Política

El jutjat avala Agullana per pagar els impostos a la hisenda catalana

Una sentència tomba el recurs que va presentar la delegació del govern espanyol

Des de l'octubre, Agullana paga l'IRPF i l'IVA a l'Agencia Tributària

Els jutjats tornen a imposar un revés a la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per la seva croada contra les mocions sobiranistes als municipis catalans.

En aquest cas és el municipi d'Agullana que en surt victoriós per donar suport a la sobirania fiscal. El setembre del 2013, l'Estat va presentar un recurs contenciós que pretenia impugnar un acord del ple aprovat pel municipi el juny del mateix any. L'acord aprovat per unanimitat del consistori i a partir d'una moció presentada conjuntament per ERC (en el govern) i CiU (en l'oposició) donava suport a la sobirania fiscal. El municipi va recórrer la denúncia i ara (amb data del 27 de maig) una sentència del jutjat contenciós administratiu de Girona ha donat la raó a Agullana.

De fet la sentència reprèn els mateixos arguments que ja s'han utilitzat per tombar altres recursos presentats per Llanos de Luna: el recurs contenciós no és admissible perquè es tracta d'una actuació municipal que no és impugnable. “L'acord tan sols és una moció de suport a una determinada campanya”, diu la sentència. El jutjat també dispensa les dues parts de pagar les costes d'aquesta tramitació.

A Agullana l'alcalde, Alfons Quera (ERC), va valorar ahir molt positivament la sentència. Des de l'octubre, el municipi ja tramita els impostos com l'IRPF i l'IVA directament a l'Agència Tributària de Catalunya i no pas a la hisenda espanyola.

Indignació

“Estem satisfets que s'hagi acceptat l'al·legació que vam presentar, reclamant la inadmissibilitat d'aquest contenciós; també és important recalcar que no hi ha costes, perquè els ciutadans poden veure que la sobirania fiscal no genera despeses suplementàries”, diu l'alcalde. Sobre el fons de tot plegat, però, Quera es mostra indignat per l'actuació de la delegació del govern espanyol. “Quan ens haurien d'ajudar no ho fan; per exemple aquí a l'Empordà amb el tema dels focs que ens van afectar; les ajudes que hem rebut són misèries, de l'ordre d'un 10% dels perjudicis que vam tenir”, diu l'alcalde.

“És escandalós que no facin el que haurien de fer quan necessitem ajuda i en canvi ens facin perdre temps amb recursos i entrebancs com aquest, que no tenen sentit”, denuncia Quera.

LES FRASE

No ens ajuden amb temes com el dels focs i en canvi ens fan perdre temps amb aquestes denúncies
Alfons Quera
Alcalde d'Agullana

LA XIFRA

102
municipis
denunciats per haver impulsat la sobirania fiscal, 48 casos dels quals han estat arxivats o desestimats.

Un dels 62 municipis que exerceixen sobirania fiscal

Agullana és un dels 62 municipis que –segons dades de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)– ja exerceixen la sobirania fiscal. Aquests ajuntaments (i administracions locals) ingressen els impostos que recapten els ens locals (l'IRPF dels treballadors municipals o l'IVA) a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) en lloc de fer-ho a la hisenda espanyola. També hi ha 172 municipis que han aprovat mocions per fer aquest pas pròximament. Els ajuntaments que donen suport a la sobirania fiscal són també els que més reben els atacs de Llanos de Luna. De les estadístiques de l'AMI es desprèn que, del total de 273 recursos i requeriments que ha presentat la delegació del govern espanyol a Catalunya contra els ajuntaments, 102 són per haver impulsat la sobirania fiscal. Els jutjats, però, no li donen pas tota la raó: a hores d'ara s'han desestimat o arxivat 70 contenciosos, 48 dels quals pel tema de la sobirania fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor als 89 anys Marta Ferrusola, l’esposa del 126è president de la Generalitat de Catalunya

estats units

Els republicans duen al programa la deportació més gran de la història

barcelona
estats units

Biden insisteix en una carta al Congrés que continuarà com a candidat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L'NFP proposarà, en una setmana, el seu candidat per substituir Attal

BARCELONA
Francis Ghilès
Investigador sènior associat del CIDOB

“Mélenchon és divisiu, no pot ser el nou primer ministre francès”

BARCELONA
política

Rovira rumia tornar de l’exili en caure la imputació per Tsunami

barcelona
guerra a europa

Els atacs russos a Ucraïna, inclòs a un hospital infantil, causen ja més de 30 morts

barcelona
judicial

García-Castellón enterra per força el cas Tsunami

barcelona
política

Feijóo veu el PSC còmplice del procés però li demana suport per tenir senador

barcelona