Política

La gran Barcelona demana pas

Els alcaldes reivindiquen una capital més metropolitana perquè guanyi pes internacional

També aposten per reforçar el transport públic a l'àrea

La ciutat que creix fora del seu límit s'exemplifica en el camp de l'Espanyol

La Bar­ce­lona que ve serà metro­po­li­tana o no serà. Sona a tòpic, d'acord, però en un entorn econòmic ja irre­me­ia­ble­ment glo­ba­lit­zat, el grau de com­pe­ti­ti­vi­tat de la capi­tal cata­lana es mul­ti­pli­carà expo­nen­ci­al­ment en funció de la seva volun­tat, i capa­ci­tat, d'actuar com un tot amb els muni­ci­pis del seu entorn. Aquesta va ser una de les tesis que van defen­sar els bat­lles de diver­ses pobla­ci­ons limítrofs a Bar­ce­lona en un debat coor­ga­nit­zat per El Punt Avui i Alcal­des.eu a l'hotel Ave­nida Palace, i que ver­sava sobre quin ha de ser el futur de l'àrea metro­po­li­tana. Un argu­ment que par­teix de l'evidència que l'urbs ha exhau­rit les seves capa­ci­tats físiques de crei­xe­ment i, per tant, aquest s'ha de pro­duir més enllà dels límits geogràfics, i simbòlics, que impo­sen el Besòs o el Llo­bre­gat. “Bar­ce­lona s'ha esgo­tat com a reci­pi­ent de tot”, expo­sava l'alcalde de Vila­de­cans, Car­les Ruiz, que citava com a exem­ple ja con­su­mat d'aquesta vocació supra­mu­ni­ci­pal necessària el fet que el camp de l'Espa­nyol –hi ha res més ter­ri­to­ri­al­ment iden­ti­tari que el fut­bol?– s'hagi cons­truït a Cor­nellà. “Bar­ce­lona és una marca reco­ne­guda, però per si sola és massa petita si vol ser un gran pol d'atracció per com­pe­tir amb d'altres entorns del món”, reblava Fran­cesc Bel­ver, pre­si­dent del Con­sell Comar­cal del Bar­ce­lonès i pri­mer tinent d'alcalde de l'Hos­pi­ta­let.

Estrènyer aquests llaços metro­po­li­tans no passa, però, per copiar el model d'altres grans ciu­tats euro­pees com ara París o Lon­dres. “Tenim una per­so­na­li­tat pròpia que ens dóna el Medi­ter­rani, i que ens fa ser forts”, apun­tava Anto­nio Balmón, bat­lle de Cor­nellà. Una poten­ci­a­li­tat que, per tant, cal explo­tar. Un cop, doncs, acor­dada l'aposta, què cal fer per soli­di­fi­car aquesta àrea metro­po­li­tana ja ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zada per llei? Per Jaume Bosch, alcalde de Sant Boi, tot passa “per posar coses en comú, començat per Bar­ce­lona”. I aquest eufe­misme val tant per man­co­mu­nar pro­jec­tes com per cedir com­petències. Un pri­mer àmbit on, d'entrada, ja sem­bla que hi ha un cert con­sens sobre la neces­si­tat de tre­ba­llar-hi és el del trans­port públic. Dels 36 muni­ci­pis que for­men l'àrea, n'hi ha 18 que ja tenen una política inte­grada en la matèria. Com­ple­tar, per tant, aquest àmbit ter­ri­to­rial és una pri­o­ri­tat, tot i que alcal­des com ara Antoni Balmón defen­sen la neces­si­tat de fer-ho “sense pres­ses”. Alhora, però, cal fixar l'objec­tiu més a llarg ter­mini i pla­ni­fi­car un model de trans­port públic que per gua­nyar-se la cate­go­ria de metro­po­lità ha de tren­car la seva con­cepció radial actual. “És més fàcil arri­bar a l'aero­port des d'un barri de Bar­ce­lona que des dels seus tres muni­ci­pis veïns. I això s'ha de cor­re­gir”, sen­ten­ci­ava Ruiz.

L'habi­tatge és un altre camp en què s'albira que aquesta gran Bar­ce­lona té recor­re­gut per córrer. Com? Doncs posant en qüestió, per exem­ple, que les pro­mo­ci­ons públi­ques locals s'hagin de cir­cums­criure, només, als habi­tants d'aque­lla població. “O obrim el zoom i fem polítiques més àmplies o no podrem fer la ciu­tat de ciu­tats a què aspi­rem”, apun­tava Bel­ver. Un ins­tru­ment clau per apun­ta­lar aquesta matèria és la revisió, ja en marxa, del pla gene­ral metro­po­lità (1976) que regula l'orde­nació urbanística del ter­ri­tori. “És l'únic pla­ne­ja­ment fran­quista vigent”, recor­dava Ruiz. Una frase que tant pot ser­vir per recla­mar la neces­si­tat d'actu­a­lit­zar el docu­ment com per exalçar la soli­desa con­cep­tual que fa que, 30 anys després, encara sigui vigent.

El debat metro­po­lità, però, també té una arrel essen­ci­a­lista que apel·la als sen­ti­ments. El de la iden­ti­tat. “Aquesta és una opor­tu­ni­tat molt gran per millo­rar ser­veis, però pot ser una amenaça per la nos­tra manera de ser”, aler­tava Fer­ran Puig, alcalde de Tor­re­lles de Llo­bre­gat. “La iden­ti­tat econòmica ja no ens cor­res­pon”, li repli­cava el seu homòleg de Sant Boi. L'àrea metro­po­li­tana ha vin­gut per que­dar-se.

Hem generat una realitat semblant a la d'altres europees que va més enllà del Besòs i el Llobregat
Carles Ruiz
alcalde de viladecans
El que fa l'àrea no es nota, perquè funciona. Però si no fos així, seria el govern el que tindria un problema
Antonio Balmón
alcalde de cornellà
Aquesta és una oportunitat, però pot ser una amenaça per la nostra manera de fer com a poble
Ferran Puig
alcalde de Torrelles
Com puc ser veí de l'àrea metropolitana sense deixar de ser de l'Hospitalet? És una qüestió a treballar
Francesc Belver
tinent d'alcalde de l'hospitalet
Municipi per municipi, no tindríem mai la potència que ara tenim amb aquest instrument
Jaume Bosch
alcalde de sant boi
El model de l'àrea potser és poc conegut, però no pas per això és menys proper
Marc Prat
Sec. de cooperació i coordinació de les administracions locals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.