Política

Un aparador de nous talents

JOVES PROMESES · Deu grups emergents actuaran el 12 de juliol en les Jornades Catalunya, Llibertat i Dignitat, al passeig de la Devesa ENDERROCK · Empty Cage, Ian Sala i Minova, entre els músics que ha programat ‘Enderrock‘

Miqui Puig produeix el primer disc de Morgat Morgat
Jordi Montáñez
és un cantautor compromès de Barcelona

L'escenari Joves Promeses, comissariat pel Grup Enderrock, mostrarà, el dissabte 12 de juliol, a partir de les onze del matí i durant tot el dia al passeig de la Devesa, la gran vitalitat de la música que es fa actualment a Catalunya. Hi actuaran deu bandes i solistes, de procedències i estils diversos, i seran el contrapunt perfecte per als concerts del vespre al Camp de Mart, amb Brams, Blaumut i Cesk Freixas, entre d'altres, com a protagonistes.

Empty Cage, entre aquests deu grups, són segurament dels que més s'ha parlat en els darrers mesos. Proclamats, a finals del 2012, guanyadors del concurs de maquetes Sona 9, Sergi Estella i Gerard Tort –tots dos de Rubí– comparteixen un duo de bateria i guitarra que sobresurt per la seva cruesa i esperit de garatge. Tal com raja, el seu primer disc, en l'òrbita de grups com L'Hereu Escampa i produït per Xarim Aresté, el va publicar RGB fa poc més de mig any. L'última generació de l'escola del Sona 9, a més d'Empty Cage, estarà representada per Morgat Morgat i Llorer, segons i tercers classificats de l'última edició i guanyadors, per tant, dels premis Joventut i Èxit. El grup de rock Morgat Morgat arriba a les jornades després de triomfar en el festival (A)phònica del municipi d'on provenen, Banyoles, i el seu disc de debut, produït per Miqui Puig, previst per a la tardor, promet tenir força ressò. Els barcelonins Llorer, per la seva part, a més del premi Èxit, també han estat finalistes de l'Altaveu Frontera i el seu primer disc, de pop-rock, l'entraran a gravar d'aquí a pocs dies.

Cantautors de tota mena

Un altre duo, tot i que de característiques diferents a Empty Cage, és Minova, al darrere dels quals hi ha Jesús Martínez (teclats i programació) i Esteve Puig (veu i teclats) i un electropop que evoca grans clàssics dels anys vuitanta, veus de falset incloses. El seu primer treball, publicat també fa sis mesos, s'anomena Cosmos quotidians.

Entre els músics en primera línia de sortida per convertir-se enguany en revelació hi ha el rosinc Ian Sala., que actua proveït només d'una guitarra i una harmònica i que té en repertori cançons amb l'encant d'Els macarrons de la iaia i Les 4 fustes. Té l'honor de ser el darrer guanyador del prestigiós concurs de cantautors d'Horta-Guinardó. De Barcelona, d'altra banda, podrem veure Jordi Montáñez, cantautor compromès i combatiu que alça la veu en temes com ara Cançó necessària, Aquesta por i Nou conveni –totes del seu nou disc, Cançons d'ara– i, també, en punyents reflexions al seu blog.

Que el rock galàctic de Sisa i Pau Riba té noves fornades de grups disposats a honorar-lo és una cosa que queda ben clara amb Navegants, un quartet nascut la tardor del 2011 a Sant Feliu de Llobregat que, el dia 12, també desfilarà per l'escenari de joves promeses d'Enderrock.

El programa es completa amb tres altres bandes: La Perdiu Spencer (de la sempre ben fèrtil escena de la Bisbal d'Empordà, amb un primer disc d'art-rock anomenat Nostre Codi); els barcelonins Patch (guanyadors del premi Èxit del 2012 i amb un disc de debut, Veuràs la fam, produït per Paco Loco,
enginyer al darrere de
Mishima o La Iaia) i Últim Elefant.

LLUÍS GENDRAU

“L'explosió de grups demostra que podem ser un país normal”

Al capdavant del Grup Enderrock des del 1993, Lluís Gendrau ha estat testimoni d'excepció en l'eclosió del nou pop a Catalunya. L'equip d'Enderrock exerceix de comissari de l'escenari Joves Promeses de les Jornades Catalunya, Llibertat i Dignitat.

Hi ha més “joves promeses” que fa uns anys, en la música en català?
Sí, hi ha una explosió de grups nous. Mai com ara s'havien publicat tants discos en català, la qual cosa vol dir també que hi ha moltíssims grups emergents presentant els seus treballs.
I... prou mercat?
El que provocarà aquesta explosió de grups és que el mercat s'autoreguli. Més producció no vol dir ni més qualitat ni més públic, però sí que hi ha una llibertat creativa com mai s'havia vist, la qual cosa fa que el mercat sigui més ampli i diversificat i, per tant, hi hagi molta més oferta.
Hi ha una gran diversitat d'estils, en els grups que passaran per aquest escenari de nous talents...
Mai havíem tingut una oferta musical tan diversa i amb tanta qualitat com ara. Vivim els moments més excitants de la història de la música moderna en català per tots aquells que volen des-cobrir coses noves.
Que hi hagi uns Mishima, uns Manel, uns Amics de les Arts... esperona que la gent jove s'animi a muntar un grup?
Que a grups com aquests els funcionin les coses, tant pel que fa a públic com pel que fa a la crítica, és la principal garantia perquè cada vegada més gent es decideixi a cantar en català. L'eclosió d'aquests últims anys, amb Manel, Els Amics de les Arts i el punt d'inflexió que va suposar Antònia Font a principi d'aquest segle XXI, ha estat l'esperó que ha provocat una escena mai vista fins ara.
Quina importància hi ha tingut el concurs de maquetes Sona 9, en tot plegat?
El Sona 9 és una de les puntes d'iceberg que mostren aquesta escena. No hem d'oblidar que del concurs han sortit bandes com ara Manel, Els Amics de les Arts, La Iaia... Aquest any Copa Lotus... És un bon canal perquè els grups tinguin accés als mitjans, les sales i a tot el món professional. Però no és l'únic, és clar. La quantitat de grups debutants que pengen els seus discos a internet
és pràcticament inabastable.
Hi ha, entre aquests nous talents, un grau important de compromís amb la llibertat del país?
L'explosió de grups que canten en ca-talà demostra que aquest pot ser un país normal. I la normalitat és un si-
nònim de llibertat i dignitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia