'altres que estaran orquestrades des dels partits compromesos amb l'organització del referèndum. És el cas de la Ruta del sí de CDC, que fins al 3 de maig recorre totes les comarques catalanes amb un missatge positiu a favor del referèndum. I també Votar és democràcia, una iniciativa d'Esquerra centrada igualment en la consulta.

ICV-EUiA i la CUP, les altres formacions que van firmar el Pacte pel Dret a Decidir, també fan campanya a favor de la consulta, per bé que no de manera diferenciada, sinó incorporant la petició del referèndum en la seva agenda política habitual.

10,6
per cent
dels ciutadans es declaraven indecisos en l'última enquesta òmnibus del CEO, publicada al març.
5
campanyes
centrades en diversos fronts ha dissenyat l'ANC a favor de la consulta i la independència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia