Política

Fre a la convocatòria de la consulta de Premià de Mar

Un informe negatiu de la secretària suspèn el ple que havia de donar llum verd al procés popular sobre el futur de Can Sanpere

Els grups municipals es donen una setmana per trobar una solució

Sorpresa majúscula i gerra d'aigua freda pels defensors de la consulta popular que vol organitzar Premià de Mar per saber si la ciutadania dóna suport a l'expropiació de l'antiga fàbrica de Can Sanpere per convertir-la en espai públic. El ple extraordinari convocat ahir per aprovar la convocatòria i encetar tot el procés que ha d'acabar amb les urnes al carrer es va suspendre trenta minuts després de l'hora en què havia de començar.

La junta de portaveus es va reunir d'urgència per debatre sobre l'informe desfavorable que havia elaborat ahir mateix al matí la secretària municipal i que posava en dubte que la consulta s'adeqüés a la legalitat vigent. De fet, fonts properes a la reunió van destacar que el conflicte se centrava en l'àmbit exclusivament jurídic i d'interpretació del marc legal on s'havia de sustentar la consulta. Així, l'informe recollia que la consulta no es podia emparar en la llei de consultes no referendàries del Parlament, perquè ha estat suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional i que en cas de remetre's a la llei de consultes populars per via de referèndum del 2010 havia de passar prèviament el sedàs tant de la Generalitat com de l'Estat, l'únic que autoritza i convoca els eventuals referèndums. Aquesta via significaria, entre d'altres inconvenients, allargar molts mesos el procés i tampoc garanteix al cent per cent el vistiplau a la consulta popular. En tot cas, a l'informe de la secretària s'argumenta la negativa, entre altres, al fet que l'espai jurídic no és aplicable i, alhora, es qüestiona la idoneïtat tant de la comissió de seguiment i control de la votació com del fet que puguin votar els majors de 16 anys, quan la llei vigent contempla els votants a partir dels 18 anys. Davant d'aquesta situació de suspens, els grups van decidir donar-se de marge una setmana a la recerca d'una solució que permeti desencallar tot el procés. Una solució que passaria, amb tota probabilitat, per l'elaboració d'un nou text jurídic que defensi l'argumentari a favor de la consulta popular sobre Can Sanpere i que li doni validesa.

En tot cas, alguns dels presents a la reunió van coincidir a destacar que l'informe s'havia vist influenciat tant per la situació que viu Catalunya amb la consulta del 9-N com a la carta enviada des de la delegació del govern a Catalunya, aquesta setmana, als secretaris i interventors municipals recordant-los l'obligació que tenen de “respectar l'ordenament jurídic”.

Assemblea diumenge

Entre els presents al ple d'ahir hi havia una representació de la plataforma ciutadana Can Sanpere 100% Públic . “Estem desconcertats i hem de tractar el tema en profunditat en l'assemblea que farem diumenge”, va especificar el portaveu de l'entitat, Andreu Mumbrú. La consulta popular per decidir si l'Ajuntament de Premià de Mar expropia Can Sanpere havia modificat els dies del procés de votacions que inicialment eren del 14 al 21 de novembre i que després es va traslladar del 21 al 29 de novembre. La pregunta concreta de la consulta era: “Vol que l'Ajuntament expropïi la finca de Can Sanpere per dedicar-la a zona verda i equipaments públics?”, i estava previst incloure el preu màxim de l'expropiació que està disposat a pagar el consistori i que puja a uns 4 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa vol resoldre el problema de l’habitatge amb ERC i els comuns

barcelona
política

“Fem el camí més curt”: Llach presenta al Canet Rock la samarreta de la Diada

barcelona
estat francès

La participació al migdia a les legislatives és del 26,63%, la més alta des del 1981

barcelona
Memòria democràtica

Reparació jurídica a 21 represaliats pel franquisme al Penedès

Barcelona
estat francès

En marxa la segona volta de les legislatives franceses

barcelona
política

Junts, ERC, Òmnium i l’ANC es reuneixen a Waterloo per l’amnistia

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’hora de la veritat per a la ultradreta lepenista

BARCELONA

Ana Ferrer versus dret creatiu

Madrid
guerra a gaza

Almenys setze morts en un atac israelià en una escola de l’ONU al centre de la Franja

barcelona