Política

L'abdicació revifa el republicanisme

Milers de persones es concentren a les grans ciutats a favor d'una consulta sobre el model d'estat

El PP i el PSOE fan pinya per donar la benvinguda al futur rei

La crisi interna socialista fa, però, que aflori el debat sobre el paper de la monarquia

Les banderes tricolors onejaven en molts ajuntaments
Baldoví registra una proposició no de llei per l'elecció de càrrecs públics

L'anunci de l'abdi­cació del rei va obrir una escletxa a la república i milers de per­so­nes es van con­cen­trar ahir mateix a les seves res­pec­ti­ves ciu­tats per recla­mar un procés cons­ti­tu­ent que tin­gui en compte el poble, és a dir, que es con­sulti als ciu­ta­dans quin model d'estat volen: monar­quia o república. “Bor­bons, a les elec­ci­ons” era una de les con­sig­nes que es podien sen­tir ahir en les diver­ses con­cen­tra­ci­ons, així com crits a favor de la ter­cera república. Unes con­cen­tra­ci­ons con­vo­ca­des des de les xar­xes soci­als i amb les quals amb tota pro­ba­bi­li­tat no es comp­tava, tot i que des del 2011 les enques­tes del Cen­tre d'Inves­ti­ga­ci­ons Sociològiques (CIS) mos­tra­ven el des­encís dels ciu­ta­dans amb la monar­quia, fins al punt que des de l'octu­bre del 2011 la seva nota es manté per sota de l'apro­vat.

El des­encís

Un des­encís que es va tras­lla­dar ahir als car­rers. Després de l'anunci de l'abdi­cació, els ciu­ta­dans es van mobi­lit­zar i van con­vo­car a par­tir de les vuit del ves­pre con­cen­tra­ci­ons a les pla­ces de les dife­rents ciu­tats de l'Estat i de fora de l'Estat –Berlín, entre altres capi­tals euro­pees– per exi­gir que siguin els ciu­ta­dans els que deci­dei­xin la forma d'estat i no es con­tinuï el procés de suc­cessió. L'emblemàtica Puerta del Sol de Madrid es va con­ver­tir en l'epi­cen­tre de les més de cin­quanta con­cen­tra­ci­ons que es van cele­brar arreu del ter­ri­tori.

La Puerta del Sol, plena

La con­vo­catòria a la Puerta del Sol es va esten­dre ràpida­ment per les xar­xes soci­als i, tot i tenir caràcter anònim, va acon­se­guir l'adhesió de diver­ses for­ma­ci­ons. El coor­di­na­dor gene­ral d'IU, Cayo Lara, va afir­mar que “és l'hora que el poble deci­deixi i parli”, perquè, segons la seva opinió, “és incon­ce­bi­ble seguir par­lant del dret de sang al segle XXI”. També la cara visi­ble de Podem, Pablo Igle­sias, va des­a­fiar el govern espa­nyol a demos­trar que Felip té la con­fiança dels ciu­ta­dans sot­me­tent a votació la seva pro­cla­mació com a monarca. A par­tir de les vuit del ves­pre, la Puerta del Sol es va anar omplint de ban­de­res repu­bli­ca­nes. Els mani­fes­tants core­ja­ven con­sig­nes com ara “Espa­nya demà serà repu­bli­cana”.

També al País Basc es van fer con­cen­tra­ci­ons a favor de la ter­cera república i en molts ajun­ta­ments, després de l'anunci de l'abdi­cació del rei, va one­jar la ban­dera repu­bli­cana, fins i tot a l'edi­fici de les Corts Valen­ci­a­nes. En la majo­ria dels casos van ser repre­sen­tants de par­tits d'esquer­res, bàsica­ment d'IU, els que a títol per­so­nal van pen­jar la ban­dera repu­bli­cana. I, men­tre els car­rers s'omplien de crits a favor de la ter­cera república espa­nyola, el PP i el PSOE van fer front comú per inten­tar incul­car la idea que el relleu de Joan Car­les per Felip és l'única garan­tia d'esta­bi­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal i política en l'actual con­jun­tura econòmica i social. Els dos par­tits, a més, van apro­fi­tar l'anunci per rei­vin­di­car la Cons­ti­tució. Així ho va esce­ni­fi­car la número dos dels popu­lars, María Dolo­res de Cos­pe­dal, en una breu com­pa­rei­xença per valo­rar la decisió del rei de cedir el càrrec al seu fill. Però també ho va fer amb tant o més èmfasi l'encara secre­tari gene­ral dels soci­a­lis­tes, Alfredo Pérez Rubal­caba. Fidel al seu estil d'home d'estat, el líder soci­a­lista va des­ta­car el paper ver­te­bra­dor i de garant de “la uni­tat d'Espa­nya” que asse­gura que ha tin­gut el rei sor­tint, men­tre llo­ava la “nor­ma­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal” que con­si­dera que apor­tarà el futur cap d'estat.

Però, men­tre el PP actua com una pinya i els even­tu­als anti­monàrquics tenen cura de no ver­ba­lit­zar-ho, aquest relleu ha aga­fat el PSOE en hores bai­xes i el repu­bli­ca­nisme amenaça de for­mar part del debat que s'ha obert de cara al congrés extra­or­di­nari del mes de juliol. Tant és així que a ahir, a la mateixa hora que les joven­tuts del par­tit s'unien a les pro­tes­tes al car­rer per exi­gir un referèndum per ins­tau­rar la ter­cera república, un dipu­tat del Congrés obria la caixa dels trons i gosava dema­nar que el grup tin­gui lli­ber­tat de vot quan la llei que for­ma­lit­zarà la suc­cessió a la corona arribi a les Corts espa­nyo­les. I al grup soci­a­lista no li resul­tarà sen­zill atu­rar aquest debat. Fins a l'actual crisi econòmica i política, el PSOE havia acon­se­guit era­di­car qual­se­vol conat de repu­bli­ca­nisme dins les seves files i, de fet, les poques veus que se sen­tien eren con­si­de­ra­des fins i tot car­rin­clo­nes. Durant èpoques, el veri­ta­ble repu­blicà és joan­car­lista, es pro­cla­mava.

Sigui com sigui, la decisió que ha pres el rei ha afec­tat més els pas­sos fets dar­re­ra­ment per Pérez Rubal­caba, que fa una set­mana va anun­ciar que ple­gava com a secre­tari gene­ral però va afe­gir que no tenia intenció que una ges­tora assumís el par­tit fins a la cele­bració del congrés. I és que el líder de l'opo­sició sabia des de feia temps el que pas­sa­ria a La Zar­zu­ela, ja que Joan Car­les el va infor­mar, a ell i a Mari­ano Rajoy, dels seus movi­ments i fins i tot va pac­tar-hi el calen­dari. Des de l'entorn soci­a­lista s'insi­nua, doncs, que part de la decisió de Pérez Rubal­caba d'allar­gar el seu interi­natge es devia al fet que la monar­quia no es trobés sense inter­lo­cu­tor en el prin­ci­pal par­tit de l'opo­sició fins que al juliol no s'escu­lli el nou líder.

Al marge de les inter­ferències que hagi gene­rat la decisió del rei en els plans de Rubal­caba i el debat el nou front de frac­tura que s'albira dins el PSOE arran de la defensa tan­cada de la monar­quia de l'equip titu­lar de Fer­raz, el cert és que la llei orgànica arri­barà al Congrés en un ambi­ent de divisió política que no es va viure en el moment que Joan Car­les va jurar el càrrec. En tot cas, tant UPD com Foro Astu­rias i UPN ja han avançat que dona­ran suport al relleu. Si res no can­via, el sí del Congrés a Felip VI superarà els 300 vots.

Però no totes les for­ces van fer pinya al cos­tat del nou monarca. Des d'IU, Willy Meyer, cap de llista d'IU en les elec­ci­ons euro­pees i esco­llit recent­ment euro­di­pu­tat, va exi­gir un referèndum vin­cu­lant perquè els ciu­ta­dans optin entre l'actual model de monar­quia par­la­mentària o república. Per la seva banda, Pablo Igle­sias, cara visi­ble del movi­ment ciu­tadà Podem, es va sumar a la recla­mació d'una con­sulta popu­lar vin­cu­lant: “Els espa­nyols tenim dret a deci­dir el nos­tre futur: per això volem votar.”

El dipu­tat de Com­promís al Congrés, Joan Bal­doví, per la seva banda, va afir­mar que després de l'abdi­cació del rei és el moment de fer una con­sulta i ja va regis­trar una pro­po­sició no de llei que plan­teja que tots els càrrecs públics i repre­sen­ta­tius de l'Estat espa­nyol, inclosa la pre­fec­tura de l'Estat, siguin desig­nats mit­jançant l'elecció dels ciu­ta­dans. Des del País Basc, el lehen­dakari, Iñigo Urku­llu, va dir que s'obre un cicle i una opor­tu­ni­tat per als drets històrics bas­cos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.