Política

Segur que tomba

País de Cotó, The Penguins, Acció, el cor Àkan i Maria Altadill van protagonitzar ahir el concert més familiar de les jornades

La cançó de Llach va sonar dues vegades, en les veus del cor Àkan i d'Altadill

Maria Altadill va tancar el concert amb ‘L'estaca', la millor cloenda

“Si jo l'estiro fort per aquí i tu l'esti­res fort per allà, segur que tomba, tomba, tomba, i ens podrem alli­be­rar...” Amb una emo­ci­o­nant versió de L'estaca de Lluís Llach, la can­tant Maria Alta­dill va cloure ahir, poc després de dos quarts de deu del ves­pre, les Jor­na­des Cata­lu­nya, Lli­ber­tat i Dig­ni­tat. La seva va ser una actu­ació curta, però molt intensa, en què la can­tant va estar acom­pa­nyada per diver­sos músics de País de Cotó, el grup de música infan­til que ahir a la tarda va obrir les actu­a­ci­ons a l'esce­nari prin­ci­pal de les jor­na­des, al Camp de Mart de la Devesa de Girona. Alta­dill va començar la seva actu­ació a la tra­di­ci­o­nal La presó de Lleida i va con­ti­nuar amb Què volen aquesta gent? de Maria del Mar Bonet, i va aca­bar amb dues cançons de Lluís Llach, País petit i L'estaca, con­ver­tida ja en tot un himne con­tra l'opressió en qual­se­vol de les seves mani­fes­ta­ci­ons. Les jor­na­des no van poder tenir un final millor.

La música havia començat unes hores abans al recinte de la Devesa, con­cre­ta­ment, cap al mig­dia a l'esce­nari Ender­rock per a grups emer­gents, on van tocar el sex­tet bar­ce­loní Patch, gua­nya­dor del premi Èxit del con­curs Sona 9 2012, que va pre­sen­tar en aquest con­cert el seu pri­mer disc, Veuràs la fam. Dels sis com­po­nents de Patch es va pas­sar tot seguit al duet de gui­tarra i bate­ria Empty Cage, gua­nya­dor del Sona 9 2012, amb un directe real­ment potent en la seva aus­te­ri­tat. I anant encara a una fórmula més mini­ma­lista, el can­tau­tor rosinc Ian Sala va tan­car l'esce­nari Ender­rock cap a les tres de la tarda, en la millor tra­dició dyla­ni­ana: gui­tarra acústica, harmònica i veu, ingre­di­ents més que sufi­ci­ents per al seu “folk-country de pa de pagès”.

A mitja tarda, la música va con­ti­nuar a l'esce­nari gran de les Jor­na­des Cata­lu­nya, Lli­ber­tat i Dig­ni­tat, amb el con­cert més fami­liar, que va obrir País de Cotó en for­mació de gala, amb dotze músics somi­a­trui­tes en escena. El grup gironí, amb molta experiència en el món de l'ani­mació infan­til, va con­que­rir de seguida el públic amb les seves cançons i jocs, per exem­ple el dels pira­tes, amb tots els assis­tents repar­tits entre dos vai­xells ima­gi­na­ris: un ano­me­nat Cata­lu­nya i l'altre, Lli­ber­tat. Es trac­tava de remar per fer-los anar enda­vant: tota una metàfora. I per aca­bar, un enorme petó col·lec­tiu.

La gresca va con­ti­nuar amb The Pen­guins i el seu Reg­gae per xics, una diver­tida fusió entre la música jamai­cana i la cançó infan­til cata­lana més clàssica i inter­ge­ne­ra­ci­o­nal. Sol solet, La lluna, la pruna, Car­gol treu banya, La maso­vera se'n va al mer­cat, La mosca, Bai­xant de la font del Gat, El gri­pau blau, Puff era un drac màgic, Napoleó tenia cent sol­dats i El ciclista de pega van sonar tre­men­da­ment diver­ti­des i dinàmiques a ritme de reg­gae i ska, gràcies a un grup que fa temps que ha per­dut la ver­go­nya i que sap con­nec­tar amb els nens i amb els pares.

I també sonen cada vegada millor i tenen una certa cadència reg­gae els baix-empor­da­ne­sos Acció, que van inter­pre­tar set cançons del seu segon disc, On sóc ara: Sento, Regalo, Jo em pre­gunto, El cel de l'Empordà, Riure per viure, Ser dife­rent i Cau. Acció pre­para un nou disc per a l'any vinent.

Cor de llui­ta­dors

Ja en la re0cta final del con­cert, van omplir l'esce­nari els com­po­nents del cor Àkan, for­mat majo­ritària­ment per nou­vin­guts de diver­ses naci­o­na­li­tats, als quals la seva direc­tora va pre­sen­tar com “resis­tents i llui­ta­dors”. Van obrir la seva actu­ació amb Cançó sense nom, de Lluís Llach, i van con­ti­nuar amb Mil mili­ons, de Pau Ala­ba­jos; Puis­que tu pars, de Jean-Jac­ques Gold­man i, entre altres cançons, País petit –que després va tor­nar a can­tar Maria Alta­dill– i Al final d'aquest viatge, de Cesk Frei­xas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.