CiU veu el nou marc legal com una oportunitat
“El sistema ha de ser capaç de reflectir les aspiracions del poble”, assegura Rull
El coordinador dels treballs que han donat cos a la llei de consultes, el diputat Josep Rull, va abandonar els arguments jurídics, als quals tantes vegades s'ha referit per avalar la llei de consultes, per parlar, aquesta vegada des del faristol de l'hemicicle, “essencialment de política”. No en va, per aquest diputat la llei de consultes és “l'oportunitat” per trobar “un punt de confluència democràtica” entre Catalunya i l'Estat espanyol que permeti respectar la voluntat de la ciutadania, la majoria d'un parlament, la unió des de la voluntat lliure del poble, i el debat d'idees. I tot això és possible a través de les urnes.
En contraposició a això, Rull va exposar “el discurs de la por que arriba del Madrid polític”, i es preguntava si no seria més “intel·ligent” intentar “esbrinar l'existència i solidesa de la voluntat d'un poble que ha insistit que vol la independència”. I això és el que planteja aquesta llei, va resumir el diputat.
Per Rull, el sistema no pot ser aliè a aquesta voluntat. Contràriament a això, “ha de ser capaç de reflectir aquestes aspiracions”, i res millor que fer-ho votant. El diputat convergent va recordar que aquesta no és la primera llei de consultes que el Parlament aprova i contra la qual el govern espanyol presenta recurs al Constitucional. Ja va passsar el 2010, quan l'expresident Rodríguez Zapatero en va demanar la suspensió. “Hi ha una obsessió pertinaç per impedir que els catalans ens puguem expressar lliurement sobre qualsevol cosa”, va lamentar Rull.
El 9-N o el reconeixement d'una nació
La consulta que s'ha de celebrar el 9 de novembre serà una bona mostra de com s'expressa una “societat diferenciada”, o el que és el mateix per Rull, la votació esdevindrà l'expressió d'una nació. I aquí és on hi ha “el quid de la qüestió” ja que, pel govern espanyol, seria com reconèixer que Catalunya “som un subjecte polític”. “Això és el que ens volen prendre i això és el que no ens deixarem prendre”, va avançar el diputat convergent. La consulta no és cap “quimera” ni cap “il·lusió esbojarrada”, assenyala Rull. “És un dret”, declarava de forma entusiasta, i “els catalans sabem com ningú què vol dir tenir aquests drets”, va afegir per acabar la seva intervenció.