Política

LA CRÒNICA

Enredats en la V

Els socialistes l'any passat es van abstenir en la votació d'una proposició calcada referida a la Via Catalana

El titular serà que l'Ajuntament rebutja donar suport a l'ANC per a l'organització de la manifestació en forma de V convocada a Barcelona l'Onze de Setembre, com demanava ERC. Però que consti que ara el que explicaré és la rocambolesca intrahistòria de la votació, atapeïda d'errors de càlcul, canvis sobtats, girs inesperats, desconcert, trapelleries amb vocació de maquiavèl·liques, filibusterisme, corredisses i empentes i rodolons i tot.

Cal recular, si més no, fins al dia abans: ERC vol que el ple faci una declaració institucional en suport de l'organització de la V, però per això cal el suport de quatre dels cinc grups municipals, i només té el de CiU, el d'ICV-EUiA i el d'UpB, el grup del qual forma part Esquerra, perquè, el PP a banda, el PSC també es desmarca. De manera que els republicans opten per convertir la declaració en proposició, que només ha de ser aprovada per majoria. I com que la proposició s'entra a última hora en l'ordre del dia, els de Portabella, que es disculpen, s'enduen una estirada d'orelles del PP, ICV i, sobretot, el PSC. Fins aquí, res d'inèdit.

Però en iniciar-se el debat, el cap del grup socialista, Gabriel Colomé, ja diu que al saló de la Reina Regent, on es fa la sessió, “només hi ha 28 regidors” dels 41 que integren el ple –tot i que, en realitat, n'hi ha bastants més–. Està donant una pista del que farà en la seva segona intervenció, quan demana que es tanquin les portes de la sala i es faci una votació uninominal: és a dir, que en comptes de votar els grups, de manera que es comptabilitzen els sufragis de tots els seus integrants, ho fan els regidors un a un. I només els presents, és clar. En aquell moment, falten diversos edils del govern, com ara el tinent d'alcalde Antoni Vives, o la regidora Irma Rognoni, i també l'ecosocialista Isabel Ribas. Els bidells tanquen les portes, i primer el tinent d'alcalde Jaume Ciurana i després Portabella tracten d'estirar el debat amb la connivència del president del ple, el convergent Joan Puigdollers, que els permet allargar-se tot i haver esgotat el seu temps, mentre alguns regidors envien missatges o truquen amb el mòbil, potser per avisar que tornin els que són fora, que van entrant de manera més o menys sigil·losa. No tots, però.

Enmig del que ja és guirigall, algú avisa que la regidora de Gràcia i d'Esports, Maite Fandos, ha caigut pels passadissos. Les presses, potser. El primer que surt corrent a veure què ha passat és l'alcalde, Xavier Trias, que és metge. Torna al cap de pocs minuts acompanyat per una Fandos amb gest contrariat per l'incòmode protagonisme, que no ha estat res. Puigdollers intenta llavors tirar endavant la votació, però el PP i el PSC protesten perquè entenen que els edils que no hi eren no haurien de poder votar. Colomé, però, no obre la boca, i manté una mirada de nen trapella orgullós de la seva malifeta. Trias pren la paraula, per primer cop en quasi cinc hores de ple, i diu que, si aquest és el problema, que no voti Fandos, però que home, que ha caigut. I vota tothom.

Falten, però, dos regidors –tot i que Puigdollers s'erra i parla de tres–: el de Sant Andreu i de Mercats, Raimond Blasi, que havia marxat per assistir a un acte a Sant Andreu amb la FAVB, i l'ecosocialista Elsa Blasco, que està malalta. Potser per això Colomé ja no obria la boca ni protestava, perquè ja havia fet recompte i sabia que se sortiria igualment amb la seva. Sense les dues baixes, el front sobiranista suma dinou regidors, un menys que el PP i el PSC, que voten no –tot i que els socialistes l'any passat es van abstenir en la votació d'una proposició calcada però referida a la Via Catalana–. El titular és que l'Ajuntament rebutja donar suport a l'ANC per a l'organització de la manifestació en forma de V.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona