Els liberals avalen la consulta
El candidat de l'ALDE a presidir la Comissió Europea advoca perquè l'opinió dels catalans sigui tinguda en compte
Mas valora la importància de tenir “amics” a Europa que defensaran els drets del país
Cop de mà dels liberals. CDC va aconseguir ahir escenificar el suport a la consulta del candidat a presidir la Comissió Europea de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), Guy Verhofstadt, el grup on s'integrarà el seu candidat, Ramon Tremosa. L'exprimer ministre belga, que recentment havia classificat el procés català en la carpeta dels afers interns de l'Estat espanyol, va prendre partit per la consulta sense anomenar-la, assenyalant que l'opinió dels catalans ha de ser tinguda en compte “d'una manera o altra”.
En un acte de campanya amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i Tremosa, el líder dels liberals va insistir que considera “molt honestament” que la Unió Europea no ha d'interferir en aquest contenciós polític. Però les seves concises paraules sobre el pronunciament dels catalans sobre el futur polític del país, sortides d'un home de síl·labes calculades, van amorosir la campanya d'una CiU que ja va patir dilluns el revés del candidat dels populars europeus, el grup parlamentari on preveu integrar-se el candidat d'Unió, Francesc Gambús. Després de l'oposició de Jean-Claude Juncker al 9-N, que va forçar un coordinat aclariment de Tremosa i Gambús que votaran plegats al Parlament Europeu a favor del dret a decidir digui el que digui el PPE, l'esperada visita de Verhofstadt donava aire a la federació, decidida a intentar mobilitzar l'electorat relligant les europees amb el procés sobiranista. Abans de l'inici de la campanya electoral, CDC també va aconseguir l'aval públic a la consulta de la Internacional Liberal, l'organització que agrupa un centenar de partits i entitats liberaldemòcrates d'arreu del món.
“Catalunya té l'oportunitat el 25-M de donar suport a un amic que com ens ha dit respectarà el que digui el poble de Catalunya”, va remarcar Mas des de la seu de la Fundació Catdem. En una comparació velada, potser, amb ERC, que no dóna suport a cap candidat europeu, Mas va valorar la importància de dipositar el vot en “amics” que “a l'hora de la veritat defensaran els nostres drets, els de les persones i els pobles, i no només des de l'òptica dels estats”. Només ICV podia presumir fins ara de tenir un suport al mateix nivell, el de la candidata dels Verds, l'alemanya Ska Keller. No obstant això, Keller ha expressat amb més contundència que Verhofstadt el seu suport al procés democràtic, fins i tot pronunciant-se a favor del manteniment d'una Catalunya independent dins de la UE. El líder dels liberals no va tractar d'aquest punt. Verhofstadt, en canvi, va censurar els durs pronunciaments contra el procés i el manteniment de l'estat català al club europeu tant de Juncker i com del president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso. El candidat europeu dels liberals també va fer una invitació al “diàleg” entre els governs espanyol i català per resoldre les desavinences que condicionen el procés. En aquest afer, sosté que la UE “ha de tenir un paper positiu, i no negatiu” com el que juguen els populars des dels seus càrrecs polítics respectius.
Mas va remarcar, a més, que Verhofstadt és un “constructor” d'Europa. El líder dels liberals propugna trencar les resistències dels estats membres a cedir competències sobre l'energia, la banca i el mercat digital, per sortir de la crisi. Verhofstadt lidera l'ideal sobre els estats units d'Europa en què Mas somia integrar l'estat català.