Política

Pujol fa acte de contrició

L'expresident de la Generalitat admet que la seva família ha tingut durant dècades diners a l'estranger sense regularitzar

Admet que és l'únic responsable de la situació i demana perdó

Mas assegura que l'afer és un tema estrictament privat i familiar

Terratrèmol polític. L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va admetre ahir en un sorprenent comunicat que la seva família ha tingut des del 1980 fins ara diners a l'estranger sense regularitzar. Unes quanties econòmiques que el seu pare, Florenci Pujol, va deixar directament als néts i a Marta Ferrussola. Tot i això, Jordi Pujol es declara únic responsable de les irregularitats i demana perdó públicament. Assegura que “lamentablement” mai s'ha trobat el moment “adient” per legalitzar les quantitats, que en cap moment s'especifica a quant pugen ni tampoc a quin país eren. Davant d'aquesta situació, es posa a disposició de la justícia si és necessari.

El serial arrenca l'any 1980, quan mor Florenci Pujol i deixa com a última voluntat que uns diners seus a l'estranger –que ja no estaven regularitzats– quedin en herència als seus sets néts i a la seva jove, Marta Ferrusola. Florenci Pujol no va voler incloure el nom de Jordi Pujol en l'herència perquè temia que li pogués passar alguna tragèdia en una època d'incertesa: “Havent viscut de prop l'època difícil dels anys 30 i 40, tenia por del que podia passar, i més del que podia passar a un polític molt compromès”, subratlla l'expresident en el comunicat, que també reconeix que el seu pare considerava “errònia” l'opció que ell es dediqués a la política. Llavors, la majoria dels fills eren menors i va pensar a “rebutjar” l'herència, però va pesar més la voluntat del pare i va tirar endavant. Va encarregar la gestió del patrimoni a una “persona de màxima confiança” del seu pare i també seva i se'n va desvincular. Quan tots els seus fills van ser grans, un d'ells en va assumir l'administració: “És en aquest moment que el meu error original va contaminar els meus set fills i la meva esposa.”

En els darrers dies els membres de la família han anat regularitzant l'herència, tot i que sembla que no s'haurien pogut acollir a l'amnistia fiscal de l'any 2012, que només va durar uns quants mesos. Pel que es desprèn del comunicat, per tant, haurien hagut de pagar una alta quantia econòmica.

Encara que Jordi Pujol no va rebre l'herència, es fa responsable de totes les possibles irregularitats i es compromet a “comparèixer davant les autoritats tributàries, o, si escau, les instàncies judicials”. També demana perdó a la “gent de bona voluntat que poden sentir-se defraudats en la seva confiança”. Finalment reclama que se sàpiga “destriar les falles d'una persona” i espera que la seva declaració sigui “reparadora”.

L'any 2012 El Mundo va publicar, en plena campanya electoral dels comicis catalans, que l'expresident tenia uns comptes a Suïssa. Aquestes informacions es van complementar amb altres que també van esquitxar Artur Mas i Felip Puig i que van acabar als jutjats, després que els dirigents polítics denunciessin els periodistes. El 2013, però, un jutjat de Madrid va arxivar les querelles argumentat l'exercici del dret a la llibertat d'informació. En diverses ocasions, Pujol va negar les acusacions i va carregar contra els suposats informes policials en què s'apuntaven aquestes irregularitats.

Ahir el president, Artur Mas, va ressaltar que aquest afer no té cap relació ni amb el govern ni amb Convergència. “Es tracta d'una decisió personal del mateix president, que ha cregut oportú donar explicacions”, va comentar en un acte amb la JNC a Santa Maria de Palautordera.

Les reaccions no van trigar a arribar i el PP i Ciutadans van reclamar una investigació de l'Agència Tributària, i la CUP, que “s'arribi fins al final amb el frau fiscal català”.

Lamentablement no es va trobar mai el moment adient per regularitzar aquesta herència
Dels fets descrits en sóc l'únic responsable [...] amb el meu compromís de comparèixer davant les autoritats
Exposo tot això amb molt de dolor [...] pel que pot significar per a la gent de bona voluntat, a la qual demano perdó

Dos fills, sota sospita

Dos fills de Jordi Pujol es troben immersos en processos judicials. A Oriol Pujol Ferrusola, l'únic dels set fills de l'expresident de la Generalitat que havia entrat en política, se li imputa tràfic d'influències en el cas de les ITV. Fa 16 mesos es va fer pública la seva imputació per aquest presumpte cas de corrupció i va delegar de manera provisional les funcions de secretari general de CDC i de president del grup parlamentari de CiU. Dilluns de la setmana passada Oriol Pujol va dimitir definitivament de tots els seus càrrecs polítics. En el comunicat que va fer per anunciar-ho, va argumentar que plegava “per no perjudicar en res”.

D'altra banda, el fill gran de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola, està sent investigat pel jutge de la Audiencia Nacional, Pablo Ruz, arran de la denúncia que va presentar la seva exparella, María Victoria Álvarez. Aquesta va assegurar davant del jutge que l'havia acompanyat a Andorra per traslladar una motxilla plena de bitllets de 500 euros. Segons un informe elaborat per l'Agència Tributària per encàrrec del jutge Ruz, Jordi Pujol Ferrusola va moure 32,4 milions d'euros entre els anys 2004 i 2012 en tretze països diferents.

El nom del fill gran de Pujol va aparèixer en la famosa conversa espiada per l'agència Método 3 al restaurant La Camarga, a Barcelona, l'any 2010. Aquesta conversa va tenir lloc entre la seva exparella i la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i se'n va fer pública l'existència el 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.