Assumir responsabilitats
Nova estirada d'orelles de l'ONU al govern espanyol per no haver investigat les desaparicions forçoses durant el franquisme
L'insta a adoptar mesures per fer justícia a les víctimes
Estirada d'orelles de l'ONU al govern espanyol perquè no assumeix les seves obligacions amb els desapareguts del franquisme i els seus familiars. La cerca dels desapareguts no pot dependre de la feina o de la iniciativa dels familiars, sinó que ha de ser assumida com una obligació per l'Estat. “L'Estat espanyol té l'obligació internacional d'assumir responsabilitats sobre les desaparicions forçades durant el franquisme”, conclouen les Nacions Unides. Unes responsabilitats que fins ara no ha assumit, motiu pel qual l'ONU torna a estirar les orelles al govern espanyol per haver fet cas omís de les seves recomanacions en aquesta qüestió. I és que els experts en desaparicions forçades de les Nacions Unides destaquen, en l'informe fet públic aquesta setmana arran de la visita que van fer el setembre passat a l'Estat espanyol, que Espanya no només té l'obligació internacional d'assumir responsabilitats, sinó també l'obligació d'aplicar “una política d'estat comprensiva, coherent i permanent” perquè els familiars dels desapareguts puguin saber què els va passar i recuperar les restes. I és que saber què va passar és “un dret absolut d'acord amb la Declaració i una obligació que l'Estat espanyol ha de satisfer d'acord amb el dret internacional”, recorda l'organisme internacional. Arran del cas omís fet fins ara pel govern espanyol a les seves recomanacions, l'ONU dóna a l'executiu que presideix Mariano Rajoy un termini de 90 dies perquè presenti un programa de mesures per assistir les víctimes del franquisme. En aquest sentit, el mateix grup de treball de l'ONU li fa una llista de recomanacions. En total, quaranta-dues.
Entre aquesta llista de recomanacions que els experts de l'ONU fan al govern espanyol destaquen: donar més suport institucional i financer als familiars de les víctimes, crear una entitat que s'encarregui de totes les qüestions que hi tinguin relació i elaborar un pla de cerca dels desapareguts com més aviat millor. En aquest punt, els experts de les Nacions Unides adverteixen que, tenint en compte l'edat avançada de testimonis i familiars, la recerca de la veritat i del parador dels desapareguts ha de ser una “prioritat immediata”.
Recomanen a l'executiu espanyol que investigui d'ofici i jutgi totes les desaparicions forçades. Per això exigeixen que s'eliminin “tots els obstacles jurídics interns que puguin impedir les investigacions judicials”. Li demanen també que creï un banc estatal d'ADN que reuneixi les mostres genètiques de tots els casos denunciats de nens robats, ja que no hi ha cap registre. D'acord amb la instrucció efectuada pel jutjat d'instrucció penal número 5 de l'Audiencia Nacional, se citen 30.960 fills de republicans que haurien estat entregats a famílies que donaven suport al règim de Franco després que les seves identitats haguessin estat suposadament canviades en el registre de l'Estat. Les recomanacions dels experts de les Nacions Unides no s'acaben aquí, van molt més lluny. També recomanen al govern espanyol que creï una comissió d'experts independents per determinar la veritat sobre les violacions dels drets humans durant la Guerra Civil espanyola i la dictadura. L'insten, a més, a dotar de fons i recursos suficients la llei de la memòria històrica perquè es pugui aplicar i li demanen que vetlli pel respecte a la llei que disposa la retirada d'escuts, insígnies, plaques i més objectes o mencions commemoratius i d'exaltació de la revolta militar, la guerra i la repressió de la dictadura. El govern espanyol pot aplicar o no aquestes recomanacions, ja que no són vinculants. En cas que opti, un cop més, per fer cas omís als experts de l'ONU en desaparicions forçoses, el govern espanyol sí que té l'obligació de respondre i justificar quins són els motius que al·lega per no acatar les recomanacions que li fan.
El museu de la memòria
En relació amb el Valle de los Caídos, els experts de l'ONU demanen a l'Estat espanyol que implementi les recomanacions de la comissió que va crear-se en relació amb aquest monument el 2011: que es retirin les restes del dictador i que el lloc es converteixi en un museu de la memòria. En la seva visita, els experts de l'ONU van rebre informació de les autoritats i també de familiars de víctimes, els cossos de les quals són en aquest monument. Al Valle de los Caídos es van traslladar més de 33.000 cossos. Nombroses restes van ser extretes de cementiris del front de batalla o de “fosses republicanes” excavades sense permís ni coneixement dels familiars. Per molts familiars, diu el document, resulta molt problemàtic que els seus parents siguin en un lloc religiós que no coincideix amb les seves creences i al costat dels cossos de Franco i José Antonio Primo de Rivera, els únics reconeguts pel seu nom.